Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast. Można ją zrobić na wiele sposobów. Miłośnicy ciast z jabłkami powinni skosztować szarlotki z bezą. Godne polecania są też: szarlotka na kruchym cieście, szarlotka z budyniem czy szarlotka na cieście francuskim. My dziś proponujemy przepis na jedną z najlepszych i jednocześnie najłatwiejszych wersji ciasta z jabłkami. Sekretem jest puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe.
Jak zrobić jogurtowe ciasto z jabłkami?
Zrobienie ciasta jogurtowego jest bardzo proste. Są różne wersje jego przygotowania (często to mieszanie składników mokrych z suchymi). My proponujemy wersję z ubijaniem jaj z cukrem na samym początku. Dzięki temu ciasto wychodzi naprawdę delikatne i puszyste. Na dokładne ubicie jaj warto poświęcić ok. 5 minut. Nie trzeba tego robić ręcznie – najlepiej wykorzystać mikser lub blender z końcówką do ubijania. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier się rozpuścić (dlatego najlepiej wykorzystać tutaj drobny cukier do wypieków). Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać.
W przepisie można zastąpić olej roztopionym i ostudzonym masłem. Wszystkie składniki (także jajka) powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli akurat nie masz jogurtu, możesz wykorzystać także maślankę lub kefir. Ciasto piecze się ok. 40 minut – lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem, ale możesz też polać lukrem.
Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
W naszym przepisie po prostu wystarczy pokroić jabłka (nie muszą to być równe kawałki), wymieszać z cynamonem i położyć je na cieście. Dobre tu będą odmiany takie jak szara reneta lub antonówka (to jabłka kwaśne), ale tak naprawdę możesz wykorzystać dowolne jabłka. Do jabłek możesz dodać inne owoce: gruszkę albo np. owoce jagodowe (mogą być mrożone) i zrobić na cieście owocowy miks.
Przepis: Szarlotka na cieście jogurtowymn
Proste ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciastoCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników). Jabłka obierz i pokrój na kawałki (może być w kostkę). Wymieszaj z cynamonem.
- Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Czytaj też:
Najlepsze drożdżówki ze śliwkami. Sekret? Cynamonowa kruszonka i lukier pomarańczowyCzytaj też:
Drożdżowe cynamonki z dynią. Słodkie, miękkie i pachnące