-
Czy można gotować wodę w kuchence mikrofalowej?
Chociaż nie ma medycznych przeciwwskazań do gotowania wody w kuchence mikrofalowej, jej fale mogą nierównomiernie podgrzewać zawartość. Dlatego przed użyciem zagotowanej wody należy ją zamieszać. Podczas gotowania wody w mikrofali...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Sól morska czy sól kuchenna? Która z nich jest lepsza?
W porównaniu z solą stołową, sól morska ma większy rozmiar cząsteczek, jest mniej przetworzona i zawiera więcej śladowych składników odżywczych. Jednak różnice te nie sprawiają, że jest ona obiektywnie lepsza. Dlaczego?
ProduktySkładniki odżywcze -
Najzdrowsze zioła i przyprawy, które można dodać do posiłków
Wiele ziół i przypraw ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wysoką zawartość poszczególnych składników odżywczych. Niektóre z nich również pomagają w odchudzaniu i kontroli apetytu, a nawet leczą stany zapalne.
Składniki odżywczeProdukty -
Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy jesz hot dogi?
Hot dog jest jednym z najczęściej sprzedawanych fast foodów w kraju. Również jego wegańskie odpowiedniki stają się coraz bardziej popularne. Jakie skutki dla organizmu niosą hot dogi?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek
Lato w pełni, temperatury dają się we znaki. A nic tak nie orzeźwia, jak soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki. Jaki owoc wybrać i na co zwracać uwagę?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Korzyści zdrowotne czarnego pieprzu, które cię zaskoczą
Na pewno znasz czarny pieprz jako składnik do gotowania (w postaci ziarenek lub w proszku) lub przyprawę, którą można dodać do niektórych posiłków. Jednak czarny pieprz jest również pełen różnych korzyści zdrowotnych nieznanych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?
Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub...
ProduktyDiety Wideo -
Ciężka, przewlekła choroba? Jest ryzyko niedożywienia. A można go uniknąć
Niedożywienie w razie ciężkiej długotrwałej choroby oznacza, że opieka nad pacjentem staje się jeszcze trudniejsza: niedożywiony ma słabszą odporność, więc częściej zapada na infekcje, rany trudno się goją, pogarsza się współpraca z nim....
DietyŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Dieta Omni – nowy sposób na odchudzanie. Nawet 5 kg w 2 tygodnie!
Dietę Omni wprowadzono w 2013 roku jako alternatywę dla przetworzonej diety amerykańskiej, którą wielu ludzi obwiniało za rozwój chorób przewlekłych. Ostatnio zrobiła się bardzo popularna w Europie. Dieta ma przywrócić poziom energii,...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak kawa wpływa na nasz organizm? Odpowiada lekarz
Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie swojego poranka bez kawy. Napój ten uważany jest jednak za szkodliwy i według wielu opinii – powinno się go unikać. Mówi się również, że nie mogą go pić osoby w ciąży ani te, które mają...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Która sól jest najzdrowsza? Ile gramów dziennie można jej zjeść?
Kamienna, warzona, himalajska, hawajska – rodzajów soli jest wiele. Która jest najlepsza dla naszego zdrowia? W studiu „Dzień Dobry TVN” o właściwościach poszczególnych rodzajów soli opowiedziała dietetyk Urszula Somow. – Nie należy...
ProduktyDietyŻywienie Wideo -
Jak pozbyć się cukru z diety? Oto 12 skutecznych sposobów
Słodycze lubi każdy, chociaż na diecie z nich rezygnujemy. Ale cukier znajduje się w większym zakresie pokarmów. Jak wyciąć ten składnik, by przestać tyć i mieć lepsze zdrowie?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Naukowcy: Osoby, które przeżyły raka, przeceniają jakość swojej diety. Konsekwencje mogą być tragiczne
Badanie przeprowadzone przez George Mason University wykazało, że osoby, które przeżyły raka, szacują wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Wiedząc to, można podjąć interwencje dietetyczne, które zmniejszą ryzyko...
DietyProdukty -
Ulubione alkohole brytyjskiej rodziny królewskiej. Kto lubi wino, a kto Jacka Danielsa?
Chociaż naród brytyjski nie jest kojarzony z kulturą picia alkoholu, każdy z członków rodziny królewskiej ma swój ulubiony koktajl. Okazuje się, że ich upodobania nie są wyszukane, a na podobne trunki stać niemalże każdego „zwykłego...
Produkty -
6 leczniczych ziół, które można uprawiać w wodzie. Nie wymagają gleby!
Większość potraw nie smakowałaby tak samo bez soli, naturalnego źródła sodu. Jednak lekarze ostrzegają, że dieta opierająca się głównie na słonych potrawach prowadzi do otyłości, nadciśnienia i problemów z sercem. Mimo to ich eliminacja...
ProduktyŻywienie -
Najlepsze przepisy na dania z czereśni. Dlaczego warto po nie sięgać?
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował pyszne ciasto migdałowe z musem jogurtowym oraz letni chłodnik z czereśniami. Ile kalorii mają te popularne, sezonowe owoce?
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Upał? Sięgnij po te owoce i warzywa – zawierają mnóstwo wody
Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Naukowcy wiedzą, dlaczego wegetarianie mają słabsze kości
Osoby będące na diecie roślinnej mają większe ryzyko złamań kości z powodu obniżonej gęstości mineralnej kości. Badacze postanowili zagłębić się w przyczyny, przez które wegetarianie mają niższą gęstość kości.
DietyProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Czy pektyna szkodzi zdrowiu? W jakich produktach występuje?
Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Cudowne właściwości białka konopnego. Komu może pomóc?
Ziarno konopi siewnej jest źródłem wartościowego białka roślinnego, które wykazuje wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Białko konopne (proteiny konopne) zaliczane jest obecnie do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym...
ProduktySkładniki odżywcze -
Ocet kokosowy – kiedy warto po niego sięgnąć?
Ocet kokosowy doskonale znany jest w Azji, jednak w Polsce dopiero zyskuje grono zwolenników. Tradycyjnie wytwarza się go z pozyskiwanego poprzez nacięcie łodygi palmy kokosowej nektaru palmowego, który poddawany jest procesowi...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie