Kawa po koreańsku zachwyciła mnie wyglądem i smakiem. Zobacz, jak zrobić w domu dalgona coffee

Kawa po koreańsku zachwyciła mnie wyglądem i smakiem. Zobacz, jak zrobić w domu dalgona coffee

Dodano: 
Kawa po koreańsku
Kawa po koreańsku Źródło:Canva/vasiliybudarinphotos
Jeśli znudziła ci się klasyczna mała czarna i chcesz spróbować czegoś nowego, postaw na kawę po koreańsku. To moje najnowsze odkrycie. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zobacz, na czym dokładnie polega jej sekret.

Kawa po koreańsku występuje pod wieloma różnymi nazwami, takimi jak na przykład frothy coffee, whipped coffee, lub fluffy coffee. Najbardziej znana jest jednak jako dalgona coffee. Napój ten swego czasu zyskał sporą popularność, głównie dzięki mediom społecznościowym. Internauci publikowali w sieci zdjęcia azjatyckiego przysmaku, zachęcając innych do jego wypróbowania. Na szczęście nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, by tego dokonać. Kawę po koreańsku możesz z powodzeniem przygotować w domu. Zobacz, jak zrobić ją krok po kroku.

Jak przygotować kawę po koreańsku?

Kawa po koreańsku to tak naprawdę ciepłe mleko z kawowym kremem na wierchu. Przygotowuje się go na bazie zaparzonego espresso. Możesz też wykorzystać zwykłą kawę rozpuszczalną. Weź jedną łyżkę, dodaj 30 ml wody i 15 g cukru. Całość wymieszaj, a następnie ubijaj do momentu aż powstanie gęsty krem. Zrobienie dalgona coffee nie jest trudne, choć wymaga cierpliwości. Ubicie pianki na początku może zająć trochę czasu. Warto jednak nieco się natrudzić, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Przepis: Dalgona coffee

Kawa po koreańsku świetnie wygląda i wspaniale smakuje. Musisz jej spróbować

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Koreańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 30 ml espresso
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kawyZaparzone espresso odstaw na kilka minut do lodówki. Schłodzony napój wlej do miski. Dosyp cukier. Wymieszaj całość i ubijaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Składniki powinny dobrze się połączyć i utworzyć gęsty, jednolity krem o konsystencji podobnej do ubitych białek.
  2. Podawanie kawyWlej mleko do szklanki. Na wierzch wyłóż przygotowany wcześniej krem kawowy.

Rada: dalgona coffee możesz przygotować również na zimno. Wystarczy, że przed wlaniem mleka wrzucisz do szklanki kilka kostek lodu. Dzięki temu napój zyska bardziej orzeźwiający charakter.

Inne wersje dalgona coffee

Dużą popularnością wśród miłośników dalgona coffee cieszy się niebieska wersja tej kawy. By ją przygotować, nie potrzebujesz żadnych specjalnych barwników czy innych sztucznych dodatków. Wystarczy, że do składników na krem kawowy dodasz odrobinę naparu z klitorii ternateńskiej, czyli kwiatu groszku motylkowego. Jego kolor zabarwi piankę. Im większe ilości tego dodatku, tym mocniejszy efekt. Uważaj jednak, by nie przesadzić. W przeciwnym razie kawa po koreańsku zmieni swój smak. A przecież nie o to chodzi.

Czytaj też:
Greczynki piją tę kawę i chudną. Dodają do „małej czarnej” jeden niecodzienny składnik
Czytaj też:
Te lody omijaj szerokim łukiem. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Źródło: Odżywianie WPROST.pl