TOP 5 mięs z największą ilością białka. Bosacka: numer 2 zaskakuje

TOP 5 mięs z największą ilością białka. Bosacka: numer 2 zaskakuje

Dodano: 
Mięso na deskach
Mięso na deskach Źródło: Freepik
Warto pamiętać, że ważnym składnikiem w diecie jest białko. Jest to kluczowy budulec mięśni i fundament sprawnie funkcjonującego organizmu. Zobacz, jakie rodzaje mięsa dostarczają go najwięcej.

Osoby, które dbają o swoje zdrowie i świadomie podchodzą do codziennej diety, coraz częściej zwracają uwagę na jakość spożywanego mięsa. Wybierają przede wszystkim te produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością białka i jednocześnie niską ilością tłuszczu. Taki wybór wspiera budowę masy mięśniowej, regenerację organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dla wielu to także sposób na zachowanie dobrej figury, wspieranej wartościową dietą.

To mięso poleca ekspertka od zdrowego odżywiania

Katarzyna Bosacka, specjalistka od zdrowego odżywiania, opublikowała na swoim profilu na Instagramie nagranie, w którym opowiedziała o tym, jakie mięsa mają mało tłuszczu, a przy tym dużo białka.

Lider naszego rankingu to pierś z kurczaka. Ma 21 gramów białka w 100 gramach – powiedziała Katarzyna Bosacka.

Drugie miejsce zajęła polędwica wieprzowa, co dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem.

Tak, tak, polędwica wieprzowa jest naprawdę chuda i ma bardzo dużo białka, bo 21 gramów na 100 gramów – wyjaśniła ekspertka.

Zdaniem specjalistki na miejscu trzecim uplasowała się polędwica wołowa, która ma 20 gramów białka w 100 gramach mięsa. Miejsce czwarte zajął tatar z ligawy, który zawiera 19,5 gramów białka w 100 gramach mięsa. Na piątym miejscu znalazła się pierś z indyka, która ma 19 gramów białka w 100 gramach mięsa.

Dlaczego białko jest ważne dla organizmu?

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Odpowiada za budowę i regenerację tkanek, w tym mięśni, skóry, włosów i paznokci. Jest także ważnym elementem enzymów i hormonów, które regulują wiele procesów metabolicznych. Białko wspomaga również układ odpornościowy i uczestniczy w transporcie tlenu oraz składników odżywczych we krwi. Jego regularne dostarczanie w diecie jest szczególnie istotne podczas wzrostu, rekonwalescencji i intensywnej aktywności fizycznej.

Produktami bogatymi w białko, poza wspomnianymi rodzajami mięsa, są także ryby i jajka. Dobrym źródłem białka są również produkty mleczne, na przykład jogurt, ser i twaróg. W diecie roślinnej warto sięgać po rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola. Białko można też znaleźć w pełnoziarnistych produktach zbożowych, jak owsianka czy komosa ryżowa. Koniecznie sprawdź też, jakie są tanie i zdrowe źródła białka, możesz się zdziwić.

Czytaj też:
Odchudzasz się? Zrób to bez wyrzeczeń. Dietetyk zdradza, jakie produkty pomogą
Czytaj też:
Nie zgadniesz, co znany dietetyk dodaje do jajecznicy. Efekt zaskakuje smakiem i wpływem na zdrowie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl