-
Etykiety majonezów pod lupą. Tych 3 składników lepiej unikaj
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych majonezów. Ich producenci kuszą konsumentów nie tylko przystępną ceną, ale też bezpiecznym i naturalnym składem swoich wyrobów. Czy można wierzyć tym zapewnieniom? Niekoniecznie.
ProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Uważaj na wielkanocne słodycze. Dlaczego lepiej unikać czekoladowych jajek i zajączków i czym je...
Nawet jeśli sami ograniczamy kupowanie dzieciom słodyczy, bardzo możliwe, że na Wielkanoc goście obdarują nasze dzieci czekoladowymi jajkami czy zajączkami. Czy pozwolić dziecku je zjeść?
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy kiełkujące cebula i czosnek mogą być toksyczne? Odpowiedź może zaskoczyć
Czasem można przeczytać, że kiełkująca cebula czy kiełkujący czosnek mogą być toksyczne i nie należy ich jeść. Czy to rzeczywiście prawda?
Produkty -
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki? Wiele osób popełnia ten błąd
Jajka w większości przypadków trzeba umyć. Jednak ważne jest nie tylko to, jak to robisz, ale i kiedy decydujesz się na mycie jaj.
Produkty -
Nie wolno myć surowego mięsa kurczaka! Zobacz, dlaczego od tej zasady nie ma wyjątków
Mycie mięsa to wciąż powszechny zwyczaj w wielu domach. Specjaliści od bezpieczeństwa żywienia są jednak zgodni – surowego drobiu nie wolno myć.
Produkty -
Groźne toksyny w popcornie. Jest ostrzeżenie dla konsumentów
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu części partii popcornu pochodzącego z Turcji. Ziarna były dystrybuowane w Polsce m.in. jako żywność ekologiczna.
Produkty -
Czy posypki cukrowe są zdrowe? Ich skład może zaskoczyć
Lody z posypką, ciastka z posypką i deser z posypką. Lubisz dodawać do deserów kolorowe posypki? Nie przesadzaj z ich ilością, a najlepiej zastąp je zdrowymi zamiennikami.
Produkty -
Twarda woda „osadza się w nerkach”, biała jest „chlorowana”, a kranówka to zło? Ekspert obala mity
To nie woda odpowiada za nasze kamienie nerkowe czy osad na zębach – uspokaja dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska. – Parę miesięcy temu widziałem filmik na Youtube, na którym ktoś przekonuje, że wodociągi trują...
ŻywienieKrystyna Romanowska
-
Salmonella w kefirze. Cała partia jest wycofywana ze sklepów
Groźne bakterie znalazły się w jednej partii kefiru z Łobżenicy. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.
Produkty -
GIS wycofuje z rynku popularną łyżkę. Nie używaj jej do gotowania!
Ta łyżka może być niebezpieczna dla żywności – alarmuje Główny Inspektor Sanitarny. Chodzi o chochlę, z której podczas gotowania mogą przedostawać się do żywności szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze substancje.
Produkty -
Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów
Jest nowe zestawienie brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking otwierają truskawki i szpinak, a w tym roku do zestawienia dołączyły też jagody.
Produkty -
Lidl wycofuje partię ziemniaków. Powód? Szkodliwy dla zdrowia pestycyd
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów i wycofuje partię ziemniaków sałatkowych z sieci Lidl. W produkcie wykryto zbyt duże ilości środka ochrony roślin. Ziemniaki były sprzedawane w sklepach tylko w niektórych...
Produkty -
Salmonella w popularnej kiełbasie. GIS wydał ostrzeżenie
W popularnej metce tatarskiej została wykryta groźna bakteria. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wycofuje produkt z rynku i ostrzega konsumentów.
Produkty -
Ten modny napój może być niebezpieczny. Nie podawaj go dzieciom
Kombucha (kombucha) to popularny w ostatnich latach napój, któremu przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Czy kombuchę można podawać dzieciom? Odpowiedź specjalistów jest jedna: nie. Sprawdź dlaczego.
ProduktyŻywienie -
Ryby „żyjące w jeziorach Kujaw” pochodziły z Kazachstanu. Oszukane ryby na sklepowych półkach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych. Okazuje się, że część producentów kłamie na etykietach.
Produkty -
Czy pieczarki można mrozić? Sprawdź, jak przechowywać pieczarki
Pieczarki to grzyby dostępne w sklepach przez cały rok. Co zrobić, jeśli kupisz za dużo pieczarek? Czy te grzyby można mrozić? Odpowiadamy.
Produkty -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Produkty -
Nieświadomie jemy rocznie nawet kilogram owadów. „Jesteśmy, jako Polska, niestety trochę zapóźnieni”
Dyskusja o owadach w pożywieniu rozgrzewa emocje, ale „robale” dodawane do żywności i pasz nie są niczym nowym. – W Polsce mamy już fermy mącznika młynarka i czarnej muchy, a jeśli spojrzeć historycznie, to nawet nasze barwy narodowe...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
To musisz wiedzieć o suplementach diety. Jest grupa osób, które szczególnie muszą uważać
Suplementy diety to nie leki. Oficjalnie zakwalifikowane są jako żywność. Czy to oznacza, że można je przyjmować do woli?
Produkty -
Truskawki na insulinooporność? Te fakty zdziwią nie tylko cukrzyków
Osoby cierpiące na insulinooporność często rezygnują ze spożycia owoców. To błąd, bo niektóre z nich wykazują pozytywny wpływ na organizm. Czy truskawki to sprzymierzeńcy w walce z insulinoopornością? Sprawdź, co na ten temat sądzą...
-
Takie pomidory od razu wyrzuć! Mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim
Pyszne i zdrowe pomidory dość szybko się psują. Kiedy pomidory nie nadają się do spożycia? Czy nadgniły lub nadpleśniały pomidor można uratować?
Produkty -
Oszukane miody na sklepowych półkach. Wyniki kontroli nie są optymistyczne
Jakość miodów, które można kupić w Polsce, sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Okazało się, że producenci oszukują nie tylko na etykietach, ale też fałszują miody. Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Produkty -
Salmonella w produkcie z Lidla. GIS apeluje do konsumentów
W partii salami została wykryta groźna bakteria. Produkt jest wycofywany z rynku, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść wędliny.
Produkty -
Pietruszka wygrała ranking na... najbardziej trującą roślinę. Jak to możliwe?
Pietruszka uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu najbardziej trujących roślin, który co roku tworzy ogród botaniczny w Hamburgu. Pod uwagę brane są rośliny, które mamy w swoich domach i ogrodach. Czy naprawdę pietruszka jest trująca?
Produkty