Szukasz przepisu na świąteczne ciasto? Spróbuj zrobić przekładaniec z jabłkami

Szukasz przepisu na świąteczne ciasto? Spróbuj zrobić przekładaniec z jabłkami

Dodano: 
Świąteczny przekładaniec z jabłkami
Świąteczny przekładaniec z jabłkami
Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasto, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przekładaniec z jabłkami i orzechami to prawdziwy rarytas. Nie trzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przygotować to ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Świąteczny przekładaniec bardzo efektownie prezentuje się na stole. Jest lekki, kwaskowy z dominującą nutą orzechową. Do przygotowania ciasta i masy, którą będzie przekładane, potrzebne są następujące składniki:

Składniki do przygotowania ciasta

  • 60 dkg mąki,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 10 dkg margaryny,
  • 3 jajka,
  • 10 dkg miodu,
  • 1 łyżeczka sody.

Składniki do przygotowania masy jabłkowej:

  • 2 kg jabłek,
  • 3 galaretki cytrynowe.

Składniki do przygotowania masy orzechowej:

  • 30 dkg orzechów włoskich lub laskowych,
  • 10 dkg margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 dkg cukru.

Jak zrobić ciasto?

  • mąkę należy przesiać z sodą i cukrem pudrem,
  • następnie dodać margarynę, jajka, miód,
  • zagnieść ciasto i podzielić na 3 części i rozwałkować,
  • upiecz ciasto w blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 w temperaturze 180 st. około 25 minut,
  • 2 placki upiecz oddzielnie,
  • 1 placek upiecz z masą orzechową na wierzchu.

Jak przyrządzić masę orzechową?

  • Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj cukier, miód oraz orzechy, podsmaż około 5 minut,
  • ciepłą masę wyłóż na 1 placek i piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 st.,
  • jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki wody i upraż,
  • dodaj suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia galaretek,
  • lekko tężejące jabłka podziel na dwie części,
  • wyłóż połowę jabłek na pierwszy placek, przykryj drugim plackiem, wyłóż drugą połowę jabłek,
  • na wierzch połóż placek z masą orzechową,
  • ciasto wstaw do lodówki.

Jabłka to zdrowy dodatek do ciast

Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Są dobrym źródłem witaminy C, źródłem kwercetyny, zawierają też prozdrowotne polifenole.

Orzechy nie tylko podnoszą walory smakowe

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Wykazują działanie przeciwzakrzepowe dzięki zawartej w nich L-argininie, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność i zabezpiecza przed nowotworami.

Czytaj też:
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? Przepisy z pomarańczą, malinami i inne
Czytaj też:
Podaruj najbliższym zdrowy prezent na święta! Podpowiadamy, jakie wybrać upominki

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis