-
7 wyjątkowych pomysłów na owsiankę. Na liście owsianka mocy i złota owsianka
Kochasz owsiankę? To zdrowe śniadanie można zrobić na wiele sposobów. Jeśli brakuje ci pomysłów na jego przyrządzenie, skorzystaj z naszych inspiracji: oto 7 przepisów na wyjątkowe owsianki.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić brukselkę, żeby nie była gorzka? Pamiętaj o prostych zasadach
Kocham brukselkę, ale jej nie gotuję, bo zawsze wychodzi gorzka – usłyszałam ostatnio w kolejce w osiedlowym warzywniaku od jednej z kobiet. Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Są na to proste sposoby.
ProduktyPrzepisy -
Nagietek chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. Jak go stosować?
Nagietek lekarski nazywany jest polskim żeń-szeniem. Działa przeciwzapalnie, chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. W jakiej postaci można go stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak suszyć jabłka w domu? Możecie to zrobić na kilka sposobów
Jak suszyć jabłka? Wcale nie jest to trudne, ale w niektórych przypadkach może być dość czasochłonne. Do wyboru macie kilka metod suszenia jabłek.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy odchudza i wzmacnia organizm. Przepis na „napój Shreka”
„Napój Shreka”, czyli koktajl jabłkowo-pietruszkowy, zawdzięcza swoją nazwę intensywnej, zielonej barwie. Popularność zyskał natomiast za sprawą „magicznych” właściwości. Pomaga schudnąć, a jednocześnie wzmacnia organizm. Zobacz, jak go...
OdchudzanieŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Sekret wilgotnej i kremowej jajecznicy. Wystarczy jeden dodatek
Nie lubisz przesuszonej jajecznicy? Ten patent jest dla ciebie. Wystarczy do jajek dodać jeden składnik, który prawie każdy ma swojej lodówce.
PrzepisyProdukty -
Woda cynamonowa z jabłkiem. Idealna na jesienny detoks
Woda cynamonowa z jabłkiem świetnie smakuje i jest pełna drogocennych dla organizmu składników. Wspomaga odchudzanie i jest idealna jako zdrowy napój podczas detoksu. Można ją zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyOdchudzanieProdukty -
Herbata a mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po jaki napar sięgać?
Zastanawiasz się, dlaczego warto pić herbatę? Świetnie smakuje, szybko gasi pragnienie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ale to jeszcze nie koniec zalet napoju. Naukowcy dokonali ostatnio zaskakującego odkrycia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Przepis na dyniowe gnocchi. Kucharz: Niebo istnieje!
Dyniowe gnocchi to jesienny klasyk. To po prostu włoskie kopytka z dodatkiem dyni. – Podajcie je z masłem szałwiowym i nic więcej nie trzeba – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Pigwowiec do herbaty. Jak go przygotować?
Owoce pigwowca to jesienny przysmak, który zyskuje na popularności. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku zdrowe. Świetnie komponują się z ziołowymi naparami. Zobacz, jak zrobić pigwowca do herbaty.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Tofu – co to jest, rodzaje, jak je jeść i jaki ma wpływ na zdrowie
Tofu to rodzaj twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Produkt ten stanowi podstawowe źródło białka w diecie mieszkańców krajów azjatyckich. Warto poznać wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze tofu, bo ten i inne produkty...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Nasiona chia – jak je przygotować, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Wysokie wartości odżywcze i właściwości lecznicze nasion chia sprawiają, że cieszą się one popularnością na całym...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność
Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten składnik w kawie budzi kontrowersje. Czy warto pić oleato?
Coraz częściej odchodzi się od picia „czystej” kawy i wzbogaca „małą czarną” różnymi dodatkami. Niektóre z nich zaskakują. Tak jest w przypadku picia kawy z oliwą z oliwek. Zobacz, dlaczego ten dodatek może okazać się złym wyborem.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Niedojrzałe awokado jest nie tylko twarde, ale też gorzkie w smaku. Co jednak, gdy kupicie takie w sklepie? Tłumaczymy, w jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie awokado.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak zrobić ziemniaczany farsz do pierogów? To wcale nie muszą być ruskie
Farsz z ziemniakami do pierogów najczęściej kojarzy się z pierogami ruskimi. Jeśli znudziła ci się ta opcja, wypróbuj nasze pomysły na farsze z ziemniakami.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić cukier cynamonowy? Jest idealny do kawy i ciast
Cukier cynamonowy to doskonały dodatek do kawy oraz wszelkiego rodzaju wypieków. Domowy cukier z cynamonem zrobisz w minutę.
PrzepisyProdukty -
Napar z siemienia lnianego na kaszel. Jak go zrobić?
Napar z siemienia lnianego jest dobry na kaszel. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. Ten niepozorny napój może pomóc w walce z przykrymi objawami przeziębienia i grypy. Zobacz, jak zrobić i stosować napar z siemienia lnianego.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak wybrać dobrą cytrynę? Zwróć uwagę na te szczegóły, a cytryna będzie soczysta
Cytryna cytrynie nierówna – jak wybrać tę świeżą i soczystą? Który owoc bardziej nadaje się do wyciskania soku, a który do ścierania skórki? Podpowiadamy, jak wybrać idealne cytryny.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak zrobić domową coca-colę? Prosty przepis na orzeźwiający napój
Domowa coca-cola to napój prawie identyczny w smaku do tej, którą możemy kupić w sklepie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk