-
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w domu? 7 najważniejszych zasad
Zatrucie pokarmowe może doprowadzić nawet do śmierci. Jak go uniknąć gotując posiłki w domu? Jest siedem zasad, których należy zawsze przestrzegać.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Quiz dla prawdziwych grzybiarzy. Już drugie pytanie może sprawić kłopoty
Kochasz grzyby i uważasz, że znasz się na nich? Ten szybki quiz zweryfikuje twój osąd o własnej grzybowej wiedzy. Tylko nieliczni mają 100 procent dobrych odpowiedzi.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty Quiz -
Herbata z aronii pomoże schudnąć i zwalczyć zaparcia. Jak ją zrobić?
Z aronii można przygotować nie tylko soki i nalewki, ale również herbatę. Sprawdź, na co pomaga ten pyszny napój i dlaczego warto go pić.
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Włoski ser i pieczone pomidorki. Sekretem przepisu są dodatki
Kremowa ricotta, pomidorki i proste dodatki. – To danie bardzo lekkie i świeże, można je traktować jak sałatkę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywo
Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.
PrzepisyProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane. Przepis na włoskie kopytka
Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które robi się z ziemniaków. Przypominają polskie kopytka. Poznaj przepis na potrawę, która przyjemnie rozpływa się w ustach.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Policzki wołowe – niedoceniane, smaczne mięso. Przepis na obiad
Policzki wołowe to mięso, które rzadko przyrządzamy w domu, choć jest bogate w składniki odżywcze i szczególnie cenne dla osób mających problemy z niedoborem żelaza. Smakują doskonale.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem. Przepis z 4 składników
Pan con tomate to ciekawa alternatywa dla kanapek. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszne hiszpańskie śniadanie na słono. Przepis na tost z czosnkiem, oliwą i świeżym pomidorem.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy banan może leżeć obok jabłka? Tych owoców lepiej nie przechowuj razem
Niektórych owoców nie powinno się przechowywać obok siebie. Bliskiego sąsiedztwa nie lubią choćby banany i jabłka. Dlaczego? Odpowiedź może zaskoczyć.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Gotowanie w szybkowarze to oszczędność czasu i energii. Poznaj zasady
Gotowanie w szybkowarze pozwala zaoszczędzić czas i energię, tak kosztowną w dzisiejszych czasach. Gotując w tym urządzeniu, należy przestrzegać jednak określonych zasad, aby bezpiecznie przygotować smaczne i zdrowe potrawy.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Omlet maślankowy. To zdrowa wersja tego dania
Dodanie maślanki do omletu wzbogaci jego wartości odżywcze oraz smak. Będzie delikatny jak pianka i kremowy.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Poznaj jej właściwości i wartości odżywcze. Kto nie powinien jeść kaszy manny?
ProduktySkładniki odżywczePrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Rodzinny obiad? Większość Polaków zamawia to jedno danie
Polacy kultywują tradycję wspólnych posiłków, ale jeśli nie przygotowują jedzenia sami, to większość zamawia jedno, konkretne danie. Nowe badanie na ten temat może zaskoczyć.
ŻywienieProdukty -
Tosty francuskie na śniadanie. Przepis na wersję słodką i wytrawną
Klasyczne tosty francuskie to tylko trzy składniki: pszenna chałka, mleko i jajko. Najlepiej podać je na śniadanie w ulubionej wersji: na słodko lub wytrawnej.
PrzepisyProdukty -
Buza to orzeźwiający i zdrowy napój z kaszy jaglanej. Poznaj przepis
Buza to mało u nas znany, lekko sfermentowany, kwaskowaty w smaku napój bezalkoholowy. Robi się go na bazie kaszy jaglanej. Dowiedz się, jak przygotować w domu buzę.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?
Jak zrobić idealny sos grzybowy? Mamy na to sprawdzony przepis. Ten sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek śląskich czy kopytek.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Siemię lniane zamiast jajka? Idealnie nadaje się do wypieków
Czy wiesz, że siemieniem lnianym możesz zastąpić jajka? Nadaje się ono do przygotowania każdego rodzaju ciasta. To dobra propozycja nie tylko dla osób na diecie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Kiszone patisony na odchudzanie. Zobacz, jak je zrobić
Kiszone patisony to świetny dodatek do sałatek i kanapek. Niewiele osób robi jednak te przysmaki. A szkoda mają bowiem wiele cennych właściwości.
OdchudzanieŻywienieProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Jak zamrozić szpinak? Co zrobić, żeby zachował kolor
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto mieć w lodówce przez cały rok. Dobrym sposobem, żeby je przechować, jest zamrożenie go. Dowiedz się co zrobić, żeby zachował kolor i jędrność.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Witkowska
-
Jak przechowywać ziemniaki, aby się nie psuły? Wykorzystaj ten owoc
Kiełków i pleśń na ziemniakach można uniknąć. Istnieją patenty na przechowywanie ziemniaków, aby się nie psuły. Wystarczy w pobliżu położyć pewien owoc.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Purée z kalafiora. Zastąp nim ziemniaki, żeby schudnąć
Jeśli chcesz w łatwy sposób kilka zbędnych kilogramów, zastosuj ten prosty sposób. Zastąp ziemniaki do obiadu purée z kalafiora. Przepis jest prosty.
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska