-
Mango i kardamon to miks, który wysysa tłuszcz. Przepis na indyjski koktajl odchudzający
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
OdchudzanieProduktyPrzepisySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dyniowe masełko do chleba. Jak zrobić pastę kanapkową z dyni?
Dyniowe masełko to pyszne połączenie dyni i masła orzechowego. Taka pasta kanapkowa z dyni jest idealna do grzanek i kanapek.
PrzepisyProdukty -
Maślak pstry. Co można z niego zrobić i czy trzeba obierać go ze skórki?
Maślak pstry, nazywany także bagniakiem, miodówką, twardzioszkiem i jakubem, to grzyb jadalny dość często występujący w polskich lasach. Wielu grzybiarzy zastanawia się, jak go wykorzystać. Podpowiadamy.
ProduktyPrzepisy -
Najprostsza wersja szarlotki. Wystarczą tylko dwa składniki
Kochasz szarlotkę, a nie masz czasu na robienie ciasta? Wykorzystaj ten pomysł, a pyszny jabłecznik zrobisz w niewiele więcej, niż pół godziny.
PrzepisyProdukty -
Guma guar (E412) – zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie
Guma guar to jeden z dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Ma właściwości żelujące i stabilizujące, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji żywności i jest powszechnie stosowana w innych gałęziach...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, że zakochacie się w batatach
To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Obłędna szarlotka na kruchym cieście. Sprawdzony przepis
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który lubi praktycznie każdy. Zresztą trudno się temu dziwić. Ten deser obłędnie smakuje, a w dodatku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Najlepsza szarlotka z budyniem. Przepis, który zawsze wychodzi
Szarlotka z budyniem to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jej zrobienie nie jest też wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gwarantujemy, że ciasto smakuje bajecznie.
ProduktyPrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ubić na sztywno pianę z białek? Nie popełnij tych błędów
Ubijanie białek to, wydawałoby się, jedna z najprostszych czynności w kuchni. Dlaczego jednak piana z białek nie zawsze wychodzi idealnie sztywna? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
ProduktyPrzepisy -
„Zielona kawa” to hit na pobudzenie i oczyszczenie. Jak przygotować kawę z pietruszki?
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z pietruszką i gruszką. Przepis na wytrawne śniadanie
Owsianka to dobry posiłek na początek dnia. Szczególnie przygotowana z pietruszką i gruszką. Polecamy przepis dla smakoszy wytrawnej owsianki. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kiedy raz jej spróbujesz, zagości w twoim menu na stałe....
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy można mrozić dynię na zimę? Jak to zrobić?
Z dyni można „wyczarować” naprawdę wiele pyszności. Miłośnicy tego warzywa z pewnością chcieliby cieszyć się jego smakiem jak najdłużej. Co zrobić, żeby było to możliwe? Jak przechować dynię? Tłumaczymy, czy można mrozić dynię.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ugotować ryż bez wody? W ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy
Do ugotowania ryżu wcale nie musicie używać wody. Jeśli odejdziecie od tradycyjnego sposobu na jego przygotowanie – przekonacie się, że będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Podpowiadamy, jak ugotować ryż bez wody.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Drożdżowe cynamonki z dynią. Słodkie, miękkie i pachnące
Drożdżowe cynamonki z dynią to propozycja na jesienny deser, ale też drugie śniadanie czy po prostu: poprawiający humor deser. Już samo ich pieczenie wypełni dom wyjątkowym zapachem ciasta i cynamonu.
PrzepisyProdukty -
Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Domowe chipsy jabłkowe – jak zrobić fit przekąskę? To idealna alternatywa dla słodyczy
Domowe chipsy jabłkowe to świetny pomysł, jeśli jesteście na diecie, ale macie ochotę na coś słodkiego. Ich zrobienie jest banalnie proste. Jest to też dobry sposób, jeśli macie już dość jedzenia jabłek w tradycyjnej postaci.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Sok z suszonych śliwek na odchudzanie. Przepis na napój
Suszone śliwki sprawdzają się nie tylko jako zdrowa przekąska lub dodatek do ciast czy deserów. Zrobisz z nich pyszny, zdrowy napój – sok z suszonych śliwek. Poznaj przepis i zobacz, dlaczego warto go pić i jak działa na organizm.
ProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Kiwano – jak jeść i jak smakuje ogórek kolczasty
Kiwano to owoc nazywany również ogórkiem kiwano lub ogórkiem kolczastym, ponieważ pokryty jest niegroźnymi kolcami. Ma złocisto-żółtą skórkę, a jego zielony miąższ przypomina wnętrze ogórka. Zobacz, jak jeść i jak smakuje kiwano.
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak zrobić kogel-mogel? Przepis na klasyczną i nowoczesną wersję
Macie w domu jajka i cukier? Możecie przygotować z tego pyszny deser. Podpowiadamy, jak zrobić kogel-mogel.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj