Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Szczególnie cenny jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Przekształca się on w organizmie człowieka w witaminę A, która odpowiada m.in. za to, że dobrze widzimy. Jedzenie marchewki zaleca się osobom, które cierpią na niedożywienie czy niedokrwistość. Włączenie do jadłospisu zupy marchewkowej to doskonały pomysł – wskazują dietetycy. Jej smak wzbogaci dodanie surowego imbiru.
Dlaczego do zupy z marchewki warto dodać imbir?
Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia i grypy. Korzeń imbiru zawiera m.in.:
- witaminę C,
- witaminy B1 i B2,
- witaminę E, A i K,
- kwas foliowy,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- potas.
Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na krem marchewkowy bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.
Przepis: Rozgrzewający lekkostrawny – krem marchewkowy – bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu
zupa z marchewki
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- Składniki:
- 450g marchewki
- 200g ziemniaków
- 10g imbiru
- 15g bulionu drobiowego lub warzywnego LF
- 500g wody
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywWarzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotowanie i miksowaniePrzełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bulion, surowy obrany imbir i zmiksuj wszystko.
- Nadaj zupie odpowiednią konsystencję i przypraw jąJeśli wolisz zupy bardziej płynne, dolej wody i przypraw do smaku.
Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? 10 najlepszych zamiennikówCzytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy