Ten sok działa na układ pokarmowy niczym balsam. Dzięki niemu pozbędziesz się wielu dolegliwości

Ten sok działa na układ pokarmowy niczym balsam. Dzięki niemu pozbędziesz się wielu dolegliwości

Dodano: 
Sok z białej kapusty
Sok z białej kapusty Źródło: Freepik/wolnyplik
Napoje warzywne to nie tylko pyszne i szybkie przekąski, ale też naturalne probiotyki, które wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Tak działa między innymi sok z białej kapusty. Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.

Biała kapusta często gości na polskich stołach. Jest wykorzystywana do przygotowania bigosu, zup, krokietów, pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Duszona z marchewką i cebulą smakuje wybornie. Warzywo znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Rzadko robi się z niego jednak sok. A szkoda. Ma on bowiem wiele cennych właściwości.

Jak zrobić sok z białej kapusty?

Zrobienie soku z białej kapusty jest bardzo proste. Możesz wykorzystać samo warzywo lub połączyć je z innymi składnikami, na przykład jabłkiem, sokiem z cytryny czy selerem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Napój najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przelać go do butelek i zapasteryzować „na sucho” (w piekarniku) bądź „na mokro” (w garnku wypełnionym wodą).

Przepis: Sok z białej kapusty

Wspomaga trawienie i zmniejsza dolegliwości gastryczne.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g białej kapusty
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywaOczyść kapustę i zdejmij z niej zwiędłe liście, a następnie poszatkuj.
  2. Łączenie składnikówKapustę zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody. Potem przecedź napój przez sitko o drobnych oczkach.
  3. Podawanie napojuPrzecedzony sok przelej do szklanki i udekoruj wedle uznania.

Wskazówka: Do przygotowania soku z białej kapusty możesz wykorzystać również wyciskarkę wolnoobrotową. Wówczas dodatek wody nie jest konieczny.

Rada: Jeśli planujesz pasteryzację soku z białej kapusty, pamiętaj, by wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć butelki lub inne naczynia, do których przelejesz napój.

Co daje picie soku z białej kapusty?

Sok z białej kapusty ma wiele cennych właściwości. Już jedna szklanka dziennie może zdziałać prawdziwe cuda. Wzmacnia odporność, zwalcza stany zapalne i bakterie. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Regeneruje mikroflorę jelit i usprawnia ich perystaltykę. Reguluje rytm wypróżnień. Łagodzi wzdęcia, zaparcia, zgagę oraz inne dolegliwości gastryczne. W dodatku przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Wymiata wolne rodniki. Zapobiega uszkodzeniom komórek i spowalnia procesy starzenia. Co więcej, bywa wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych jelit, anemii oraz obrzęków.

Kto nie powinien pić soku z białej kapusty?

Sok z białej kapusty nie jest wskazany dla osób z alergią na główny składnik napoju. Powinny na niego uważać również pacjenci z przewlekłymi chorobami trzustki oraz tarczycy, a także ci, którzy cierpią na nawracające biegunki. „Kuracja” z wykorzystaniem napoju powinna trwać około 10 dni. Potem warto zrobić sobie przerwę i wrócić do niej za jakiś czas (na przykład po trzech miesiącach). Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące włączenia soku z białej kapusty do diety, skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj też:
Lekarz mówi, jakie produkty w sklepie omija szerokim łukiem. One rujnują zdrowie
Czytaj też:
Dietetyk radzi, jak ograniczyć podjadanie. Jedna ze wskazówek cię zaskoczy

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl