-
Suplementy z magnezem. Czy powinieneś po nie sięgać?
Suplementy z magnezem cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego – niedobór może wystąpić u każdego z nas.
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Ten sok zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Niewiele osób go pije
Świeżo wyciskany sok z granatów nie cieszy się tak dużą popularnością jak sok z pomarańczy czy grejpfrutów. A szkoda, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.
ProduktySkładniki odżywcze -
Od dziś zacznij jeść garść orzechów dziennie i sprawdź, co się stanie
Czy fakt, że orzechy są kaloryczne, jest wystarczającym argumentem, by wykluczyć je z codziennej diety? Absolutnie! To jedne z najzdrowszych pokarmów, a ich właściwości są przez wiele osób niedoceniane.
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
CLA z zieloną herbatą na odchudzanie. Czy to skuteczny suplement?
Szukając sposobu na skuteczne odchudzanie, często sięgamy po różne suplementy diety. Jednym z nich jest CLA z zieloną herbatą, który cieszy się dużą popularnością ze względu na naturalny skład. Jak działa CLA i czy warto go stosować?
ProduktyOdchudzanie -
Piperyna na odchudzanie – jak działa? Kto nie powinien jej stosować?
Piperyna to substancja, którą możemy znaleźć w ziarenkach czarnego pieprzu. Wykazuje ona szereg działań prozdrowotnych, dlatego chętnie stosowana jest między innymi w czasie odchudzania. W jaki sposób piperyna oddziałuje na redukcję...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie -
Kwas jabłkowy na odchudzanie. Czy pomaga?
Kwas jabłkowy, a raczej ocet jabłkowy, jest polecanym sposobem na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Czy faktycznie pomaga on schudnąć bez większych wyrzeczeń? Jakie cechują go właściwości prozdrowotne?
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić
Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chętnie sięgamy po nie w sezonie na grzyby leśne i delektujemy się ich smakiem, przygotowując aromatyczne potrawki, sosy, zapiekanki oraz zupy. Jak jeść grzyby, aby sobie nie...
ProduktySkładniki odżywcze -
ABC suplementacji żelaza. Te błędy utrudniają wchłanianie
Niedobór żelaza i związana z nim anemia mogą być spowodowane między innymi stosowaniem nieodpowiednio skomponowanej diety. W szczególności na pojawienie się niedoborów żelaza w organizmie wpływają monotonne i wyjątkowo niskokaloryczne...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zemsta Faraona, czyli urlop spędzony na sedesie. Jak uchronić się przed zatruciem?
Zemsta Faraona (klątwa Faraona) nie musi nas dopaść jedynie podczas urlopu spędzanego w Egipcie. Jest równie częstą przypadłością podczas wypoczynku w innych krajach arabskich, w Azji, w Ameryce Południowej oraz wszędzie tam, gdzie...
Produkty -
Masz cukrzycę? Witamina D może spowolnić jej przebieg
Suplementacja witaminy D może spowolnić postęp cukrzycy typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów i pacjentów ze stanem przedcukrzycowym. Wyniki badań sugerują, że dostarczanie tej witaminy w dużych dawkach może poprawić metabolizm...
Produkty -
Gumisiowa kuchnia Basi Ritz, czyli przysmaki z jagodami
W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” gotowała zwyciężczyni pierwszego MasterChefa Barbara Ritz.
ProduktyŻywienieWideo -
Jak zadbać o trzustkę? 4 produkty, które lepiej odstawić
O trzustce na ogół mówi się niewiele. Jeśli już to w kontekście raka i nie ma się co dziwić – nowotwór ten jest niezwykle groźny, ponieważ długo nie daje objawów i jest na ogół diagnozowany w zaawansowanym stadium. Dowiedz się, jakie...
Produkty -
Czy żucie gumy wspomaga odchudzanie?
Miętowa, owocowa czy eukaliptusowa – niezależnie od wersji smakowej, gumę do żucia lubi bardzo wiele osób. Jednak, czy jej walory kończą się na tych smakowych?
OdchudzanieProdukty -
Czy aspartam rzeczywiście szkodzi? Nowe doniesienia naukowców
Naukowcy z Wielkiej Brytanii ustosunkowali się do najnowszej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dotyczącej bezpieczeństwa aspartamu, popularnego sztucznego słodzika. Śledczy ostrzegają, że ustalenia komisji mogą...
ProduktyŻywienie -
Czy pikantne jedzenie zwiększa ryzyko demencji?
Lubisz od czasu do czasu spożyć smaczne chili lub dobrze doprawionego kurczaka tandoori? Ta wiadomość może nie być najlepszą rzeczą, o jakiej się dzisiaj dowiesz. Badania przeprowadzone na przedstawicielach chińskiej populacji wykazały...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Goździki – niedoceniana przyprawa o wielu właściwościach. Dlaczego warto po nie sięgać?
Goździki kojarzą nam się głównie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Ta powszechnie dostępna przyprawa, dzięki swojemu specyficznemu, korzennemu zapachowi, idealnie łączy się ze świątecznymi wypiekami. Tymczasem po goździki można (i...
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Są tu jacyś grzybiarze? Mamy quiz w sam raz dla was
Grzybiarze uznają go za zbyt łatwy. Pozostali... mogą mieć problemy z uzyskaniem idealnego wyniku. Mimo wszystko zachęcamy do spróbowania swoich sił. Tylko polskie grzyby.
ProduktyŻywienieQuiz -
Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać?
Kurki to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Idealnie nadają się do sosów i wzbogacają smak wielu dań. Niektórzy cały rok z wytęsknieniem czekają na jajecznicę z kurkami, a ta właśnie latem smakuje najlepiej. Dowiedz...
ProduktySkładniki odżywcze -
7 mitów na temat diety ciężarnych
Będąc w ciąży należy „jeść dla dwojga”, ale absolutnie nie „za dwoje”, co często podkreślają lekarze i dietetycy. Jednak wokół żywienia kobiet ciężarnych narosło sporo mitów. Co jeść, a czego unikać?
DietyProduktySkładniki odżywczeWideo -
Krwawią ci dziąsła? Masz suchą skórę? Możesz mieć niedobór ważnej witaminy
Niedobór witaminy C jest w dzisiejszych czasach niemożliwy. Oczywiście, tylko teoretycznie. Jeśli jednak w naszej diecie nie występują warzywa i owoce (choćby w minimalnych ilościach), możemy zmagać się z różnymi, bardzo poważnymi...
Składniki odżywczeProdukty -
Dlaczego warto jeść czarnuszkę? Drobne, czarne ziarenka, które wzbogacą twoje menu
Czarnuszkę kupimy na dziale z przyprawami. To maleńkie, czarne ziarenka, których używa się w niedużych ilościach. Nadają potrawie charakterystyczny smak, ale to nie jedyna ich zaleta. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje czarnuszka?
ProduktySkładniki odżywczeWideo