Produkty wysokobiałkowe (proteinowe) budzą w Polsce coraz większe zainteresowanie. W grupie tego typu wyrobów mieszczą się już nie tylko jogurty, kefiry, koktajle czy batoniki. W ofercie znanych supermarketów można znaleźć również mięso mielone proteinowe. Wypuściła je na rynek firma Goodvalley, producent marki Dolina Dobra. Dietetyk Krystian Krysa postanowił sprawdzić, co się w nim kryje. Jednocześnie porównał składy mięsa w tradycyjnej i ulepszonej, wysokobiałkowej wersji. Nie gryzł się w język. Swoje spostrzeżenia opublikował w sieci. Opatrzył je dość wymownym tytułem: „Śmieją nam się w twarz”.
Mięso „proteinowe” znanej marki pod ostrzałem dietetyka
Analiza wartości odżywczych, których dostarczają wskazane produkty przyniosła dość zaskakujące wnioski. Zdaniem specjalisty „pewna granica została właśnie przekroczona” dlatego zdecydował się on na opatrzenie swojego materiału takim, a nie innym tytułem. Jak zauważył mięso proteinowe nie różni się niczym od „klasycznego”, choć jego opakowanie mogłoby sugerować, że ma wyższą zawartość protein. Nic bardziej mylnego. Opisywane wyroby mają po tyle samo białka, czyli 22 gramy w stugramowej porcji.
Mówię sobie: może ma mniej tłuszczu? Specjalnie wyselekcjonowali jakieś części mięsa? No nie. Wartości odżywcze są identyczne jak w klasycznym mięsie mielonym (na 100 g produktu). Specjalnie porównałem dwa produkty tej samej firmy – zauważa Krystian Kryza.
Nie różnią się również pod względem zawartości tłuszczu – 4,4 g w 100 gramach – oraz kaloryczności (131 kcal w przywołanej porcji). Klienci są więc poniekąd wprowadzani przez producenta w błąd. Warto wspomnieć, że zakup mięsa to niemały wydatek. Za paczkę o wadze 400 gramów trzeba zapłacić około 18 złotych.
Jakie mięso mielone wybrać?
Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie kawałka mięsa. Jeśli jednak nie chcesz spędzać w kuchni wiele czasu i decydujesz się na zakup gotowego produktu, zwróć uwagę na to, czy wybrany towar nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak na przykład stabilizatory, zagęstniki, barwniki, wzmacniacze smaku czy konserwanty. Pamiętaj o jednej prostej zasadzie – im krótszy i prostszy skład, tym lepiej. Na pierwszym miejscu wysokiej jakości wyrobu zawsze powinno znajdować się prawdziwe mięso.
Czytaj też:
Dobre masło za darmo w Biedronce. Bez aplikacji, bez kart – tylko przez 3 dniCzytaj też:
Polacy kupują ją na potęgę, a Bosacka ostrzega: ta „czekolada” to masa cukru i tłuszczu