Jak wskazują dietetycy, owsiankę można już podać niemowlęciu po ukończenia 6.miesiąca życia. Na początku należy wprowadzać ją stopniowo, najlepiej w formie naturalnej owsianki na wodzie. Produkty zbożowe są cennym źródłem ważnych składników odżywczych, a także energii, dlatego ważne jest, żeby nie zabrakło ich w diecie dzieci. Zarówno młodszych, jak i starszych.
Zalety jedzenia owsianki
W owsiance znajdziemy nie tylko cenne witaminy (zwłaszcza te z grupy B), ale także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki (magnez, wapń, sód, potas), ale też sporą ilość błonnika. Błonnik zapewnia uczucie sytości na długi czas, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Płatki owsiane są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które powinny być dostarczane w odpowiedniej ilości z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Ich rola jest kluczowa w profilaktyce chorób układu krążenia, zbawiennie wpływają na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Płatki owsiane mają stosunkowo niski indeks glikemiczny – w przypadku surowych IG = 40, zaś po ugotowaniu IG = 60. Posiłek przygotowany z płatków owsianych jest niezwykle sycący i dostarcza na długo energii.
Jak zachęcić dziecko do jedzenia owsianki?
- Dobrym sposobem, żeby zachęcić dziecko do jedzenia owsianki, jest przyrządzenie jej wspólnie. Już kilkuletnie dziecko pod okiem rodziców może przygotować śniadanie: nałożyć płatki do miseczki i przyozdobić je ulubionymi dodatkami. Mogą to być np. owoce, bakalie lub utarta gorzka czekolada.
- Ważne jest, żeby rodzice dawali dziecku dobry przykład, sami odżywiając się zdrowo. Pokaż więc swojemu dziecku, że wszyscy domownicy jedzą na śniadanie to zdrowe danie.
- Rozmawiaj z dzieckiem o zdrowym odżywianiu i wytłumacz, dlaczego warto jeść owsiankę.
-
Nie zmuszaj dziecka do jedzenia produktów, na które nie ma ochoty. Zaproponuj dodanie płatków do innych dań, które lubi. Przygotuj np. pyszny budyń na bazie płatków owsianych lub upiecz owsiane ciasteczka.
Wypróbuj przepis na owsiane ciasteczka
Przepis: Ciasteczka z płatków owsianych
Ciasteczka z płatków owsianych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- kartonik mleczka kokosowego 250 ml
- 3-4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki siekanych orzechów lub dowolnych pestek (słonecznik, dynia)
Sposób przygotowania
- Podgrzej mleczko kokosoweW naczyniu podgrzej mleczko. Powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
- Namocz wiórki kokosoweDo mleczka dodaj wiórki kokosowe i jedną szklankę płatków owsianych, wymieszaj i zostaw do nasączenia na pół godziny.
- Rozpuść masłoPodgrzej powoli masło, aż stanie się płynne.
- Wymieszaj składnikiW misce wymieszaj namoczone płatki, pozostałą szklankę suchych płatków, rozpuszczone masło, miód, cukier waniliowy, orzechy. Wymieszaj, aż wszystko stanie się lepką masą. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać odrobinę mąki.
- Nagrzej piekarnik do 175 stopniCiasteczka należy włożyć do rozgrzanego do temperatury 175 st.C piekarnika.
- Uformuj ciasteczkaWyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Uformuj rękami płaskie ciastka i rozłóż na blaszce
- Piecz 10-15 minutPiecz ciastka ok. 10-15 minut aż się lekko zrumienią. Wyłącz piekarnik, wyjmij i wystudź.
Czytaj też:
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkamiCzytaj też:
Czego nie dodawać do owsianki? Te produkty sprawią, że nie będzie już tak zdrowa