Nalewka z kawy pomaga na niestrawność i przyspiesza metabolizm, a do tego smakuje. Zobaczcie, jak ją zrobić

Nalewka z kawy pomaga na niestrawność i przyspiesza metabolizm, a do tego smakuje. Zobaczcie, jak ją zrobić

Dodano: 
Nalewka z kawy
Nalewka z kawy Źródło:Canva
Próbowaliście kiedyś nalewki z kawy? Jeśli nie, to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ten trunek ma bowiem wiele cennych właściwości. Poza tym świetnie smakuje i jest dość prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników.

Kawa to wszechstronny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Na ogół przygotowuje się z niego różne napary i koktajle, a także desery. Niewiele osób wie, że z „małej czarnej” można również zrobić wyśmienitą nalewkę o prozdrowotnych właściwościach. Sprawdźcie, na co pomaga taki trunek i jak go przyrządzić.

Jak zrobić nalewkę z kawy?

Do przygotowania nalewki z kawy najczęściej wykorzystuje się mieszanki ziaren robusty i arabiki. Pierwszy z wymienionych gatunków kawy ma delikatny, lekko słodkawy smak. Drugi natomiast charakteryzuje się większą ostrością i wyrazistością. Ich połączenie daje więc najlepszy, najbardziej wyważony efekt. Zrobienie trunku nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani przygotowań.

Przepis: Nalewka z kawy

Ten trunek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom „małej czarnej”. Wypróbujcie przepis

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
168 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 50 g ziaren kawy
  • 500 ml spirytusu
  • 1 l wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kawyZmielcie w młynku ziarna kawy.
  2. Przygotowanie nalewkiZalejcie ziarna spirytusem i odstawcie w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni. Zagotujcie wodę z cukrem i mieszajcie, dopóki składniki dobrze się nie połączą. Przestudzony syrop dodajcie do zmielonej kawy ze spirytusem. Odcedźcie płyn i przelejcie go do osobnego naczynia.

Nalewkę z kawy możecie przygotować również na bazie całych ziaren kawy. Aby ją zrobić, zalejcie 50 g ziaren kawy spirytusem lub wódką (500 ml) i dodajcie 150 gramów cukru. Wymieszajcie wszystko i odstawcie w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie (ziarna powinny opaść na dół). Potem odcedźcie trunek i zlejcie go do osobnego naczynia. Nalewkę należy pić w niewielkich ilościach (20 ml), nie częściej niż raz dziennie.

Jakie właściwości ma nalewka z kawy?

Nalewka z kawy pobudza do działania. Zmniejsza senność i zmęczenie. Przeciwdziała dolegliwościom gastrycznym i przyspiesza przemianę materii. Ułatwia trawienie węglowodanów i tłuszczów. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Należy jednak pamiętać, że takie właściwości wykazuje trunek wypijany w umiarkowanych ilościach. Spożycie dużej dawki nalewki za jednym razem przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego i zamiast pomóc, zaszkodzi. Nie wolno też zapominać, że nalewka zawiera alkohol, który może obciążać i uszkadzać wątrobę.

Kto nie powinien pić nalewki z kawy?

Nalewki z kawy nie mogą pić dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia. Nie wolno jej również serwować kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Przeciwwskazań do spożywania trunku jest jednak więcej. Po nalewkę z kawy nie powinny sięgać osoby w trakcie farmakoterapii, a także pacjenci z różnymi schorzeniami, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, padaczka (epilepsja), jaskra, choroby wątroby, osteoporoza, zespół jelita drażliwego czy choroby nowotworowe.

Czytaj też:
Greczynki piją tę kawę i chudną. Dodają do „małej czarnej” jeden niecodzienny składnik
Czytaj też:
Połączcie kawę z tym owocem. To duet, który podkręca metabolizm i zapewnia turbodoładowanie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl