Jedz te zupy jesienią! Wspierają odchudzanie

Jedz te zupy jesienią! Wspierają odchudzanie

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Źródło:Shutterstock
Jesienią, gdy robi się coraz chłodniej, nie tylko nakładamy dodatkowe warstwy ubrań, ale też przybywa nam kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że gdy jest zimno, instynktownie sięgamy po kaloryczne potrawy – tłumaczą dietetycy. Doradzają, żeby nie zapominać wtedy o zupach. Nie tylko rozgrzewają, ale też jak się okazuje wspomagają odchudzanie. Dowiedz się dlaczego.

Naukowcy z Boston University przeprowadzili badanie, z którego wynika, że jedzenie sałatki lub zupy jarzynowej przed głównym posiłkiem zapobiega przejadaniu się. Korzystnie wpływa więc na odchudzanie. Trzeba jednak zwracać uwagę, z jakich składników została przygotowana zupa. Nie może być zbyt tłusta, ani zawierać dużych ilości sodu. Sałatka natomiast nie powinna być doprawiana gotowymi, słodkimi sosami. Najlepiej sprawdza się sos vinegret domowej roboty – wskazują.

3 najlepsze zupy, które wspomagają odchudzanie:

Zupa grzybowa

W sezonie jesiennym warto przygotować zupę ze świeżych grzybów. Jest aromatyczna, sycąca i niskokaloryczna. W 100 gramach grzybów znajduje się zaledwie 39 kalorii. Grzybowa zupa nie tylko działa rozgrzewająco, ale też przyczynia się do utraty wagi. Grzyby leśne są bogate w białko i błonnik. Przyspieszają perystaltykę jelit i trawienie. Grzyby zawierają też witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź. Oprócz tego są dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz selenu, który ma działanie przeciwzapalne.

Zupa pomidorowa

Tym, którzy chcą schudnąć, dietetycy polecają zwłaszcza zupę pomidorową. Głównym składnikiem zupy są pomidory, którym potrawa zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Zupa pomidorowa jest niskokaloryczna i bogata w potas oraz witaminy C, K i A. Zawiera również dużą ilość likopenu, związku odpowiedzialnego za korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pomidorów: zmniejsza m.in.: ryzyko wystąpienia miażdżycy i obniża poziom „złego” cholesterolu. Jeden duży pomidor duży pomidor pokrywa aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Zupa jarzynowa

Zupę jarzynową można przyrządzić na wiele sposobów, zależy jakie warzywa mamy pod ręką. Wszystkie są zdrowe – podkreślają. Warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, czyli substancje, które wzmacniają układ odpornościowy i pozwalają organizmowi bronić się przed infekcjami oraz poważnymi chorobami. Zupa, którą przygotujemy wyłącznie z warzyw, jest niskokaloryczna. Dietetycy polecają, żeby dodać do niej przyprawy, które nie tylko wzbogacą jej smak, ale również przyspieszą metabolizm. Spróbuj więc dodać do ulubionej zupy odrobinę kurkumy, kolendrę i imbir!

Czytaj też:
Jak schudnąć podczas snu? Oto 7 skutecznych sztuczek

Opracowała:
Źródło: Times of India