Kapusta pekińska jest zdrowa. Jeśli zrobisz z niej kimchi, będzie prawdziwym hitem

Kapusta pekińska jest zdrowa. Jeśli zrobisz z niej kimchi, będzie prawdziwym hitem

Dodano: 
Kimchi
Kimchi Źródło: Shutterstock
Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, że działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w tradycyjnej surówce, ale warto sporządzić z niej pyszne kimchi, co sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza.

Kapusta pekińska to warzywo bardzo niskokaloryczne (12 kcal/100 g), nadaje się więc dla osób dbających o linię, bo dodatkowo zawiera błonnik, co sprzyja poczuciu sytości na długo. Zawiera też bardzo dużo wspomagającej odporność witaminy C, sporo dobrej na wzrok witaminy A oraz kwas foliowy, bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Minerały w niej zawarte takie jak potas i wapń wspomagają układ krążenia i kostny. Kapusta pekińska należy do grupy warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy kalafior i tak jak wszystkie warzywa z tej grupy zawiera wiele cennych związków bioaktywnych w tym glukozynolany, wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.

Wpływ kapusty pekińskiej na organizm

  • przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów,
  • zwalcza patogeny chorobotwórcze w tym wirusy, grzyby i bakterie,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga układ krążenia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • korzystnie wpływa na stan kości i ogranicza ryzyko osteoporozy.

Kto nie powinien jeść kimchi?

Spożywanie dużych ilości warzyw kapustnych, może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy, ponieważ zawarta w kapuście goitryna zaburza wchłanianie jodu przez organizm. Osoby cierpiące na zapalenie tarczycy lub jej niedoczynność powinny spożywać warzywa krzyżowe z umiarem.

Spożywanie kiszonek jest korzystne dla zdrowia jelit

W chwili, gdy z kapusty pekińskiej zrobimy kimchi, pojawiają się w niej dobre bakterie ze szczepu Lactobacillus, obecne np. w jogurcie, nazywane probiotykami. Spożywanie sfermentowanej żywności zawierającej probiotyki pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej i poprawia trawienie. Dodatkowo liczne badania wykazały, że probiotyki, regularnie spożywane, mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów oraz wspomagać odporność.

Spróbuj zrobić domowe kimchi

Przepis: Kimchi

Kiszona kapusta pekińska

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wietnamska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
24 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 3 główki kapusty pekińskiej- ok. 3 kg
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • pół główki czosnku
  • kawałek obranego imbiru (3 cm)
  • 6 łyżek papryki gochugaru (dostępne w specjalistycznych sklepach)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki sosu rybnego lub sojowego
  • ½ szklanki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kapustęKapustę oczyść i przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój na kawałki szerokości ok. 2 cm. Wrzuć do dużego naczynia z zimną wodą na 15 minut, a następnie odcedź. Następnie kapustę należy posolić, zużywając na to pół szklanki soli, wymieszać i odstawić na ok. 90 minut.
  2. Przygotuj sosZagotuj szklankę wody, cukier i mąkę ryżową cały czas mieszając. Gdy powstanie kleik ryżowy odstaw go z ognia. W blenderze zmiksuj cebulę, czosnek i imbir z dodatkiem sosu rybnego lub sojowego. Wymieszaj rozdrobnione warzywa, kleik ryżowy i dodaj paprykę gochugaru. Jabłko i gruszkę pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mieszanki.
  3. Przygotuj kimchiKapustę dokładnie umyj w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, delikatnie odciśnij. Wymieszaj bardzo dokładnie kapustę z kleikiem, łopatką lub rękami w rękawiczkach jednorazowych. Przełóż do szklanych lub ceramicznych słoików, uciśnij, zostawiając miejsce na sok powstały w wyniku fermentacji.
  4. Kiszenie kimchiZostaw kimchi na blacie kuchennym na 2 doby. Po tym czasie ponownie uciśnij, aby kapusta znalazła się pod warstwą soku, przełóż do lodówki. Kimchi można jeść już po kilku dniach, a w lodówce może być przechowywane nawet kilka miesięcy.

Czytaj też:
Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Jedz to warzywo 3 razy w tygodniu
Czytaj też:
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie