-
Olej arganowy do jedzenia. Jak stosować płynne złoto z Maroka?
Nie każdy wie, że olej arganowy, oprócz stosowania na skórę, może być również spożywany. W kuchni marokańskiej jest popularny od lat. Warto go spróbować.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Mięsne klopsiki z domowym majonezem. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Pyszne klopsiki zrobicie z białej kiełbasy, a ja dodałem do dania włoski akcent – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Sprawdzone przepisy
Co robisz z mięsem, które zostało po gotowaniu rosołu? Wyrzucasz je? To duży błąd. Mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia pysznych potraw. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Zupa długowieczności – przepis. Co kryje w sobie włoska minestrone?
Zupą długowieczności nazywana jest warzywna włoska zupa. Stanowi ona podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Jedna z rodzin zdradziła przepis na minestrone. Zobacz, jak zrobić zupę długiego życia.
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak obrać paprykę ze skóry? Sprawdzone sposoby
Papryka to popularny składnik wielu jesiennych dań. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, trzeba obrać warzywo ze skóry. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym zadaniem. Szybko i prosto.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Pikle z buraków ożywią każde danie. Przepis na zdrową marynatę
Pikle z buraków to dobry sposób na to, żeby smaki jesieni zachować na dłużej. Warto przyrządzić je w sezonie, kiedy buraki są najlepsze. Zrób pikle według naszego przepisu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Co się stanie, jeśli zjesz owoce po obiedzie? Tego się nie spodziewasz
Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie nie jest dobrym pomysłem. Taki zwyczaj może nam zaszkodzić i skutkować dodatkowymi kilogramami. Zobacz, dlaczego nie należy jeść owoców o tej porze dnia.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak jeść figi? Możecie je przyrządzić na różne sposoby
Owoce figowców pospolitych są pyszne i zdrowe. Jak jeść figi? Wcale nie musicie ograniczać się do spożywania ich na surowo.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Gremolata – włoska przyprawa, która nadaje niezwykłego smaku. Przepis
Włoską gremolatę zrobisz z 3 prostych składników. Przyprawa nie tylko znacząco podnosi smak dań mięsnych, ale jedzona regularnie wzmacnia też odporność organizmu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Herbata cebulowa na przeziębienie. Przepis na babciny specyfik
Herbata z cebuli to jeden z babcinych sposobów na jesienne infekcje. Robi się ją bardzo łatwo, ale cebula nie jest jedynym składnikiem.
PrzepisyProdukty -
Co kawa robi z sercem? Badania są jednoznaczne
Czy osoby, które mają kłopoty z sercem i szerzej – z układem krążenia – powinny pić kawę? Badania naukowe w tej kwestii dają jednoznaczną odpowiedź.
ProduktyŻywienie -
Kawa z kardamonem spala tłuszcz w mig. Jak ją pić, aby schudnąć?
Pijąc kawę z kardamonem, można szybko zrzucić dodatkowe kilogramy. Wystarczy szczypta tej przyprawy, aby rozkręcić metabolizm. Ile kardamonu dodać do kawy?
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chai Masala – jak zaparzyć tę indyjską herbatę z mlekiem i przyprawami
Chai Masala jest połączeniem herbaty, aromatycznych przypraw i mleka. Ta pyszna i zdrowa herbata jest idealna na chłodne dni. Dowiedz się, jak ją zaparzyć.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć
Czy można jeść dynię na surowo? Tak, ale jest kilka warunków. Sprawdźcie, które dynie i w jakiej postaci są jadalne.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Czarny czosnek zwiększa odporność. Wzbogaca też smak potraw
Jeśli chcesz w naturalny sposób podnieść odporność organizmu, jedz czarny czosnek. Warto dodawać go do potraw również ze względu na walory smakowe. Zobacz, co to jest czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Szukasz nowego pomysłu na owsiankę? Dodaj świeże figi i pistacje
Owsianka ze świeżymi figami i pistacjami to pomysł na odmienioną wersję tego popularnego śniadania. Figi i pistacje poprawiają nie tylko odporność, ale też humor. Zobacz, jak zrobić owsiankę z figami.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Domowa nalewka z winogron. Przepis na pyszny trunek
Polskie winogrona są idealne na domową nalewkę. Kieliszeczek tego trunku nie tylko przywoła zimą ciepłe dni, ale ma też właściwości lecznicze. Dowiedz się, jak zrobić domową nalewkę z winogron ciemnych lub jasnych. Wykorzystasz owoce z...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Mozzarella di bufala to wyjątkowy ser. Z jakiego jest mleka i jak go jeść?
Mozzarella di bufala to ceniony na świecie włoski ser produkowany z bawolego mleka. Warto go spróbować, jest kremowy w smaku i ma delikatną konsystencję. Pasuje nie tylko do pizzy.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Shot z kurkumy chroni przed rakiem i odchudza. Przepis
Wystarczą trzy składniki, aby zrobić odchudzający shot z kurkumy. Ten napój to witaminowa bomba, która również chroni przed rakiem i wzmacnia odporność. Zobacz, jak go zrobić.
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czym jest prawdziwy kawior? Czy jest zdrowy i jak go jeść?
Czarny kawior to najbardziej ceniony gatunek kawioru. To wykwintny smakołyk i co ważne jest też zdrowy. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawior oraz jak go jeść.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak czyścić grzyby? Szybki i łatwy sposób
Jak czyścić grzyby w prosty i szybki sposób? Podpowiadamy! Po udanym grzybobraniu koniecznie należy pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj