Picie kawy w ciąży – czy kofeina wpływa na rozwój płodu?

Picie kawy w ciąży – czy kofeina wpływa na rozwój płodu?

Dodano: 2
Czy kobiety w ciąży powinny pić kawę?
Czy kobiety w ciąży powinny pić kawę? Źródło: Shutterstock
Od momentu potwierdzenia ciąży, przyszłe mamy zaczynają stosować zdrową dietę, a także rezygnują z alkoholu. To konieczne, aby płód mógł prawidłowo się rozwijać. Co ciekawe, wiele przyszłych mam sięga po napoje z kofeiną np. kawę i herbatę. Czy szkodzą w ten sposób swojemu dziecku?

Zdania na temat picia kawy, czarnej herbaty i innych napojów z kofeiną w ciąży, są podzielone. Swoje teorie na ten temat mają nie tylko osoby z otoczenia kobiet ciężarnych, które często „zamęczają” przyszłe mamy różnymi radami, ale także ginekolodzy. Lekarze podkreślają, że w ciąży trzeba ograniczyć spożycie napojów z kofeiną, w szczególności, jeżeli są to napoje, w których składzie znajdują się także inne, chemiczne substancje o działaniu pobudzającym.

Absolutnie zakazane jest spożywanie w ciąży napojów energetycznych, które stanowią poważne zagrożenie dla każdego, kto po nie sięga, przyczyniając się do wzrostu m.in. liczby zawałów serca u młodych dorosłych.

Kawa i czarna herbata, a także inne rodzaje herbat, zawierają niewielkie ilości naturalnych związków o pobudzającym działaniu. Kofeina i teina działają na organizm w nieco inny sposób niż sztuczna kofeina, która dodawana jest do energetyków. Warto wiedzieć, że kofeina znajduje się także m.in. w napojach gazowanych oraz w gorzkiej czekoladzie, których nadmierne spożycie nie jest wskazane.

Czy w ciąży można spożywać kofeinę?

Wracając do naturalnej kofeiny i jej spożywania w ciąży, to część ginekologów zaleca spożywanie niewielkich ilości kawy – nie więcej niż filiżankę dziennie – kobietom ciężarnym, które mają niskie ciśnienie tętnicze krwi, jeżeli powoduje ono zawroty głowy. Co ważne – okazjonalnie, a nie codziennie, po kawę mogą sięgać kobiety, których ciąża przebiega w prawidłowy sposób. Ciężarne zagrożone np. wystąpieniem nadciśnienia tętniczego powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów z kofeiną.

Co na temat picia kawy i innych napojów z kofeiną mówią najnowsze badania?

Zgodnie z zaleceniem American College of ACOG kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 200 mg kofeiny dziennie. Obejmuje to kawę, herbatę, napoje bezalkoholowe, a nawet czekoladę. Uważa się, że większe spożycie kofeiny może zwiększać ryzyko utraty ciąży oraz prowadzić do urodzenia dziecka z niską masą ciała.

Wyniki badań dotyczących wpływu kofeiny na rozwój płodu opublikowane zostały w czasopiśmie "Pediatrics". Wskazują one, że regularne dostarczanie do organizmu ciężarnej kofeiny w ilości o połowę mniejszej niż uważana za bezpieczną dawkę, może wpłynąć na długość ciała płodu, a także późniejszy rozwój dziecka, sprawiając, że będzie ono niższe niż jego rówieśnicy. Wnioski zostały wyciągnięte na podstawie badania dzieci w wieku 4-8 lat, jednak nie wiadomo, czy nieznaczna dysproporcja we wzroście dzieci będzie utrzymywała się przez dłuższy czas.

Czytaj też:
Ten napój doda wam energii o poranku. Jest zdrowszy niż kawa
Czytaj też:
Zamiast cukru, dodaj sól do kawy. Efekt cię zaskoczy

Opracowała:
Źródło: The List