Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie

Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło:Unsplash / Taisiia Shestopal
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z innymi składnikami.

Kawa jest bardzo lubianym i popularnym napojem, większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Wypicie „małej czarnej” dla wielu osób jest jednym z najprzyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Jest uwielbiana ze względu na właściwości pobudzające, ale też swój smak. Okazuje się jednak, że niektórych jej rodzajów zdecydowanie powinniśmy unikać.

Jakie są najgorsze rodzaje kawy?

Kawa może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie – poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu korzystnie działa na nasz nastrój. Przyspiesza także metabolizm, przez co ułatwia odchudzanie. Dodatkowo antyoksydanty zawarte w kawie mogą przyczyniać się do ochrony przed nowotworami. „Mała czarna” pozytywnie wpływa też na układ nerwowy i krwionośny. Istnieją jednak „kawowe wariacje”, których picia lepiej się wystrzegać. Mowa między innymi o:

  • Rozpuszczalnej kawie 3 w 1 – bez trudu można ją dostać w większości sklepów pod postacią małych saszetek, z dodatkiem cukru i mleka. W większości z nich przeważają sztuczne dodatki, takie jak syrop grukozowo-fruktozowy i tłuszcz palmowy. Nie jest to zdrowa kombinacja ze względu na różnego rodzaju ulepszacze.
  • Kawie z cukrem i pełnotłustym mlekiem – jest to niekorzystne połączenie, które przyspiesza proces starzenia się organizmu, ale też może być przyczyną tycia. Musicie też pamiętać o tym, że mleko osłabia działanie kawy – dobroczynne właściwości kofeiny nie będą więc tak odczuwalne.
  • Napojach kawowych – choć kojarzą się z kawą, to w rzeczywistości nie mają z nią wiele wspólnego: zawierają tylko ekstrakt z kawy, a także szkodliwe dodatki: cukier pod różnymi postaciami, dużą zawartość tłuszczu, aromaty, barwniki, stabilizatory, emulgatory. Takie napoje dostarczają też dużej liczby kalorii, dlatego zdecydowanie powinniśmy ograniczać ich picie.
  • Kawie z alkoholem – to połączenie jest niebezpieczne, ponieważ kawa jako stymulant może spowalniać odczuwanie reakcji po alkoholu, a w konsekwencji jesteśmy w stanie wypić więcej alkoholu i doprowadzić do jego przedawkowania, co prowadzi do zatrucia alkoholowego.

Z czym można łączyć kawę?

Żeby nie wybierać powyższych rodzajów kawy, możecie postawić na zdrowsze alternatywy. Ten napój będzie świetnie smakował na przykład z dodatkiem cynamonu, który jest bogaty w przeciwutleniacze, ma także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz pomaga na zgagę, niestrawność i nudności. Dobrym pomysłem jest też dodanie kakao do kawy. Wpłynie ono dobrze na jej smak, ale też dostarczacie do organizmu w ten sposób magnez i potas, które pozytywnie działają na pracę serca. Dodatkowo takie połączenie poprawia samopoczucie, koncentrację i poziom energii.

Jako dodatek do kawy dobrze sprawdzi się też imbir, który zawiera silne antyoksydanty, a w dodatku rozgrzewa. Cukier możecie zastąpić również wanilią (lub ekstraktem waniliowym) – zmniejsza stres, łagodzi ból brzucha, ale też poprawia nastrój. Egzotycznego smaku nada kawie z kolei kardamon, pełen składników odżywczych.

Czytaj też:
Jaka dieta ograniczy wydzielanie potu? Japonki mają swój sposób
Czytaj też:
Dlaczego warto pić napar z liści laurowych? Wystarczy szklanka dziennie, by zauważyć efekty

Źródło: WPROST.pl