-
Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny
Naukowcy twierdzą, że kawa może poprawić koncentrację, ale prawdopodobnie nie zwiększa kreatywności. Dodają także, że optymalny poziom kofeiny jest różny dla każdego człowieka.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego osoby z nadwagą i otyłością powinny każdego dnia sięgać po awokado?
Jedzenie awokado każdego dnia poprawia zdolność skupiania uwagi u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, odkryli badacze z Illinois.
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy częste jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy?
Niektóre produkty wykazują dobroczynne działanie na stan zdrowia i mogą uchronić przed rozwojem chorób. Niedawne badania wykazują, że spożywanie nabiału może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u kobiet mięśniaków macicy.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Picie kawy przed ciążą zwiększa ryzyko krwawienia w jej pierwszej połowie
Wiadomo, że kofeina przechodzi przez łożysko i przez to może wpływać bezpośrednio na komórki płodu. Koreańscy badacze określili, czy istnieje związek między piciem kawy jeszcze przed ciążą a ryzykiem krwawienia w pierwszej połowie ciąży.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Uważaj na napoje energetyzujące – mogą ci poważnie zaszkodzić
Powszechne jest picie kawy czy napojów energetyzujących w momentach senności, zmęczenia czy niewyspania. Naukowcy wykazali, że te energetyki tak popularne wśród młodych osób, niekorzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i metabolizm.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Przekąski po ćwiczeniach dostarczą więcej kalorii, niż twoje dziecko spali na treningu
Dzieci uczestniczące w zajęciach sportowych, takich jak piłka nożna, baseball i softball, często jedzą więcej kalorii w przekąskach po treningu, niż spalają podczas gry.
ŻywienieProdukty -
Smaczny i zdrowy obiad do 20 złotych? To możliwe
Przygotowanie smacznego, zdrowego i obfitego obiadu niewielkim kosztem nie jest łatwym zadaniem. Ponieważ jednak ceny produktów spożywczych rosną, warto posiąść nowe umiejętności.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Oszczędność czasu i pieniędzy, czyli przepisy na dania jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe potrafią uratować życie. Szczególnie, gdy mamy małą kuchnię lub nie lubimy zmywać. Ponadto doskonale nadają się do spakowania do pracy. Jeśli znudziły Ci się potrawy z makaronem, sprawdź propozycje Samar Khanafer.
ProduktyAlicja Kowalczyk
Wideo -
Jeśli kiedykolwiek poczułeś się gruby…
Zbliża się czas odsłaniania ramion, nóg i nadgarstków. Diety zawładną naszymi myślami. Tyle że niewiele dadzą, jeśli nie zmienimy nastawienia do własnego ciała.
ŻywienieDietyOdchudzanieProduktyPepsi Eliot
-
Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść?
Trzustka jest jednym z kluczowych narządów ludzkiego organizmu. Odpowiada ona m.in. za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych, bez których nasz układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. W niektórych przypadkach konieczne...
DietyProdukty -
Suplementy z oleju rybnego związane z niższym ryzykiem chorób serca i śmierci
Regularne stosowanie suplementów z olejem z ryb może wiązać się z niższym ryzykiem zgonów i chorób sercowo-naczyniowych (CVD), takich jak zawał serca i udar – wynika z badań opublikowanych w The BMJ. Naukowcy twierdzą, że dalsze badania...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego
Wiele dowodów wskazuje, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia, masę ciała i metabolizm. Nowe badania sugerują, że przyczyną jest pozytywna zmiana mikrobiomu jelitowego.
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Jaka dieta najlepiej wspiera płodność?
Dietetyczki Zosia Mazurek-Dudek i Anna Mazur-Gajo, które zmagały się z niepłodnością, opowiedziały o diecie, która wspomaga płodność. Jakie produkty są najlepsze, a jakich unikać?
ProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo -
Czy jedzenie jednego jajka dziennie jest dobre dla zdrowia serca? Nowe badania
Dobra wiadomość dla miłośników jaj. W nowym badaniu stwierdzono, że spożywanie jednego jajka dziennie może nie zwiększyć znacząco poziomu cholesterolu lub ryzyka chorób serca.
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Sztuczne słodziki w połączeniu z węglowodanami mogą być bardziej szkodliwe niż same słodziki
Wpływ sztucznych substancji słodzących na mózg i ostatecznie także na metabolizm był przedmiotem gorących dyskusji w ostatnich latach. Niektóre badania wykazały niekorzystny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi, podczas gdy inne nie.
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanie -
Jak ograniczenie kalorii zapobiega negatywnym skutkom starzenia się komórek
Chociaż od dawna znane są korzyści wynikające z ograniczenia kalorii, nowe wyniki pokazują, w jaki sposób ograniczenie to może chronić przed starzeniem się na szlakach komórkowych.
ProduktyDiety -
Pełnotłusty nabiał szkodzi dzieciom? Eksperci: Nie ma na to dowodów
Istnieje niewiele dowodów naukowych na to, że dzieci powinny przestać jeść pełnotłuste produkty mleczne po ukończeniu drugiego roku życia. Tak podają autorzy analizy 29 badań na temat roli nabiału i otyłości u dzieci.
ProduktyŻywienie -
Co zrobić z resztkami kurczaka z obiadu? Swoje triki zdradza Ania Starmach
Chociaż powstało wiele badań na temat potencjalnych szkodliwości drobiu, mięso to nadal cieszy się dużą popularnością. Jedzony sporadycznie, raczej nie powinien mieć wpływu na zdrowie.
Produkty Wideo -
Metale ciężkie w butelkach z alkoholem? Bardziej szkodliwe, niż sam trunek
Opakowania, w których sprzedawany jest alkohol, mogą zabić cię szybciej niż sam napój. Ozdabiane butelki piwa, wina i napojów spirytusowych mogą być pokryte potencjalnie toksycznymi pierwiastkami, takimi jak ołów i kadm.
Produkty -
Przyjmowanie antyoksydantów z dietą poprawia funkcje płuc u dzieci
Antyoksydanty to substancje, które ograniczają działanie wolnych rodników, mogących uszkadzać molekuły w zdrowych komórkach. Nowe badanie ze Szwecji pokazuje, że przyjmowanie antyoksydantów z dietą może wpływać pozytywnie na prawidłową...
ProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński
-
Czy cukier z owoców jest szkodliwy?
Cukier owocowy, czyli fruktoza to naturalnie występujący cukier prosty, który odpowiada za słodki smak owoców, miodu oraz naturalnych przetworów owocowych np. soków i dżemów. Fruktoza znajduje się w składzie także innych produktów...
ProduktySkładniki odżywcze