Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy konserwy mięsnej. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że w jednej z partii produktu znajduje się składnik niezadeklarowany przez producenta. Nie zamieszczono o nim informacji na etykiecie. To niedopatrzenie wprowadza w błąd i może okazać się szczególnie niebezpieczne dla jednej grupy osób. Dlatego GIS podjął decyzję o wycofaniu wyrobu z rynku.
Wycofana konserwa mięsna – szczegóły decyzji GIS
Główny Inspektor Sanitarny udostępnił w swoim komunikacie więcej szczegółów na temat wycofanego produktu. Chodzi o konserwę turystyczną marki Sokołów. Wycofana mielonka wieprzowa sterylizowana ma następujące oznaczenia:
- opakowanie: 300 gramów,
- numer partii: 03.03.2026 416A.E,
- data minimalnej trwałości: 03.03.2026,
- producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
W wadliwej mielonce wykryto obecność białka soi.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu tej informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu – czytamy w oświadczeniu GIS.
Jak objawia się alergia na białko?
Do najczęściej zgłaszanych objawów alergii na białko należą: nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha lub zaparcia. Może pojawić się również uczucie pieczenia w ustach, zaczerwienie okolicy warg, obrzęk języka i tkanek w obrębie jamy ustnej. W skrajnych przypadkach występuje wstrząs anafilaktyczny. Ten stan stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia.
Czytaj też:
Tanie i dobre masło teraz w Biedronce i Lidlu. Jedna oferta jest lepsza, ale trzeba się spieszyćCzytaj też:
Zobaczyłam skład przyprawy do piernika i oniemiałam. Teraz robię ją sama i jest o niebo lepsza