-
Papaja – dlaczego warto spożywać ten owoc? Oto kilka powodów
Papaja, bogata w błonnik oraz witaminy i minerały, takie jak cynk i magnez, jest dobra dla zdrowia przez okrągły rok. Oto najważniejsze powody, dla których powinieneś teraz włączyć ten owoc do swojej diety.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Posiadanie brązowego tłuszczu ma swoje plusy – pomaga spalić 15 proc. więcej kalorii
W przeciwieństwie do białego tłuszczu, brązowy tłuszcz spala kalorie poprzez utlenianie kwasów tłuszczowych i produkcję ciepła – jest uważany za obiecujący mechanizm w walce z epidemią otyłości. Największym aktywatorem brązowego tłuszczu...
OdchudzanieŻywienie
-
Kultowy makaron z oscarowego „Parasite” trafi do sklepów
Oglądaliście „Parasite”? Bez względu na to czy tak, czy nie, będziecie mogli posmakować potrawy, która po sukcesie filmu zyskała status kultowej – Ram-don – czyli noodli z wołowiną.
ProduktyŻywienie
-
Napoje gazowane mogą mieć zły wpływ na zdrowie kości. Niektóre mogą być szczególnie szkodliwe
Napoje gazowane zawierają bardzo dużo cukru. Pomimo ostrzeżeń z licznych badań, które pokazują, że mogą powodować problemy zdrowotne, napoje gazowane są wciąż popularne. Ale oto kolejna zła rzecz, którą badacze powiązali ze spożywaniem...
ProduktyŻywienie
-
Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać
Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
-
Dlaczego witamina C nie działa i skąd się wziął ten mit? Lekarz Łukasz Durajski tłumaczy
Suplementy diety z witaminą C znajdziemy zapewne w większości polskich domów. Czy jest profilaktyczne stosowanie aby na pewno jest dobrym pomysłem? Czy wart łykać witaminę C, gdy dopada nas infekcja?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Zdrowe jelita to zdrowszy mózg? Czy też zdrowy mózg to zdrowsze jelita?
Powstaje coraz więcej badań na temat zjawiska, które określa się osią jelita-mózg. Okazuje się, że istnieje związek między stanem jelit a stanem mózgu. Sprawdzane są hipotezy, czy to, jak funkcjonują jelita, ma wpływ na rozwój zaburzeń...
DietyŻywienieProdukty
-
Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny
Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie Wideo
-
Ten podstawowy błąd sprawia, że post przerywany nie działa
Nowe badania pokazują, że jedzenie śniadania i unikanie nocnych przekąsek jest najlepszą techniką spalania tłuszczu i utraty wagi.
OdchudzanieDietyProduktyŻywienie
-
8 napojów, które pomogą ci schudnąć. Pij na zdrowie
Czy to, co pijesz, wpływa na odchudzanie? Odpowiedź brzmi: tak. Kalorie, które czają się w napojach odgrywają ogromną rolę w naszym dbaniu o zdrowie, a ilość, którą spożywasz, jest bezpośrednio związana z twoją zdolnością kontrolowania...
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienie
-
Suplementy diety stanowią ważną broń do walki z COVID-19?
Suplementy zawierające witaminy C i D i inne mikroelementy są bezpiecznym, skutecznym i niedrogim środkiem wspomagającym układ odpornościowy w walce z COVID-19 i innymi ostrymi chorobami dróg oddechowych – twierdzi badacz z Oregon State...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Najzdrowszy sposób parzenia kawy. Może wydłużyć twoje życie!
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A ta jest nie tylko smaczna, ale również może być bardzo zdrowa. Więcej! Naukowcy donoszą, że może także wydłużyć twoje życie.
Składniki odżywczeŻywienie
-
Ta kobieta zrzuciła 45 kg dzięki 7 prostym sposobom. Wymarzona waga w zasięgu ręki!
Odchudzanie to wyzwanie. Amerykańska dietetyk Ilana Muhlstein wie, jak trudna, a jednak ostatecznie satysfakcjonująca może być ta droga – sama straciła aż 45 kg... i zrobiła to w zdrowy sposób. Jak?
OdchudzanieŻywienie
-
Sok z brzozy – wiosenny zastrzyk energii. Jakie ma właściwości?
Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa? Prowadząca cykl...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
10 rzeczy, które irytują pracowników sklepu spożywczego w czasie epidemii. Też je robisz?
Epidemia niestety nie zwalnia nas z tego, że musimy coś jeść. A żeby jeść – musimy kupować produkty. Przez to potencjalnie stajemy się niebezpieczni dla pracowników sklepów spożywczych pod względem zakażenia koronawirusem. Czego nie...
Żywienie
-
Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?
Słodkie jedzenie jest jeszcze słodsze, gdy pijesz kawę. Wskazują na to wyniki badań Uniwersytetu w Aarhus. Analizy zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie naukowym Foods. I wbrew pozorom jest to bardzo dobra wiadomość szczególnie dla...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie
-
Nie wyrzucaj tych resztek! Możesz wykorzystać je później do wielu ciekawych dań
Odruchowo wkładamy niedokończone posiłki do lodówki. Przydadzą się, czy nie – lepiej je zachować. A co jest najbardziej warte zachowania i dlaczego?
ProduktyŻywienie
-
5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj
Przyrządzanie posiłków w domu weszło nam w krew i chociaż jest bardzo rozsądne, możemy nieumyślnie popełniać błędy. Zaliczamy do nich m.in. niemycie warzyw i nadużywanie soli w kuchni.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś
Coraz częściej w sklepowych lodówkach można zobaczyć jarmuż. Czy warto go spożywać? Zdecydowanie tak. A tutaj dowiesz się, dlaczego tak jest.
Składniki odżywczeŻywienie
-
Czy każdy powinien przyjmować witaminę D? Odpowiedź może zaskoczyć
Mówi się, że witamina D pomaga powstrzymać zmęczenie, depresję, a nawet raka. Ale niektórzy eksperci twierdzą, że dla osób o jej zdrowym poziomie suplementy nie są pomocne. Jaka jest prawda?
ProduktyŻywienie
-
Ikea podzieliła się przepisem na swoje słynne klopsiki Kottbullar. W domu zrobisz je sam
Meblarski gigant produkuje też jedno z najpopularniejszych dań – klopsiki Kottbullar. Zwykle są oferowane w restauracjach w Ikei, no ale w tej chwili wiadomo, pandemia. Dlatego Ikea podzieliła się przepisem.
ŻywienieProdukty