Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu

Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu

Dodano: 
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Źródło: Shutterstock
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Wypróbuj przepis!

Pestki słonecznika mają wiele prozdrowotnych właściwości. Przyrządzenie z nich pożywnej pasty z dodatkiem suszonych pomidorów jest dobrym sposobem, żeby jeść je częściej. Suszone pomidory nadają paście kwaskowego smaku i zaostrzają apetyt.

Pestki słonecznika są bogactwem witamin i składników mineralnych

Ok. 30 g pestek słonecznika zawiera 49 proc. dziennej dawki witaminy E, 41 proc. dziennej dawki selenu, 14 proc. dziennej dawki cynku i 5,5 g białka. Pestki słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawierają również fitosterole obniżające poziom cholesterolu LDL w organizmie, zapobiegając tym samym zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. W ich składzie znajduje się również kwas linolowy sprawdzający się przy diecie antynowotworowej.

Pestki słonecznika a odchudzanie

Wiele osób obawia się, że pestki słonecznika są tuczące. W 100 gramach pestek jest aż 584 kcal. Dietetycy twierdzą, że jedzone z umiarem nie powodują wzrostu masy ciała. Dają natomiast na długo uczucie sytości i nie powodują wahań cukru we krwi.

Pestki słonecznika korzystnie wpływają na pracę mózgu

Ze względu na zawartość magnezu pestki słonecznika zalecane są osobom, które się uczą lub wykonują pracę wymagającą skoncentrowania.

Wypróbuj przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów

Przepis: Pasta do smarowania ze słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta do smarowania

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Składniki:
  • 100 g słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • szczypta pieprzu i soli
  • opcjonalnie: odrobina soku z cytryny + liść bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziarna słonecznikaSłonecznik zalej zimną wodą i pozostaw na 5-6 godzin albo przez całą noc.
  2. Zblenduj składnikiNamoczone nasionka wsyp do blendera i zmiel na pastę, następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, sok z cytryny, bazylię i ponownie zblenduj
  3. Przechowuj pastę w lodówcePrzełóż pastę do słoiczka, przechowuj w lodówce przez nie dłużej niż 3 dni.

Czytaj też:
Chcesz się zdrowo odżywiać? Miej w lodówce zawsze te 5 produktów
Czytaj też:
Jak jeść więcej warzyw? Sprawdzone i proste metody