-
Jak uniknąć zakażenia salmonellą w czasie Wielkanocy?
Zakażenie salmonellą jest powszechne i wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce. Bakteria może występować w mięsie, jajach i mleku, ale jej źródłem mogą być także lody, majonez, tatar oraz ciasta. Dowiedz się, jak uniknąć zakażenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieSonia Młodzianowska
-
W te święta postaw się i nie przytyj!
Zasiadamy przy świątecznym stole z poczuciem, że znowu przegramy tę walkę. Odwieczną walkę o to kto ma rację w kwestii naszego żołądka i co jest ważniejsze, tradycja rodzinna czy my sami i nasze wybory..? Spokojnie, jedzenie w święta to...
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść
Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym
Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co...
ProduktySkładniki odżywczeSonia Młodzianowska
-
Frytki z topinambura, a może zupa ze skorzonery? Spróbuj warzyw, które królowały na stołach dawnej Rzeczpospolitej
Zajadali się nimi nasi przodkowie, potem na stulecia zniknęły z jadłospisów. Niesłusznie, bo zawierają wiele cennych składników odżywczych. Te pięć trochę zapomnianych warzyw dziś wraca do łask
ProduktyMagda Kozińska
-
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
ProduktySkładniki odżywcze -
Lody przez internet? Grycan wchodzi na Allegro
Koronawirus daje się we znaki właścicielom lokali gastronomicznych. Do nich należy firma Grycan, posiadająca sieć lodziarni, które stoją zamknięte. Postanowiła poradzić sobie sprzedając lody w sieci.
Produkty -
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyDietyOdchudzanieSkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Jak dieta może zmienić odczuwanie słodkiego smaku?
Naukowcy z University of Sydney odkryli podstawowe fakty na temat tego, jak percepcja słodkiego smaku jest dostosowywana do różnych diet. Chociaż od dawna wiadomo, że jedzenie może smakować inaczej na podstawie wcześniejszych...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Korzyści z diety ketogenicznej – może pomóc w leczeniu astmy
Dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych, co może następnie pomóc leczeniu chorób układu oddechowego.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego twoja twarz marszczy się, gdy jesz cytryny i inne kwaśne potrawy?
Reakcja na cytryny jest napędzane przez prymitywne ludzkie instynkty, które kiedyś odegrały istotną rolę w przetrwaniu – wyjaśniają naukowcy.
Składniki odżywczeProdukty -
Jak kawa wpływa na układ trawienny
Większości osób filiżanka gorącej kawy pomaga rozpocząć dzień. Dzieje się tak dlatego, że poza wyśmienitym smakiem zwiększa czujność, poprawia nastrój i dodaje więcej energii.
ProduktySkładniki odżywcze -
Sernik czy babka drożdżowa? Które ciasto ma więcej kalorii?
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez słodkości. Na naszych stołach najczęściej goszczą: sernik i babka drożdżowa. Które ciasto wybrać, gdy jesteśmy na diecie? Odpowiedź nie jest taka prosta...
ProduktyDiety -
Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak sprawić, aby Wielkanoc była wyjątkowa mimo pandemii?
Wybuch koronawirusa radykalnie zmienił życie Polaków. Mimo to nadal możemy obchodzić zbliżające się święta Wielkanocy – dostosowując się do „nowej normy” i unikając kontaktów na żywo.
Produkty -
Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?
Ile kalorii mają wielkanocne potrawy? Na ile świątecznych smakołyków możemy sobie pozwolić, aby później tego nie żałować? O tym w studio "Dzień Dobry TVN" opowiedziała dietetyczka Ula Somow.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie Wideo -
Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki
Dwa ciasta, które obowiązkowo muszą się pojawić na każdym, polskim przyjęciu? Sernik i szarlotka. Dziś na tapetę wezmiemy to pierwsze. Sprawdź, jakie przepisy proponuje kucharz Wiktor Dopierała i dlaczego warto od czasu do czasu sięgnąć...
ProduktyŻywienie Wideo -
Czy picie zielonej herbaty może pomóc w alergiach pokarmowych?
Wyniki badań sugerują, że drobnoustroje jelitowe mogą wpływać na alergiczne odpowiedzi immunologiczne. Tasuku Ogita, który niedawno dołączył do Shinshu University, jest ekspertem w dziedzinie herbat i ich wpływu na bakterie jelitowe. W...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy sterydy pomagają osiągnąć wymarzoną sylwetkę?
Deka, metka, teściu, czyli: deca–durabolin, metanabol i testosteron – to przykłady sterydowych środków anabolicznych, przez miłośników siłowni zwanych potocznie „koksami”. Uwaga! Stosowanie tego typu substancji poza ściśle kontrolowaną...
ProduktyŻywienie -
Czy jedzenie kurkumy i innych przypraw przynosi korzyści zdrowotne?
Przyprawy są spożywane od tysiącleci. W szczególności kurkuma i chili były często badane w ostatnich dziesięcioleciach. I chociaż ich spożywanie jest skorelowane z niektórymi korzyściami zdrowotnymi, korzyści te – i ich powody – to nie...
ProduktyŻywienie -
Dlaczego półki w sklepach spożywczych nie będą puste?
Podczas gdy widok pustych półek supermarketów może powodować, że kupujący obawiają się niedoborów żywności, eksperci w łańcuchu dostaw żywności twierdzą, że system został zbudowany, aby przetrwać.
Produkty