-
Przeczytaj, zanim kupisz karpia. Jak sprawdzić, czy ryba była mrożona?
W sklepach pojawiły się pierwsze karpie, a my podpowiadamy, jak czytać etykiety na rybach i jakie informacje sprzedawca musi podać. Jak oznaczone są ryby wcześniej mrożone?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nie więcej niż 4 cukierki dziennie. Jaka dawka cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Cukier spożywany w nadmiarze szkodzi. Od niego tyjemy i czujemy się kiepsko. Jednak węglowodany są też potrzebne, ponieważ czerpiemy z nich energię. Jaka dawka cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jakie kasze najlepiej jeść podczas odchudzania? Sprawdziliśmy
Kasze są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają między innymi żelazo, białko, witaminy i błonnik. Należy jednak pamiętać, że kasza kaszy nierówna. Poszczególne produkty różnią się zawartością mikro- i makroelementów....
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Picie tego naparu pomoże łatwiej schudnąć. Hamuje apetyt, ale to nie koniec zalet
Picie naparu z babki płesznik nie sprawi, że wasza waga magicznie zacznie spadać, jednak jest to dobre wsparcie w procesie redukowania tkanki tłuszczowej. Podpowiadamy też, jakie inne napoje warto wtedy pić.
OdchudzanieProdukty -
Czerwone banany mają cenne właściwości. Czym różnią się od żółtych bananów i jak je jeść?
Banany to znane i lubiane produkty. Na polskich stołach króluje odmiana żółta, ale te popularne owoce występują również w innych wariantach. Warto zwrócić uwagę na czerwone banany. Mają bowiem wiele cennych właściwości. Sprawdź, co daje...
ProduktyŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Sacharoza to słodki składnik naszej diety. Kto i jak powinien ograniczyć jej spożycie?
Sacharoza to główny składnik białego cukru rafinowanego. Cukier spożywczy produkowany jest z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Sacharoza naturalnie występuje m.in. w świeżych owocach i miodzie. Warto wiedzieć, że nadmiar sacharozy w...
Składniki odżywczeProduktyMaja Błaszczyk
-
Smalec gęsi to staropolski sposób na przeziębienie. Jak go zrobić?
Smalec gęsi to tłuszcz uzyskiwany z podskórnej tkanki tłuszczowej gęsi. Jest to tradycyjny produkt kuchni polskiej, który ma wiele zastosowań i właściwości. Niestety, nie każdy powinien włączyć gęsi smalec do swojej diety – choć tłuszcz...
ProduktyPrzepisyMaja Błaszczyk
-
Przepis na domowe mordoklejki. Potrzebujecie tylko 4 składników, żeby poczuć smak dzieciństwa
Słodkie i ciągnące się mordoklejki były kiedyś kultowym przysmakiem. Wciąż jednak mają grono swoich miłośników. Wcale nie musicie biec po nie do sklepu. Taką słodką przekąskę możecie zrobić też samodzielnie w domu.
PrzepisyProdukty -
Odkryto nową właściwość kawy. Zapobiega wnikaniu koronawirusa do organizmu
O tym, że kawa wykazuje wiele cennych właściwości nie trzeba nikogo przekonywać. Niedawno chińscy naukowcy dokonali odkrycia, które rzuca nowe światło na przysłowiową małą czarną. Badacze ustalili, że picie kawy ma wpływ na walkę z...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nietypowa doktorantka z Poznania. Udowadnia, że wiek to tylko liczba
Na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu miała miejsce niecodzienna obrona pracy doktorskiej. Uwagę przykuwała nie tylko jej tematyka, ale również autorka. Pani Ewa Sumelka przełamuje stereotypy. Jest najlepszym dowodem na to, że wiek to...
ProduktyDietyPaulina Cywka
-
Sprawdzony patent na wątróbkę drobiową. Dodajcie jeden składnik do smażenia
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką to prosty pomysł na tani obiad (wątróbkę drobiową można kupić za mniej niż 10 zł za kilogram). Aby wyszła idealna, wystarczy zastosować jeden patent.
ProduktyPrzepisy -
Nie rób tego z orzechami włoskimi! Tracą wtedy najcenniejsze właściwości
Eksperci potwierdzają, że orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy świata. Jednak, aby ich działanie było w pełni skuteczne, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli je zlekceważymy, moc orzechów znacząco osłabnie.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co zrobić, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas gotowania? Dodajcie ten płyn, a zdziała cuda
Ziemniaki, które rozpadają się podczas gotowania to utrapienie wielu osób. Okazuje się jednak, że jest bardzo prosty sposób, by nie mieć tego problemu. Wystarczy kilka kropli specjalnego płynu, a wyjdą idealne.
ŻywienieProdukty -
To „trio” sprawi, że szybciej pozbędziecie się zbędnych kilogramów. Pijcie na zdrowie i szczupłą sylwetkę
Włączenie do diety koktajlu gruszkowo-kakaowego na maślance pozwoli wam zrzucić nadprogramowe kilogramy i to bez dużych wyrzeczeń. Zrobicie go w ciągu kilku minut.
OdchudzaniePrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nawet niewielkie ilości czerwonego wina mogą wywołać ból głowy. Naukowcy wiedzą dlaczego
Niektóre osoby po wypiciu nawet małej lampki czerwonego wina cierpią na ból głowy, podczas gdy inne alkohole nie wywołują u nich takiego efektu. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego znaleźli odpowiedź, dlaczego tak się dzieje....
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Czy można gotować wodę dwa razy? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody, bo staje się toksyczna – to dość popularne twierdzenie. Czy jednak jest zgodne z prawdą? Wyjaśniamy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Orzechy w Lidlu za 1 grosz. Które orzechy najlepiej wybrać?
Orzechy w Lidlu można kupić w promocyjnej cenie. Można je dowolnie łączyć, a my podpowiadamy, które orzechy wybrać i jak wykorzystać je w niebanalny sposób.
ProduktyPrzepisy -
Ile soli dziennie można zjeść? Sprawdź, czy twoja dawka jest bezpieczna dla zdrowia
O tym, ile soli dziennie można jeść, mówią konkretne liczby. Trzeba jednak pamiętać, że jemy nie tylko tę sól, którą sami dodajemy do potraw. Jest ona ukryta (często w dużych ilościach) w wielu produktach i daniach, które jemy na co dzień.
ŻywienieProduktyOdchudzanieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten koktajl odchudza, a smakuje jak ciasto jagodowe. Przepis
Ten koktajl to idealna propozycja dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, a jednocześnie nie lubią odmawiać sobie przyjemności. Proponujemy napój jagodowo-bananowy, który nie tylko pomaga w spalaniu kalorii, ale też pysznie...
OdchudzaniePrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Koniec ze sklejającymi się pierogami podczas gotowania. Musicie dodać tylko odrobinę tego produktu
Zlepione pierogi to utrapienie wielu pań domu. Jest jednak niezwykle prosty i szybki sposób, by temu zapobiec. Sprawdźcie, co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się ze sobą podczas gotowania.
ŻywienieProdukty -
Uważaj, jaką herbatę pijesz. Przebadane produkty zawierały groźne substancje
Włoscy badacze przeanalizowali skład popularnych herbat. Wyniki przeprowadzonych testów dają do myślenia. Zobacz, co dokładnie odkryli eksperci i czego unikać.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka