Dlaczego warto sięgać po azjatyckie dania?
Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.
Poza tym kuchnia azjatycka składania się głównie z warzyw, a te – jak wszyscy wiemy – stanowią podstawę zdrowej diety. Nie można także zapomnieć o pikantnych przyprawach, które rewelacyjnie wpływają na procesy trawienne. Warto wspomnieć, że w daniach azjatyckich raczej nie występuje czerwone mięso, o którym ostatnio wiele się mówi w kontekście problemów zdrowotnych.
Chcąc skosztować dobrej, azjatyckiej kuchni, poczytajmy w sieci opinie na temat konkretnej restauracji. Jak zawsze ważne są bowiem świeże składniki i przygotowywanie potraw na bieżąco. Smacznego!
Czytaj też:
Dieta koreańska. Czy pozwala skutecznie schudnąć?