Mieszam płatki owsiane z tym składnikiem i mam wysokobiałkowe „śniadanie marzeń”

Mieszam płatki owsiane z tym składnikiem i mam wysokobiałkowe „śniadanie marzeń”

Dodano: 
Owsianka
Owsianka Źródło: Canva/nadianb
Jeśli jesteś fanem owsianki, koniecznie spróbuj przygotować ją z jednym, bardzo pożywnym dodatkiem. W ten sposób twoje śniadanie będzie smaczniejsze, ale też o wiele zdrowsze.

Na pierwszy posiłek często wybieramy owsiankę, jest to doskonały pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest ona bogata w błonnik, co wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Zawiera cenne witaminy i minerały, takie jak magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, które dodają energii na cały dzień. To świetny wybór dla osób, którym zależy na tym, żeby rano zjeść coś naprawdę zdrowego.

Wysokobiałkowe śniadanie, czyli owsianka z serkiem wiejskim

Okazuje się jednak, że istnieje połączenie, dzięki któremu nasze śniadanie stanie się jeszcze bardziej pożywne. Chodzi o dodatek serka wiejskiego. Owsianka z serkiem wiejskim to posiłek, który dostarcza organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje na dobry start dnia. Płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości na długo, a serek wiejski dostarcza pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji i budowy mięśni. To połączenie jest lekkostrawne, ale jednocześnie sycące, dzięki czemu zapobiega nagłym spadkom energii i podjadaniu między posiłkami (co może być też bardzo ważne dla osób podczas odchudzania). Mało osób o tym wie, ale serek wiejski jest najbardziej sycącym produktem wśród nabiału.

Jak urozmaicić owsiankę z serkiem wiejskim?

Owsianka z serkiem wiejskim to pyszne i zdrowe śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować płatki owsiane na wodzie lub mleku, a następnie dodać serek wiejski i dokładnie wymieszać. Aby owsianka z serkiem wiejskim smakowała naprawdę wybitnie, warto dodać do niej różnorodne owoce i pyszne dodatki. Świetnie sprawdzą się banany, które dodadzą naturalnej słodyczy, ale też maliny i borówki. Ciekawym pomysłem jest też dodanie pieczonego jabłka z cynamonem (w tej propozycji zakochają się miłośnicy szarlotki). Można dorzucić także suszone owoce, takie jak daktyle czy morele, które wzbogacą jej smak i zwiększą zawartość błonnika pokarmowego.

Aby dodać chrupkości, warto posypać owsiankę orzechami włoskimi, migdałami czy pestkami dyni. Świetnym dodatkiem będą też nasiona chia lub siemię lniane, które dostarczą zdrowych tłuszczów. Jeśli lubisz słodsze śniadania, możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego albo masła orzechowego – to nie tylko poprawi smak, ale również sprawi, że owsianka będzie jeszcze bardziej sycąca.

Czytaj też:
Nie dodawaj tego popularnego składnika do koktajlu. Dietetyk ostrzega: będzie mniej zdrowy

Czytaj też:
Nie dodaję już mleka ani maślanki do naleśników. Inny płyn sprawdza się sto razy lepiej

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl