Jak zrobić idealną zupę krem z pieczarek? Ten trik warto znać

Jak zrobić idealną zupę krem z pieczarek? Ten trik warto znać

Dodano: 
Pieczarki
Pieczarki Źródło: Pixabay / agamaszota
Pieczarki są wyjątkowo tanie i dostaniemy je właściwie w każdym sklepie. Wbrew powszechnej opinii, mają bardzo dobry wpływ na zdrowie, dlatego warto regularnie po nie sięgać.

W dzisiejszej kuchni „Dzień Dobry TVN” Marieta Marecka postanowiła odczarować pieczarki i pokazać, jakie pyszne dania możemy z nich przygotować. Czy można je jeść na surowo? Zdecydowanie tak, ale lepiej, żeby sięgały po nie osoby bez problebów żołądkowych. A jak odmienić klasyczną zupę krem i podkręcić jej smak? Zupę można przelać do małych kokilek i na wierzchu położyć surowe ciasto francuskie. Następnie kokilki wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.

Grzyby pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu

Naukowcy z National University of Singapore (NUS) koło Clementi postawili hipotezę, że jedzenie grzybów może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych w późnej dorosłości. Przeprowadzili więc badanie, aby sprawdzić, czy mogą znaleźć jakiekolwiek dowody w tym zakresie.

Ich odkrycia sugerują, że grzyby powszechnie występujące w kuchni singapurskiej mogą pomóc zmniejszyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, występujące wraz z wiekiem. Analizy zostały przeprowadzone w ramach projektu „Diet and Healthy Aging”. Badacze skupili się na spożyciu jednych z najbardziej popularnych grzybów, które w Singapurze. Były to m.in.: boczniaki, grzyby shiitake, białe pieczarki i suszone grzyby. Jako porcję grzybów przyjęto wagę 150 g. Eksperci zmierzyli również zdolności poznawcze uczestników, a także przeprowadzili wywiady ukierunkowane i poprosili uczestników o wykonanie serii testów, mierzących aspekty funkcjonowania fizycznego i psychicznego.

Analiza naukowców wykazała, że ​​spożywanie więcej niż dwóch porcji gotowanych grzybów tygodniowo może prowadzić do 50-procentowego zmniejszenia ryzyka wystąpienia upośledzenia funkcji poznawczych.

Naukowcy podejrzewają, że chodzi o związek o nazwie „ergothioneine” (ET), który jest unikalnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym, którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować, a który występuje w grzybach.

Badania zostały opublikowane na łamach „Journal of Alzheimer's Disease”.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne gołąbki? Swój sekret zdradza Daria Ładocha

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl