-
Dlaczego większość z nas je za mało owoców i warzyw? Psycholog wyjaśnia
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta po cesarskim cięciu. Czy można jeść wszystko?
Cesarskie cięcie jest zabiegiem chirurgicznym, więc wymaga specjalnego postępowania także w kwestii stosowanej diety. Odpowiednie odżywianie kobiety po operacji wpływa przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań...
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czy owoce są wrogiem odchudzania? Niektóre niestety tak
Owoce są dokonałym źródłem witamini błonnika. Ich barwa związana jest z zawartością konkretnych związków odżywczych – polifenoli. Logicznym wydaje się więc, że ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ale czy utrudnia odchudzanie?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Nowe doniesienia na temat witaminy D. Ograniczy przerzuty czerniaka?
Naukowcy z University of Leeds odkryli, że witamina D wpływa na zachowanie szlaku sygnałowego w komórkach czerniaka, co spowolniło ich wzrost i powstrzymało ich rozprzestrzenianie się do płuc u myszy.
Produkty -
Jesz zbyt dużo? Wypróbuj te naturalne produkty tłumiące apetyt
Aby skutecznie schudnąć, zazwyczaj musisz zmniejszyć dzienne spożycie kalorii. Jak to zrobić, kiedy ciągle burczy ci w brzuchu?
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Czego możesz doświadczyć, jeśli zamienisz kawę na herbatę? Będziesz zaskoczony
Od lat trwają walki miłośników kawy i herbaty. Która jest lepsza? Która zapewni lepsze korzyści zdrowotne? Oba napoje dają nam ich wiele. Jednak co się stanie, gdy zdeklarowany zwolennik kawy zrezygnuje z niej na rzecz herbaty?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Twoje dziecko jest jedynakiem? Istnieje większe ryzyko, że będzie otyłe
Nowe badania dowodzą, że większa liczba potomstwa zmusza rodziców do większej organizacji, lepszego planowania posiłków rodzinnych i mniejszego, ogólnego ich spożycia. Czy jedynacy mają większe ryzyko otyłości?
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Leczenie przez żywienie – jest szansa na poprawę stanu odżywienia i wyników leczenia pacjentów polskich szpitali
Problem niedożywienia w szpitalach dotyczy wielu pacjentów. Niedożywienie szpitalne to zaburzenie, które rozwija się w trakcie pobytu w szpitalu. Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Nie trać czasu w kuchni. Doskonałe przepisy na jesienne dania jednogarnkowe
Teoretycznie jesienią i zimą więcej czasu spędzamy w domach, co może sprzyjać wielogodzinnemu gotowaniu obiadu złożonego z kilku dań. Pytanie, czy naprawdę mamy na to ochotę? I drugie – kto to wszystko pozmywa?!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem
„Na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości naukowcy wzięli pod lupę wskazówki żywieniowe i treningowe publikowane przez wpływowych blogerów. Odkryli, że w ośmiu na dziewięć przypadków są one po prostu wyssane z palca” – mówi Michał...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Gotowane czy surowe? Jak lepiej jeść warzywa?
Niektóre warzywa najlepiej smakują na surowo, a innych w życiu nie wzięlibyśmy do ust przed ugotowaniem.
ProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo -
Cukrowy detoks. Jak zerwać ze słodyczami?
Słodycze nie są potrzebne w diecie. Warto je mocno ograniczyć, pamiętając o tym, że lepiej robić to stopniowo. Nawyków dietetycznych tak łatwo się nie zmienia.
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanieŻywienie -
Czy zieloną herbatę i suplementy z jej ekstraktem można przedawkować?
Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym osobom mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowała transplantacja wątroby.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nie pijesz kawy? Możesz mieć gorszy skład bakterii w jelitach
Nowe badania sugerują, że osoby pijące kawę mają zdrowsze składy bakterii w jelitach.
ProduktyŻywienie -
Jak picie alkoholu wpływa na osoby z chorobą Crohna?
Dużą część radzenia sobie z chorobą Leśniowskiego-Crohna stanowią zmiany diety w celu zapobiegania nasileniu objawów. Alkohol jest częstym czynnikiem wywołującym chorobę Leśniowskiego-Crohna, a niektóre osoby z tą chorobą muszą unikać...
Produkty -
Czy piję za dużo wody? 8 sygnałów, które wysyła twój organizm
Dietetycy i lekarze nieustannie przypominają nam, że picie wystarczającej ilości wody jest absolutnie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I tak jest – chyba że wypijesz go za dużo. W ciężkich przypadkach zatrucie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Uważaj na te posiłki! Często wcale nie są tak zdrowe i dietetyczne jak myślisz
Gotujesz sporadycznie? Na co dzień sięgasz po gotowe produkty lub stołujesz się na mieście? Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może być dla ciebie trudne. Sprawdź, na które produkty powinieneś uważać.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak zrobić kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje solo, ale z jej pomocą możemy wyczarować pyszny farsz do pierogów czy krokietów. Dlaczego warto jeść ją regularnie?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Kalorie w menu sieci fast food – efekt krótkoterminowy
Czy gdybyśmy widząc liczby kalorii przypisywane do dania w menu to wybralibyśmy te potrawy które mają są mniej kaloryczne? Takie pytanie postawili sobie badacze z USA, którzy obserwowali, jak zmieniają się preferencje klientów sieci fast...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDietyŻywienieMikołaj Kamiński
-
Tak wygląda „ostatni burger z McDonald's na Islandii”. „10 lat i nadal w dobrej formie”
Gdy w 2009 roku sieć McDonald's wycofywała się z Islandii, pewien mężczyzna postanowił kupić cheesburgera, by przekonać się, jak słynny fast food będzie się „starzał”. Właśnie minęła dekada trwania eksperymentu, a bułka i frytki nadal są...
Produkty Galeria