Kto powinien zrezygnować z cynamonu? Ta zdrowa przyprawa niesie pewne ryzyko

Kto powinien zrezygnować z cynamonu? Ta zdrowa przyprawa niesie pewne ryzyko

Dodano: 
Cynamon
Cynamon Źródło:Pexels / Pixabay
Cynamon to jedna z przypraw, które mogą być stosowane do dań wykwintnych oraz deserów. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Jak stosować cynamon, aby sobie nie zaszkodzić?

Cynamon to nie tylko przyprawa, ale także lek na wiele częstych dolegliwości. Od dawna stosowany jest np. w celu redukcji stanów zapalnych o podłożu bakteryjnym, łagodzenia objawów przeziębienia i zaburzeń trawienia, a także obniżenia poziomu złego cholesterolu i poziomu glukozy we krwi. Niestety, cynamon może także szkodzić naszemu zdrowiu, co jest związane z wysoką zawartością kumaryny – związek ten ma liczne działania prozdrowotne, jednak spożywany w nadmiarze, może wywoływać skutki uboczne.

Jak cynamon wpływa na nasze zdrowie?

Regularne spożywanie niewielkiej ilości cynamonu oraz zawartej w nim kumaryny, pozwala czerpać korzyści zdrowotne. Cynamon działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antynowotworowo, redukuje wolne rodniki tlenowe, a także m.in. redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy, działa rozkurczowo i przeciwzakrzepowo. To nieliczne z właściwości cynamonu, jednak przyprawy tej nie należy spożywać w nadmiarze.

W cynamonie znajduje się kumaryna – naturalny związek chemiczny z grupy benzopironów, który powszechnie wykorzystywany jest m.in. w przemyśle farmaceutycznym. Spożywana w dużych ilościach kumaryna może doprowadzić do zatrucia organizmu i wystąpienia wielu nieprzyjemnych objawów m.in. ze strony układu pokarmowego. Ważne! Nadmierne spożycie kumaryny może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Co więcej, kumaryna wchodzi w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi!

W jakim celu stosować cynamon?

Cynamon możemy stosować jako dodatek do różnych potraw i napojów w celu poprawy metabolizmu, wsparcia układu immunologicznego w walce z infekcjami oraz usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego. Jak podaje portal WikiHow – stosowanie cynamonu zalecane jest podczas grypy i przeziębienia, dolegliwości trawiennych, zaburzeń metabolicznych, a także w celu profilaktyki ogólnego zdrowia.

Z cynamonu można przygotować np. rozgrzewający napój lub dodawać go do potraw z wysoką zawartością węglowodanów oraz tłuszczów. Doskonale komponuje się m.in. ze smakiem zup i dań mięsnych, które mogą obciążać układ pokarmowy.

Kiedy zrezygnować ze stosowania cynamonu?

Cynamon nie powinien być stosowany przez kobiety karmiące piersią, diabetyków, a także osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Nie należy spożywać cynamonu w ilości większej niż ½-1 łyżeczka na dobę. W celu kontrolowania spożycia cynamonu i znajdującej się w nim kumaryny, zalecane jest spożywanie wysokiej jakości cynamonu mielonego. Zarówno cynamon w proszku, jak i laski cynamonu muszą być prawidłowo przechowywane. Nie należy zastępować cynamonem leków przeciwcukrzycowych, a także leków stosowanych w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu.

W celu uniknięcia szkodliwych dla zdrowia skutków ubocznych i interakcji trzeba skonsultować stosowanie cynamonu z lekarzem, jeżeli chorujemy przewlekle i przyjmujemy leki.

Czytaj też:
Jak jeść i co jeść, żeby żyć dłużej? Na właściwy wybór nigdy nie jest za późno
Czytaj też:
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!

Opracowała:
Źródło: WikiHow