-
Groźna bakteria w sklepowych kiełkach. Sprawdź, czy nie masz ich w domu
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu. To grożna bakteria, a spożycie zanieczyszonej nią żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły dotyczące...
Produkty -
Jak kupić dobrą białą kiełbasę? Warto znać kryteria wyboru
Na co zwykle zwracasz uwagę przy zakupie białej kiełbasy do wielkanocnego żurku albo białego barszczu? Kierujesz się ceną czy marką danego produktu? A może w przedświątecznym pośpiechu sięgasz po pierwszy lepszy wyrób leżący na sklepowej...
ProduktyPaulina Cywka
-
Masło twarde jak kamień? Poznaj skuteczne sposoby na rozmiękczenie masła
Twarda kostka masła potrafi wyprowadzić z równowagi nawet osobę o stalowych nerwach. Zwłaszcza wtedy, gdy trzeba szybko przygotować poranne śniadanie. Znamy kilka sposobów na to, aby skutecznie rozmiękczyć masło.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Groźna bakteria w pierogach z mięsem. GIS ostrzega przed ich spożyciem
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności groźnej bakterii – Listeria monocytogenes – w partii pierogów z mięsem wieprzowym. Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej...
ProduktyMonika Witkowska
-
Etykiety majonezów pod lupą. Tych 3 składników lepiej unikaj
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych majonezów. Ich producenci kuszą konsumentów nie tylko przystępną ceną, ale też bezpiecznym i naturalnym składem swoich wyrobów. Czy można wierzyć tym zapewnieniom? Niekoniecznie.
ProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Uważaj na wielkanocne słodycze. Dlaczego lepiej unikać czekoladowych jajek i zajączków i czym je...
Nawet jeśli sami ograniczamy kupowanie dzieciom słodyczy, bardzo możliwe, że na Wielkanoc goście obdarują nasze dzieci czekoladowymi jajkami czy zajączkami. Czy pozwolić dziecku je zjeść?
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy kiełkujące cebula i czosnek mogą być toksyczne? Odpowiedź może zaskoczyć
Czasem można przeczytać, że kiełkująca cebula czy kiełkujący czosnek mogą być toksyczne i nie należy ich jeść. Czy to rzeczywiście prawda?
Produkty -
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki? Wiele osób popełnia ten błąd
Jajka w większości przypadków trzeba umyć. Jednak ważne jest nie tylko to, jak to robisz, ale i kiedy decydujesz się na mycie jaj.
Produkty -
Nie wolno myć surowego mięsa kurczaka! Zobacz, dlaczego od tej zasady nie ma wyjątków
Mycie mięsa to wciąż powszechny zwyczaj w wielu domach. Specjaliści od bezpieczeństwa żywienia są jednak zgodni – surowego drobiu nie wolno myć.
Produkty -
Groźne toksyny w popcornie. Jest ostrzeżenie dla konsumentów
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu części partii popcornu pochodzącego z Turcji. Ziarna były dystrybuowane w Polsce m.in. jako żywność ekologiczna.
Produkty -
Czy posypki cukrowe są zdrowe? Ich skład może zaskoczyć
Lody z posypką, ciastka z posypką i deser z posypką. Lubisz dodawać do deserów kolorowe posypki? Nie przesadzaj z ich ilością, a najlepiej zastąp je zdrowymi zamiennikami.
Produkty -
Twarda woda „osadza się w nerkach”, biała jest „chlorowana”, a kranówka to zło? Ekspert obala mity
To nie woda odpowiada za nasze kamienie nerkowe czy osad na zębach – uspokaja dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska. – Parę miesięcy temu widziałem filmik na Youtube, na którym ktoś przekonuje, że wodociągi trują...
ŻywienieKrystyna Romanowska
-
Salmonella w kefirze. Cała partia jest wycofywana ze sklepów
Groźne bakterie znalazły się w jednej partii kefiru z Łobżenicy. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.
Produkty -
GIS wycofuje z rynku popularną łyżkę. Nie używaj jej do gotowania!
Ta łyżka może być niebezpieczna dla żywności – alarmuje Główny Inspektor Sanitarny. Chodzi o chochlę, z której podczas gotowania mogą przedostawać się do żywności szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze substancje.
Produkty -
Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów
Jest nowe zestawienie brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking otwierają truskawki i szpinak, a w tym roku do zestawienia dołączyły też jagody.
Produkty -
Lidl wycofuje partię ziemniaków. Powód? Szkodliwy dla zdrowia pestycyd
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów i wycofuje partię ziemniaków sałatkowych z sieci Lidl. W produkcie wykryto zbyt duże ilości środka ochrony roślin. Ziemniaki były sprzedawane w sklepach tylko w niektórych...
Produkty -
Salmonella w popularnej kiełbasie. GIS wydał ostrzeżenie
W popularnej metce tatarskiej została wykryta groźna bakteria. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wycofuje produkt z rynku i ostrzega konsumentów.
Produkty -
Ten modny napój może być niebezpieczny. Nie podawaj go dzieciom
Kombucha (kombucha) to popularny w ostatnich latach napój, któremu przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Czy kombuchę można podawać dzieciom? Odpowiedź specjalistów jest jedna: nie. Sprawdź dlaczego.
ProduktyŻywienie -
Ryby „żyjące w jeziorach Kujaw” pochodziły z Kazachstanu. Oszukane ryby na sklepowych półkach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych. Okazuje się, że część producentów kłamie na etykietach.
Produkty -
Czy pieczarki można mrozić? Sprawdź, jak przechowywać pieczarki
Pieczarki to grzyby dostępne w sklepach przez cały rok. Co zrobić, jeśli kupisz za dużo pieczarek? Czy te grzyby można mrozić? Odpowiadamy.
Produkty -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Produkty -
Nieświadomie jemy rocznie nawet kilogram owadów. „Jesteśmy, jako Polska, niestety trochę zapóźnieni”
Dyskusja o owadach w pożywieniu rozgrzewa emocje, ale „robale” dodawane do żywności i pasz nie są niczym nowym. – W Polsce mamy już fermy mącznika młynarka i czarnej muchy, a jeśli spojrzeć historycznie, to nawet nasze barwy narodowe...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
To musisz wiedzieć o suplementach diety. Jest grupa osób, które szczególnie muszą uważać
Suplementy diety to nie leki. Oficjalnie zakwalifikowane są jako żywność. Czy to oznacza, że można je przyjmować do woli?
Produkty -
Truskawki na insulinooporność? Te fakty zdziwią nie tylko cukrzyków
Osoby cierpiące na insulinooporność często rezygnują ze spożycia owoców. To błąd, bo niektóre z nich wykazują pozytywny wpływ na organizm. Czy truskawki to sprzymierzeńcy w walce z insulinoopornością? Sprawdź, co na ten temat sądzą...