-
Jak długo należy pościć w celu utraty wagi? Naukowcy już to wiedzą
Zgodnie z nowym badaniem opublikowanym przez naukowców z University of Illinois w Chicago, dwie codzienne diety na czczo, zwane również dietami ograniczonymi w czasie, są skuteczne w utracie wagi.
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak walczyć z nieświeżym oddechem? Naturalne metody higieny
Czy chcesz uniknąć wstydu związanego z nieświeżym oddechem? Spróbuj wypróbować te naturalne środki w swojej codziennej rutynie dentystycznej. Jeśli zrobiłeś wszystko, co możesz i nadal masz przewlekły cuchnący oddech, porozmawiaj o tym...
Produkty -
Jesz zbyt dużo soli? Zobacz, co ci się stanie
Sól składa się z około 40% sodu i 60% chloru. Jest powszechnie stosowana do dodawania smaku potrawom lub do ich konserwowania. Co może się stać, gdy spożywasz jej za dużo?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Ile hot dogów może zjeść człowiek w ciągu 10 minut? Naukowcy obliczyli rekord
Amerykański badacz wykorzystał ustalone modele plastyczności jelit, aby określić absolutnie maksimum hot dogów, jakie człowiek może spożyć w ciągu 10 minut. Naukowiec wykazał także, że postępy, jakie można zrobić w tej dziedzinie, nie...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?
Suchy makaron może przetrwać w spiżarni przez lata. Ale pewnie zastanawiasz się, jak długo można trzymać go w lodówce po ugotowaniu. Za chwilę twoje wątpliwości znikną.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Prebiotyki i probiotyki w leczeniu zaburzeń lękowych oraz depresji u dorosłych
W ciągu ostatnich kilku lat coraz większe zainteresowanie wśród naukowców wzbudza relacja między przewodem pokarmowym a funkcjonowaniem mózgu. Do badanych obecnie kwestii należy wpływ stanu mikrobiomu jelitowego na leczenie depresji i...
ProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Przepis na długowieczność? Eksperci mają prostą radę: Odstaw białko zwierzęce
Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie białka z roślin zamiast ze zwierząt zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Koronawirus. Czy suplementy z cynkiem zmniejszają ryzyko zachorowania? Naukowcy to sprawdzili
Naukowcy z Uniwersytetu Sechenov we współpracy z kolegami z Niemiec, Grecji i Rosji dokonali przeglądu artykułów naukowych na temat roli cynku w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych i zapalenia płuc, z prognozami dotyczącymi tych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Niesamowite doniesienia na temat marynowanych kaparów. Od dziś będziesz je jadł częściej
Wykazano, że związek powszechnie występujący w marynowanych kaparach aktywuje białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu i serca, a nawet może prowadzić do przyszłych terapii w leczeniu padaczki i nieprawidłowych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dzięki tej diecie można w zdrowiu dożyć starości. W dodatku jest wyjątkowo smaczna
Przyjęcie diety roślinnej może pomóc w promowaniu zdrowego starzenia się i złagodzić globalne obciążenie chorobami, jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie Journal of American College of Nutrition.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Jęczmień czy pszenica: co jest lepsze dla zdrowia?
Jęczmień i pszenica mogą wyglądać bardzo podobnie, ale w rzeczywistości mają pewne kluczowe różnice pod względem sposobu ich przetwarzania, odżywiania i skutków zdrowotnych. Skład pokarmowy jęczmienia i pszenicy różni się w zależności od...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego trawa cytrynowa zwiększa odporność? Od teraz dodasz ją do swojej diety
Każdy, kto chce zwiększyć swoją odporność i zachować zdrowie szuka lepszej diety i zdrowszych wyborów żywieniowych. A jeśli jesteś jedną z tych osób, proponujemy dodanie trawy cytrynowej do swojej diety. Dlaczego?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Korzyści zdrowotne i skutki uboczne jedzenia sera. Ta lista może być zaskakująca
Wszyscy uwielbiamy kremowy i delikatny smak sera. Niezależnie od tego, czy jest spożywany osobno na przystawkę, czy jako dodatek do potraw takich jak hamburgery, ciasta lub sałatki, ten sfermentowany produkt mleczny smakuje ludziom w...
ProduktyOdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Pokarmy bogate w witaminę D – przydadzą się w czasie infekcji koronawirusa
Dla wielu osób, które od miesięcy ukrywały się w swoich domach w obawie przed zarażeniem, wyjście na zewnątrz nadal jest stresujące. Naraża to ich na niedobór „witaminy słońca”, co prowadzi do różnych długoterminowych problemów...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów
To, co jemy po porodzie, może nam pomóc zebrać energię na kolejne nieprzespane godziny, regenerację fizyczną i karmienie piersią. Nie chodzi o to, by posiłek był olbrzymi, lecz zapewniał cenne składniki odżywcze.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kto naraża nas na jedzenie nieświeżych potraw? Jak pokazują badania, przyszli teściowie
Naukowcy zapytali o jedzenie wątpliwej jakości dań w różnych sytuacjach społecznych i naszą skłonność do odmowy. Okazało się, że ludzie częściej wyrażali chęć, aby mimo wszystko zasiąść do stołu, w sytuacjach uznanych za mające duże...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
4 popularne herbaty, których lepiej nie przedawkować
Herbaty uważane są za zdrowe napoje. Takie same zdanie mamy na temat naparów ziołowych i herbat owocowych, jednak nawet naturalne napoje mogą nam zaszkodzić, jeżeli nie zachowamy umiaru podczas ich spożywania. Jakie skutki uboczne niesie...
ProduktySkładniki odżywcze -
„Metoda Mayra” na odchudzanie powstała 100 lat temu. Dlaczego znów jest tak popularna?
Amerykańska aktorka Rebel Wilson ogłosiła rok 2020 „rokiem zdrowia” i przyznała, że korzysta z metody Mayra, aby zrzucić zbędne kilogramy. Faktycznie, Wilson chudnie w oczach, a ludzie interesują się tym sposobem odżywiania.
OdchudzanieProdukty -
Czy za tycie zawsze odpowiada nadmierna ilość kalorii w diecie? Niekoniecznie
Niekoniecznie. Choć najczęściej osoby z nadwagą i otyłością rzeczywiście za dużo jedzą i za mało się ruszają, to jednak warto wiedzieć, że są pewne choroby, których efektem lub objawem jest przybieranie na wadze, i to pomimo stosowania...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm. Czy warto ją stosować?
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
DietyProduktyŻywienie