-
5 roślin strączkowych, które pomogą ci schudnąć bez głodowania
Niektóre popularne diety, takie jak ketogeniczna, każą unikać roślin strączkowych. Jednak są one bardzo chwalone przez dietetyków. Te małe cuda wypełnione błonnikiem i roślinnym białkiem wbrew pozorom pomagają schudnąć.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy picie energetyków rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia?
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, inni bez energetyka. Są też tacy, którzy mimo porannej kawy i tak w ciągu dnia ratują się napojem z tauryną i kofeiną. Czy faktycznie tak bardzo szkodzą zdrowiu?
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
Wyższy poziom tej witaminy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wiele osób ma niedobór
Według badania opublikowanego online 26 sierpnia w Diabetes Care, wyższe stężenia 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy są związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 (T2D).
Składniki odżywczeProdukty -
Jak twoje BMI może wpłynąć na spontaniczne zakupy żywności? O tym nie miałeś pojęcia
Stopień, w jakim spontaniczne zakupy żywności odwracają/przyciągają uwagę, może być związany z twoją wagą i gęstością energetyczną żywności, zgodnie z niewielkim, wstępnym badaniem wykorzystującym technologię śledzenia wzroku w celu...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić idealne knedle ze śliwkami? Jan Kuroń zdradza swoje triki
Kto robił najlepsze knedle ze śliwkami? Oczywiście nasze babcie! Dziś, gdy w sklepach możemy kupić dosłownie wszystko, niewielu osobom chce się gotować w domu. A warto, ponieważ nic tak nie smakuje, jak dania domowej roboty....
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
4 pułapki słodzików. Już w nie wpadłeś?
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie...
ProduktyOdchudzanieŻywienieBezpieczeństwo żywności -
To japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odporności
Spożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów i roślin to świetny sposób na zwiększenie ilości składników odżywczych w diecie, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Jedno warzywo jest szczególnie dobre we wzmacnianiu układu...
Składniki odżywczeProdukty -
Chcesz lepiej kontrolować poziom cukru we krwi? Postaw na ten minerał
Poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie u osób, które mają cukrzycę typu 2, lub u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy. Każdy, kto szuka lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, powinien rozważyć suplementację ważnego minerału,...
Produkty -
Ile awokado można zjeść w ciągu dnia?
Jeśli uwielbiasz awokado, prawdopodobnie wykorzystujesz je na wiele sposobów: rozkładasz na tostach, używasz do robienia musu i wrzucasz do smoothie, aby było wyjątkowo gęste i sycące. Pamiętaj jednak, że spożywanie awokado to tylko...
ProduktySkładniki odżywcze -
Brzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?
Chociaż duży świat owoców pestkowych obejmuje szeroki wybór (w tym śliwki, wiśnie i morele), istnieją dwie szczególnie podobne odmiany, które wszyscy znamy i kochamy: nektarynki i brzoskwinie. Ale co tak naprawdę je różni?
ProduktySkładniki odżywcze -
Naukowcy przeanalizowali diety osób, które jedzą późnym wieczorem. Co zauważyli?
W ostatnich dziesięcioleciach rośnie zainteresowanie tym, jak czas spożycia przez nas żywności może wpływać na metabolizm i inne procesy fizjologiczne. Wrażenia głodu przebiegają zgodnie z silnym rytmicznym wzorcem dnia i często są...
DietyProdukty -
Sezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Niedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia”
Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanie
Nowe badanie przeciwciał wytwarzanych przez osoby z nadwrażliwością na gluten może pomóc w lepszym wykrywaniu choroby i leczeniu.
ProduktyŻywienie -
Co potrafią witaminy z grupy B? Ich niedobór jest niebezpieczny
Suplementy z witaminami z grupy B cieszą się dużą popularnością. Sięgamy po nie bardzo często, ponieważ doskonale wiemy, jak poważne konsekwencje dla zdrowia może mieć niedobór witamin z grupy B. Sprawdź, czy powinieneś rozważyć...
Produkty -
Owoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbce
Każdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te rodzaje czerwonego wina będą najlepsze do potraw. Po jaką butelkę sięgnąć w sklepie?
Popijanie kieliszka gładkiego czerwonego wina to relaksujące doświadczenie. Czy nie byłoby wspaniale wiedzieć, jak wybrać najlepszą butelkę do posiłku? Poznaj różne rodzaje czerwonego wina i przygotuj się na jeszcze lepsze doznania...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Alkohol a trening. Obalamy mity
Po ciężkim treningu warto napić się piwa, bo pomoże zwalczyć zakwasy? To tylko jeden z mitów dotyczących łączenia uprawiania sportu oraz spożywania alkoholu. Jak w rzeczywistości napoje wyskokowe wpływają na efektywność treningu oraz...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?
Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Salmonella w dwóch partiach mięsa drobiowego. Uwaga konsumenci, GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał dwie partie mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Od kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?
Powszechnie wiadomo, że suplementacja witaminy D jest wskazana w okresie jesienno-zimowym, ale co dokładnie to oznacza? Czy można wskazać konkretną datę, gdy trzeba wybrać się do apteki? Czym grozi niedobór witaminy D?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie