Kapusta pekińska to warzywo bardzo niskokaloryczne (12 kcal/100 g), nadaje się więc dla osób dbających o linię, bo dodatkowo zawiera błonnik, co sprzyja poczuciu sytości na długo. Zawiera też bardzo dużo wspomagającej odporność witaminy C, sporo dobrej na wzrok witaminy A oraz kwas foliowy, bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Minerały w niej zawarte takie jak potas i wapń wspomagają układ krążenia i kostny. Kapusta pekińska należy do grupy warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy kalafior i tak jak wszystkie warzywa z tej grupy zawiera wiele cennych związków bioaktywnych w tym glukozynolany, wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Wpływ kapusty pekińskiej na organizm
- przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów,
- zwalcza patogeny chorobotwórcze w tym wirusy, grzyby i bakterie,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wspomaga układ krążenia,
- działa przeciwzapalnie,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga trawienie,
- korzystnie wpływa na stan kości i ogranicza ryzyko osteoporozy.
Kto nie powinien jeść kimchi?
Spożywanie dużych ilości warzyw kapustnych, może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy, ponieważ zawarta w kapuście goitryna zaburza wchłanianie jodu przez organizm. Osoby cierpiące na zapalenie tarczycy lub jej niedoczynność powinny spożywać warzywa krzyżowe z umiarem.
Spożywanie kiszonek jest korzystne dla zdrowia jelit
W chwili, gdy z kapusty pekińskiej zrobimy kimchi, pojawiają się w niej dobre bakterie ze szczepu Lactobacillus, obecne np. w jogurcie, nazywane probiotykami. Spożywanie sfermentowanej żywności zawierającej probiotyki pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej i poprawia trawienie. Dodatkowo liczne badania wykazały, że probiotyki, regularnie spożywane, mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów oraz wspomagać odporność.
Spróbuj zrobić domowe kimchi
Przepis: Kimchi
Kiszona kapusta pekińska
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wietnamska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 24 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 3 główki kapusty pekińskiej- ok. 3 kg
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- pół główki czosnku
- kawałek obranego imbiru (3 cm)
- 6 łyżek papryki gochugaru (dostępne w specjalistycznych sklepach)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ryżowej
- ¼ szklanki sosu rybnego lub sojowego
- ½ szklanki soli
Sposób przygotowania
- Przygotuj kapustęKapustę oczyść i przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój na kawałki szerokości ok. 2 cm. Wrzuć do dużego naczynia z zimną wodą na 15 minut, a następnie odcedź. Następnie kapustę należy posolić, zużywając na to pół szklanki soli, wymieszać i odstawić na ok. 90 minut.
- Przygotuj sosZagotuj szklankę wody, cukier i mąkę ryżową cały czas mieszając. Gdy powstanie kleik ryżowy odstaw go z ognia. W blenderze zmiksuj cebulę, czosnek i imbir z dodatkiem sosu rybnego lub sojowego. Wymieszaj rozdrobnione warzywa, kleik ryżowy i dodaj paprykę gochugaru. Jabłko i gruszkę pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mieszanki.
- Przygotuj kimchiKapustę dokładnie umyj w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, delikatnie odciśnij. Wymieszaj bardzo dokładnie kapustę z kleikiem, łopatką lub rękami w rękawiczkach jednorazowych. Przełóż do szklanych lub ceramicznych słoików, uciśnij, zostawiając miejsce na sok powstały w wyniku fermentacji.
- Kiszenie kimchiZostaw kimchi na blacie kuchennym na 2 doby. Po tym czasie ponownie uciśnij, aby kapusta znalazła się pod warstwą soku, przełóż do lodówki. Kimchi można jeść już po kilku dniach, a w lodówce może być przechowywane nawet kilka miesięcy.
Czytaj też:
Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Jedz to warzywo 3 razy w tygodniuCzytaj też:
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie