Nie dodaję już mleka ani maślanki do naleśników. Inny płyn sprawdza się sto razy lepiej

Nie dodaję już mleka ani maślanki do naleśników. Inny płyn sprawdza się sto razy lepiej

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Freepik/valeria_aksakova
Chcesz zrobić puszyste naleśniki, ale zabrakło ci mleka? Nic straconego. Możesz przygotować pyszne i lekkie niczym chmurka placki z użyciem innego płynu. Sprawdzi się znacznie lepiej niż tradycyjny nabiał.

Naleśniki można przygotować na wiele różnych sposobów. Nieodzownym elementem klasycznej receptury na te pyszne placki jest mleko. Wiele osób zamienia je na napój roślinny (migdałowy, owsiany etc.), maślankę, jogurt naturalny lub gazowaną wodę mineralną. Na tym jednak lista potencjalnych zamienników tradycyjnego nabiału wcale się nie kończy. Moim niekwestionowanym faworytem jest inny, mniej oczywisty płyn. Stosuję patent, którego nauczyła mnie mama. Jej trik na puszyste naleśniki zasługuje na medal. Sprawdź, czy go znasz.

Co dodać do naleśników zamiast mleka?

Sekretnym składnikiem naleśników mojej mamy jest sok pomarańczowy. Sięgnij po naturalny produkt bez dodatku cukru, sztucznych barwników czy konserwantów. Dzięki temu płynowi placki stają się lekkie i puszyste. Co więcej, zyskują ciekawy, orzeźwiający cytrusowy posmak i naturalną słodycz. Najlepiej podawać je w wersji na słodko – z domowymi przetworami (dżemem lub konfiturą), twarogiem, owocami lub sosem czekoladowym. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Naleśniki z sokiem pomarańczowym są znacznie delikatniejsze od klasycznych. Uważaj, by nie przerwać ich podczas przewracania na patelni. Rada: Naleśniki z sokiem pomarańczowym, zamiast mleka mogą się szybciej przypiekać i przywierać do patelni. Dlatego warto ją lekko natłuścić lub dodać do ciasta nieco więcej tłuszczu.

Przepis: Naleśniki bez mleka

Są niezwykle delikatne i obłędnie pyszne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
199 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g mąki
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPołącz wszystkie składniki. Możesz to zrobić na przykład za pomocą blendera. Następnie odstaw ciasto na 10-15 minut, by „odpoczęło” i nabrało odpowiedniej konsystencji.
  2. Smażenie naleśnikówSmaż ciasto na dobrze rozgrzanej patelni. Zwróć uwagę na to, by dobrze rozprowadzić je po całej powierzchni. Po minucie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż do zarumienienia (około 30 sekund).
  3. Podawanie naleśnikówNaleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Inne zamienniki do ciasta na naleśniki

Naleśniki można zrobić nie tylko bez mleka, ale też bez mąki. Świetnym zamiennikiem tego popularnego produktu jest na przykład budyń waniliowy lub śmietankowy. Możesz też śmiało wykorzystać zmielone siemię lniane, zblendowane płatki owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Nasiona lnu wymieszane z wodą mogą również doskonale zastąpić jajka. Podobnie zresztą jak nasiona chia, tofu lub aquafaba, czyli zalewa konserwowej ciecierzycy (ewentualnie woda pozostała po jej gotowaniu).

Czytaj też:
Najgorsze parówki z Biedronki. Dietetyk: nie poleciłbym nawet największemu wrogowi
Czytaj też:
Tak sprawdzisz jakość kupowanych wędlin. Ekspertka poleca banalnie prosty test

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl