-
Co warto wiedzieć o jedzeniu surowych jaj?
Niektóre przepisy, takie jak ten na domowe lody, wymagają użycia surowych lub niedogotowanych jaj, a wiele osób spożywa surowe jaja ze względu na ich właściwości odżywcze. Jednak jedzenie surowych jaj może nie być bezpieczne.
ProduktyŻywienie -
Suplementacja diety w czasie epidemii wirusowych
Na świecie mamy pandemię COVID-19, choroby wywoływanej przez rozprzestrzeniającego się koronawirusa SARS-CoV-2. Obecnie nie ma ani leku przeciw koronawirusowi, ani szczepionki. Nadzieją dla zainfekowanych pacjentów jest ich własny system...
Artykuł sponsorowany -
Jak pokarmy bogate w witaminę D wpływają na zdrowie serca?
Według nowych badań opublikowanych w Journal of Human Nutrition and Dietetics spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D może mieć działanie ochronne na serce.
Produkty -
Probiotyki mogą pomóc w leczeniu trądziku?
Wbrew pozorom trądzik nie występuje wyłącznie u nastolatków. Z nieestetycznymi krostami na twarzy (i nie tylko!) zmaga się wiele osób dorosłych. Czyżby modyfikacja diety mogła pomóc w walce z trądzikiem?
ProduktySkładniki odżywcze -
Żółtko jaj: wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
Większość składników odżywczych w jajku jest obecnych w żółtku. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że niektóre związki mogą zapobiegać zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, zwiększać funkcje odpornościowe i obniżać ciśnienie krwi.
Składniki odżywczeProdukty -
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach
Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez... jajek. To jeden z ich głównych symboli. Czy wiesz, czym różnią się poszczególne rodzaje jajek?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka praktycznych, zaskakujących zastosowań
Jajka to nieodłączny element Wielkiejnocy. Po świętach z reguły zostaje dużo skorupek. Co z nimi robić? Na pewno nie wyrzucać – mogą być bardzo przydatne!
Produkty -
W portfelu pusto? Nadal możesz odżywiać się zdrowo! Wystarczy, że wprowadzisz w życie tych kilka zmian
Pożywne produkty nie muszą być droższe niż te przetworzone. Nie wierzysz nam? Za chwilę poznasz zalecenia dotyczące oszczędzania gotówki i kalorii jednocześnie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują jajka. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Czasem jednak liczą się nie tylko nasze upodobania smakowe, ale... zdrowie i szczupła sylwetka. O idealny przepis, spełniający...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Pandemia COVID-19 może zaostrzyć otyłość u dzieci
Naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym przewidują, że zamknięcie szkół z powodu pandemii COVID-19 zaostrzy epidemię otyłości wśród dzieci w Stanach Zjednoczonych. Podobne zjawisko może wystąpić także w Polsce.
OdchudzanieDietyProdukty -
Dlaczego warto zasiać rzeżuchę? 9 właściwości prozdrowotnych
Wielkanoc bez rzeżuchy? Nie ma takiej opcji! To ostatni moment, by ją zasiać. Dowiedz się, dlaczego warto. Ta niepozorna roślina ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. A nigdy nie smakuje lepiej niż właśnie w czasie świąt.
Produkty -
Lasagne na różne sposoby. Swoje triki zdradza Daria Ładocha
Lasagne jest tradycyjnym, włoskim daniem, które podbiło serce Polaków. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jednak przygotowanie tej potrawy można przerosnąć kuchennych amatorów. Problem stwarza często już samo przygotowanie...
ProduktyŻywienie Wideo -
W domu masz tylko jabłka? Tak wyczarujesz z nich pyszny deser i wcale nie będzie to szarlotka
Każdego czasem najdzie na coś słodkiego, jednak gdy siedzimy całe dnie w domu, lepiej zrezygnować z ciastek i czekolady. Pomyśl o zdrowym deserze, który z przyjemnością zjedzą także dzieci. Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka – niezwykle...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Home office. Jak nie przytyć w trakcie pracy zdalnej?
Wielu pracodawców w trakcie epidemii koronawirusa umożliwiło pracownikom pracę zdalną. Home office to jednak dla niektórych nowość, która m.in. utrudnia utrzymanie właściwej masy ciała. O czym warto pamiętać, aby pracując z domu, nie...
OdchudzanieProduktySonia Młodzianowska
-
Żeń-szeń koreański i syberyjski – czym się różnią?
Żeń-szeń wykorzystywany jest od wieków, a jego zdrowotne „moce” doceniają nie tylko zwolennicy medycyny chińskiej. Czy jego odmiany – żeń-szeń koreański i żeń-szeń syberyjski – też mają korzystne właściwości? Dowiedz się, czym się od...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czystek – suplement na wszystko? 6 faktów, które warto znać
Czystek to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, dlatego może idealnie uzupełniać zdrową i zbilansowaną dietę. Chociaż w ostatnim czasie to ziołowy hit, to czy faktycznie stanowi panaceum? Dowiedz się, kiedy warto pić napar z...
ProduktySkładniki odżywczeSonia Młodzianowska
-
Arcydzięgiel – najskuteczniejsze zioło w walce ze stresem?
Przewlekły stres negatywnie wpływa na organizm, nie tylko pogarszając samopoczucie i funkcjonowanie organów i narządów, ale także nierzadko prowadząc do chorób, w tym np. nowotworów. Czy arcydzięgiel najskuteczniej pomaga w walce ze...
Składniki odżywczeProdukty -
Propolis – właściwości i zastosowanie
Propolis to dzieło wytworzone przez pracowite pszczoły, które oprócz tego, że chroni ul, jest też remedium na różne dolegliwości. Udokumentowano, że świetnie zwalcza wirusy, bakterie oraz grzyby, dlatego pomaga m.in. na ból gardła, ucha...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Liposomalne suplementy diety – czy są lepsze od tradycyjnych?
Liposomalne suplementy diety reklamowane są jako skuteczniejsze od tradycyjnych preparatów. Czy faktycznie technika liposomalna podnosi efektywność działania preparatów uzupełniających dietę? Dowiedz się, jakie suplementy będą stanowiły...
ProduktyŻywienie -
Te owoce pomogą zmniejszyć otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy?
Naukowcy badają cząsteczkę występującą w słodkich pomarańczach i mandarynkach zwaną nobiletiną, która, jak wykazano, znacząco zmniejsza otyłość i odwraca jej negatywne skutki uboczne. Wyjaśnienie działania tej cząsteczki pozostaje...
Produkty -
Naturalny gen ochrony przeciwsłonecznej wpływa na sposób, w jaki wytwarzamy witaminę D
Według naukowców z University of Queensland, badających geny związane z witaminą D, pewne wariacje genetyczne w skórze mogą stworzyć naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Składniki odżywczeProdukty