Groźne zanieczyszczenia w popularnej herbacie znanej marki. GIS wycofuje produkt z rynku

Groźne zanieczyszczenia w popularnej herbacie znanej marki. GIS wycofuje produkt z rynku

Dodano: 
Herbatka rumiankowa
Herbatka rumiankowa Źródło: Shutterstock / Roman_studio
W popularnej herbacie rumiankowo-koperkowej wykryto groźne zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny wycofuje produkt z rynku.

Główny Inspektor Sanitarny wydał pilny komunikat w sprawie herbatki rumiankowo-koperkowej. Napój łagodzi przykre dolegliwości gastryczne, takie jak na przykład wzdęcia, a także skurcze i bóle brzucha. Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i usprawnia trawienie. Może być stosowany również w przypadku małych dzieci, w tym niemowląt.

Herbata wycofana z rynku – szczegóły decyzji GIS

W udostępnionym komunikacie Główny Inspektor Sanitarny podał więcej informacji na temat wycofanej herbaty. W jednej ze skontrolowanych partii wykryto niebezpieczne zanieczyszczenia. Chodzi o produkt o nazwie:Herbatka fix Rumiankowo-koperkowa

  • opakowanie: 20 sztuk
  • numer partii: 011023
  • data minimalnej trwałości: 09.2026
  • producent: Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol w Krakowie S.A. ul. Chałupnika 14, 31-464 Kraków; Zakład Produkcyjny ul. Partyzantów 7, 32-700 Bochnia.

Działania podjęte w celu usunięcia wadliwego produktu ze sprzedaży nadzorowała Państwowa Inspekcja Sanitarna. Trwa postępowanie wyjaśniające.

Dlaczego herbatę wycofano ze sprzedaży?

„W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać zagrożenie dla konsumentów” – czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.

Alkaloidy pirolizydynowe to związki naturalnie występujące w przyrodzie. Rośliny wytwarzają je, by chronić się przed drapieżnikami. Warto jednak podkreślić, że związki te działają toksycznie na ludzki organizm. Uszkadzają komórki wątroby i wywołują patologiczne zmiany w układzie pokarmowym. Są jednym z czynników kancerogennych. Sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.

Czytaj też:
Popularny produkt wysokobiałkowy zanieczyszczony. GIS ostrzega: może spowodować fizyczny uraz
Czytaj też:
Do kawy zamiast cukru wrzucam nietypową przyprawę. Smakuje wyjątkowo i pomaga na trawienie

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl