Oszczędna kuchnia może być pełna wartościowych składników i dobra dla naszego zdrowia. Słynna włoska „cucina povera”, czyli biedna kuchnia zrobiła karierę na całym świecie, a tak naprawdę opiera się na tanich, prostych i zdrowych składnikach. Na obiad w takim stylu proponujemy spaghetti z sosem pomidorowo-czosnkowym, a na deser – pieczone jabłka.
Pomidory to broń przeciw nowotworom
Pomidory są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG = 38). Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To również świetne źródło działającego antyrakowo likopenu – przeciwutleniacza, który jednocześnie zmniejsza poziom złego cholesterolu. Co ważne, w przetworach z pomidorów jest nawet sześciokrotnie więcej likopenu niż w pomidorach surowych, a ponieważ likopen rozpuszcza się w tłuszczach, sos pomidorowy z dodatkiem np. oliwy z oliwek sprawia, że likopen jest jeszcze lepiej przyswajalny.
Makaron dostarcza energii
Wbrew obiegowej opinii sam makaron nie zawiera zbyt wielu kalorii, (100 g makaronu to po ugotowaniu ok. 150 kcal), ale jego kaloryczność mogą zwiększać tłuste sosy. Makaron jest źródłem dostarczających energii węglowodanów, białka oraz witamin z grupy B. W przypadku włoskiego makaronu zalecane jest ugotowanie go al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany. Taki makaron jest smaczniejszy, ale również ma niski indeks glikemiczny (ok. 40), co oznacza, że mogą go spożywać również osoby na diecie.
Przepis na pyszny, tani i zdrowy obiad z deserem
Przepis: Spaghetti z pomidorami
Tani i zdrowy posiłek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- paczka makaronu spaghetti 500 g
- puszka pomidorów pelati lub krojonych
- czosnek – pół główki
- pół opakowania (40 g) sera tartego typu grana padano lub innego twardego sera
Sposób przygotowania
- Wstaw wodę na makaron i posól ją, a w tym czasie przygotuj sosW tym czasie obierz kilka ząbków czosnku z łupinek i pokrój w plasterki. Podsmaż na dużej patelni, najlepiej na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj puszkę pomidorów pelati i duś wszystko ok. 15 minut.
- Ugotuj makaronWrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, dla makaronu al dente.
- Połącz składnikiKiedy makaron będzie gotowy, przełóż go łyżką cedzakową na patelnię z sosem, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wyłącz i dosyp starty ser. Podaj na talerze.
Czytaj też:
Lubisz makaron, ale nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Poznaj makaron z zielonego groszkuCzytaj też:
Dzięki tym owocom zaśniesz szybciej i lepiej się wyśpisz