-
Prosty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzy
Coraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Jedz te produkty, a będziesz mieć niższe ciśnienie krwi. Czy już masz je w kuchni?
Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Nikogo nie oszczędzają: młodzi i starzy, ludzie z różnych grup etnicznych – dosłownie każdy może zachorować. Ale są rzeczy, które można jeść, by obniżyć to ryzyko.
ProduktyŻywienie
-
Jesteś ciągle głodny? Poznaj 8 przyczyn tego stanu – i walcz z nimi
I znów to się stało. Pełen niepokoju plądrujesz lodówkę w poszukiwaniu smacznej przekąski. „Jestem głodny!” – myślisz. Ale skoro dopiero co zjadłeś obiad, czy rzeczywiście tak jest? A jeśli tak, dlaczego?
Żywienie
-
Lubisz sałatki? Unikaj tych 9 błędów podczas ich przygotowywania
Sałatki kojarzą się nam z lekkimi posiłkami, które można jeść bez obaw o linię. A jednak – w przypadku takich dań również zdarzają się błędy, które czynią sałatki złą opcją żywieniową. Czego zatem trzeba się wystrzegać?
Składniki odżywczeOdchudzanieŻywienie
-
Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?
Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Poziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związek
Według najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
DietySkładniki odżywczeProduktyŻywienie
-
Czy maseczki na twarz pomagają ograniczyć podjadanie?
Maseczki są wszędzie. Nosimy je z powodu pandemii. Ale czy, poza koronawirusem, ochronią nas także przed bezmyślnym podjadaniem?
Żywienie
-
Retuszujesz swoje zdjęcia przed wrzuceniem do sieci? Naukowcy chcą cię ostrzec
Nowe badania ujawniły spójny i bezpośredni związek między publikowaniem edytowanych zdjęć na Instagramie a czynnikami ryzyka zaburzeń odżywiania. W szczególności cyfrowa edycja zdjęć w celu poprawy wyglądu osobistego przed opublikowaniem...
Żywienie
-
Zjadłeś za dużo i masz poczucie winy? Niepotrzebnie! Dietetyk wskazuje, dlaczego
Należy cieszyć się wszelkim jedzeniem! Porzucenie poczucia winy z jego powodu poprawi waszą „relację”. I z pewnością nie będziesz głodny.
Żywienie
-
Lubisz pizzę? Poznaj 9 sposobów, aby była zdrowsza
Pizza! Któż z nas jej nie lubi? Jednak z tym daniem jest pewien problem: wysoka liczba kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Jest kilka sposobów, którymi można odczarować jej złą sławę. Poznasz je już za chwilę.
OdchudzanieŻywienie
-
Dziś Międzynarodowy Dzień bez Diety! Zrób chociaż błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej
Diety śnią ci się po nocach? Najwyraźniej już zdominowały całe twoje życie. Pamiętaj, że dieta jest sposobem odżywiania – naszymi codziennymi wyborami. By dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i odżywcza.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Anoreksja – choroba śmiertelna, która wciąż jest tematem tabu
Anoreksja wciąż jest bagatelizowana, choć spełnia wszystkie znamiona choroby śmiertelnej, powodując poważny spadek jakości życia, rozwój chorób współistniejących (np. niewydolności serca), a często śmierci na skutek zagłodzenia. To wciąż...
Żywienie
-
Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości
Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Masz problemy trawienne w czasie kwarantanny? Przetestuj te herbatki i uwolnij swoje jelita
Siedzimy w domu, więc eksperymentujemy w kuchni. A z trawieniem bywa ciężko – w każdą stronę. Jak uspokoić układ trawienny? Z pomocą przychodzi kilka herbatek, które potrafią zdziałać cuda.
ProduktyŻywienie
-
Nie pijesz soku ze szpinaku? Od dzisiaj zaczniesz! A oto kilka dobrych powodów
Zielone soki warzywne to popularny temat. Odtruwają, odchudzają, mają ciekawy smak. Ale o soku ze szpinaku nie mówi się wcale. Co dobrego może nam dać picie tego smakołyku?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Te pokarmy mogą zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera. Czy też je spożywasz?
Dieta obejmująca słodycze, skrobię i przetworzone mięso może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. To nie ilość „niezdrowego” jedzenia wydawała się zwiększać ryzyko demencji, ale brak innych zdrowszych pokarmów w...
Żywienie
-
Czy picie kawy jest bezpieczne, kiedy jesteś chory? Zaskakująca wiadomość ze świata nauki
Chęć spożywania gorących napojów, aby pomóc uspokoić dreszcze i ogrzać swoje wnętrze, jest bardzo powszechną rzeczą, gdy ktoś czuje się trochę chory. A tak wielu z nas lubi na przykład kawę. Ale jej picie jest bezpieczne, gdy jesteś...
ProduktyŻywienie
-
Kasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać?
Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDietyŻywienie
-
Chcesz schudnąć bez wyrzeczeń? 8 produktów, które na długo eliminują głód
Aby odchudzanie było skuteczne, pomocne jest wdrożenie do jadłospisu produktów, które na długo eliminują uczucie głodu. Przy tym należy pamiętać, by posiłki spożywać regularnie, właściwie zoptymalizować ich kaloryczność i być aktywnym...
OdchudzanieProduktyDietyŻywienie
-
Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób
Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów
Jeśli chodzi o produkty naturalne pełne składników odżywczych, hitowe pozycje takie jak kalafior i brokuły, zwykle nie wymagają dodatkowego komentarza – o nich wiedzą wszyscy. Ale o zaletach kiełków już nie pamiętamy. Szkoda!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie