Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
Jak zrobić ciasto śliwkowe, którym mogą zajadać się zarówno weganie (niejedzący jajek ani żadnych produktów odzwierzęcych), jak i osoby cierpiące na celiakię, których dieta musi składać się z pokarmów bez glutenu? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste, a banalnie łatwy przepis może stać się hitem tegorocznego sezonu na te wyjątkowo smaczne i pożywne owoce.
Ciasto ze śliwek bez glutenu. Najprostszy przepis bez jajek (odpowiedni dla wegan)
Przepis: Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Wegański przepis
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 75
Składniki
- 250 g bezglutenowej mąki
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżka stołowa cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 drobno rozgnieciony banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 dorodne świeże śliwki posiekane na drobne plasterki
- syrop z agawy lub z daktyli do polania na wierzch
Sposób przygotowania
- Krok pierwszyZaczynamy od wymieszania łyżką sypkich składników, do których dodajemy mleko kokosowe oraz rozgniecionego banana, a także odrobinę soku z cytryny i dokładnie wszystko miksujemy na gładką masę.
- Krok drugiNa spód blaszki wyłożonej pergaminem wykładamy obok siebie pokrojone na plasterki śliwki i pokrywamy je wyrobioną wcześniej masą. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Krok trzeciUpieczone ciasto przekładamy do góry dnem w taki sposób, by śliwki były na wierzchu i zdejmujemy ze spodu pergamin. Jeśli chcemy, by bezglutenowy deser był jeszcze słodszy, to możemy polać go ulubionym zamiennikiem cukru – syropem z agawy lub stewią w płynie. Po ostygnięciu śliwkowy smakołyk nadaje się do spożycia. Smacznego!
Czytaj też:
Śliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!Czytaj też:
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Źródło: Zdrowie WPROST.pl
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.