Szybkie obiady to często prawdziwe wybawienie, kiedy brakuje czasu na długie gotowanie. W takich momentach niezastąpione okazują się dania, które można przygotować w kilkanaście minut – a wśród nich niekwestionowanym królem jest makaron. Dzięki swojej wszechstronności i prostocie, pozwala na stworzenie smacznego, sycącego posiłku niemal z tego, co akurat mamy pod ręką. To idealne rozwiązanie, gdy liczy się każda minuta, jednak chcemy zjeść coś ciepłego i domowego.
Pomysł na błyskawiczny obiad
Makaron aglio olio to klasyka włoskiej kuchni i idealny pomysł na szybki obiad – jest prosty, ale pełen smaku. Kluczem do jego wyjątkowego aromatu jest użycie naprawdę dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin, bo to ona tworzy podstawę sosu. Ważne jest także, by czosnek podsmażyć na małym ogniu – delikatnie, tak by się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki, niesmaczny i zdominuje całe danie. Jest jeszcze jeden szczegół, o którym trzeba pamiętać – do ugotowanego makaronu trzeba dodać odrobinę wody z jego gotowania, co sprawi, że sos pięknie oblepi makaron.
Przepis: Makaron aglio olio
Ten makaron jest banalnie prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 402 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 3–4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Przygotowanie czosnkuW międzyczasie obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż powoli, aż lekko się zarumieni.
- Łączenie składnikówOdcedź makaron, zostawiając około 1/4 szklanki wody z gotowania. Wyłóż ugotowany makaron na patelnię z oliwą i czosnkiem. Wymieszaj dokładnie całość, dodając odrobinę wody z gotowania, żeby makaron lepiej pokrył się oliwą. Dopraw solą do smaku i jeszcze raz wymieszaj.
Z czym jeszcze można przyrządzić makaron?
Szybkie makarony to doskonały sposób na smaczny obiad bez długiego stania przy kuchence. Jednym z najprostszych rozwiązań jest makaron z pesto – wystarczy ugotować ulubiony rodzaj, wymieszać go z gotowym pesto bazyliowym, pomidorowym albo rukolowym i posypać odrobiną parmezanu. Inną ekspresową opcją jest makaron z tuńczykiem i pomidorami. Wystarczy podsmażyć czosnek, dodać tuńczyka z puszki i pomidory (mogą być świeże lub z puszki), chwilę poddusić i połączyć z ugotowanym makaronem. Bardzo popularna jest też wersja z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi – wystarczy zapiec je razem w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a potem wymieszać z makaronem i świeżą bazylią. Świetnie sprawdzi się również makaron ze szpinakiem i mascarpone – wystarczy podgrzać na patelni czosnek ze szpinakiem, dodać mascarpone, aż powstanie kremowy sos i połączyć z makaronem.
Czytaj też:
Dietetyk dał mi ten przepis na zdrowe kluski. Teraz robię je co tydzieńCzytaj też:
To warzywo działa jak tarcza. Ma więcej witaminy C niż pomarańcze i wspiera ochronę przed nowotworami