Biała kapusta często gości na polskich stołach. Jest wykorzystywana do przygotowania bigosu, zup, krokietów, pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Duszona z marchewką i cebulą smakuje wybornie. Warzywo znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Rzadko robi się z niego jednak sok. A szkoda. Ma on bowiem wiele cennych właściwości.
Jak zrobić sok z białej kapusty?
Zrobienie soku z białej kapusty jest bardzo proste. Możesz wykorzystać samo warzywo lub połączyć je z innymi składnikami, na przykład jabłkiem, sokiem z cytryny czy selerem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Napój najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przelać go do butelek i zapasteryzować „na sucho” (w piekarniku) bądź „na mokro” (w garnku wypełnionym wodą).
Przepis: Sok z białej kapusty
Wspomaga trawienie i zmniejsza dolegliwości gastryczne.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 g białej kapusty
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywaOczyść kapustę i zdejmij z niej zwiędłe liście, a następnie poszatkuj.
- Łączenie składnikówKapustę zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody. Potem przecedź napój przez sitko o drobnych oczkach.
- Podawanie napojuPrzecedzony sok przelej do szklanki i udekoruj wedle uznania.
Wskazówka: Do przygotowania soku z białej kapusty możesz wykorzystać również wyciskarkę wolnoobrotową. Wówczas dodatek wody nie jest konieczny.
Rada: Jeśli planujesz pasteryzację soku z białej kapusty, pamiętaj, by wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć butelki lub inne naczynia, do których przelejesz napój.
Co daje picie soku z białej kapusty?
Sok z białej kapusty ma wiele cennych właściwości. Już jedna szklanka dziennie może zdziałać prawdziwe cuda. Wzmacnia odporność, zwalcza stany zapalne i bakterie. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Regeneruje mikroflorę jelit i usprawnia ich perystaltykę. Reguluje rytm wypróżnień. Łagodzi wzdęcia, zaparcia, zgagę oraz inne dolegliwości gastryczne. W dodatku przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Wymiata wolne rodniki. Zapobiega uszkodzeniom komórek i spowalnia procesy starzenia. Co więcej, bywa wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych jelit, anemii oraz obrzęków.
Kto nie powinien pić soku z białej kapusty?
Sok z białej kapusty nie jest wskazany dla osób z alergią na główny składnik napoju. Powinny na niego uważać również pacjenci z przewlekłymi chorobami trzustki oraz tarczycy, a także ci, którzy cierpią na nawracające biegunki. „Kuracja” z wykorzystaniem napoju powinna trwać około 10 dni. Potem warto zrobić sobie przerwę i wrócić do niej za jakiś czas (na przykład po trzech miesiącach). Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące włączenia soku z białej kapusty do diety, skonsultuj się z lekarzem.
Czytaj też:
Lekarz mówi, jakie produkty w sklepie omija szerokim łukiem. One rujnują zdrowieCzytaj też:
Dietetyk radzi, jak ograniczyć podjadanie. Jedna ze wskazówek cię zaskoczy