Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem

Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem

Zmieniono: 
Owsianka
OwsiankaŹródło:Pexels / Keegan Evans
Płatki owsiane to element zdrowej diety. Najpopularniejszy sposób ich podania to zwykła owsianka – królowa śniadań. Zobacz, czy można jeść płatki owsiane codziennie.

Płatki owsiane można jeść codziennie – tu dietetycy są zgodni. Są przede wszystkim zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych. Idealnie nadają się na śniadanie lub drugie śniadanie oraz jako dodatek do wypieków, deserów i zup.

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym beta-glukanu (rozpuszczalnej części błonnika). Zawierają także więcej białka i tłuszczu niż większość zbóż. Owies jest pełen witamin i minerałów. Dla przykładu pół szklanki (78 gramów) suchych płatków owsianych zaspokaja jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na magnez i jedną piątą zapotrzebowania na żelazo.

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości płatków owsianych warto wymienić chociażby to, że pomagają obniżyć cholesterolpoziom cukru we krwi oraz zachować zdrowe serce. Do tego jedzenie owsianki wspiera odchudzanie i zdrowie jelit. Według niektórych badań płatki owsiane to produkt, który może przedłużyć życie. A to dlatego, że płatki owsiane zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych, chorób serca i przybierania na wadze.

Czy można jeść owsiankę codziennie?

Owsianka to jedno z najpopularniejszych dań z płatków owsianych i tak – można ją jeść codziennie, ale jest jeden warunek. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotujesz swoją owsiankę. Jeśli chcesz, aby była zdrowym i wartościowym posiłkiem, unikaj szkodliwych dla zdrowia dodatków, takich jak: cukier, słodzone i barwione jogurty czy kefiry, słodkie konfitury, czekoladowe kremy i inne dodatki, które same są mało wartościowe lub wręcz niewskazane w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Do zdrowej owsianki dodaj mleko, wodę, napój roślinny lub naturalny i niesłodzony jogurt, sezonowe lub mrożone owoce, orzechy i nasiona. Unikaj słodzenia – naturalnej słodyczy owsiance dodają owoce (to np. banany), ale też niektóre przyprawy. Tu doskonale sprawdzi się cynamon, który świetnie komponuje się z owsianką z dodatkiem jabłek, gruszek czy śliwek.
Osoby chcące zgubić zbędne kilogramy powinny wiedzieć, że do owsianki warto dodawać jagody leśne, ponieważ są one naturalnym spalaczem tłuszczu. Inne owoce przyspieszające spalanie to: grejpfrut, borówki, jabłka, ananas czy papaja.
Do zdrowej owsianki można też dodawać siemię lniane i nasiona chia.

Warto wiedzieć, że jedząc owsiankę każdego dnia, dobrze jest pić też dużo wody. To pomoże organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.

Uwaga! Płatki owsiane nie powinny znajdować się w diecie osób, które np. cierpią na nieswoiste choroby zapalne jelit (zaliczamy do nich choćby chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Czytaj też:
Owsianka pomoże szybko schudnąć. Zobacz, jak stracić nawet kilogram w jeden dzień
Czytaj też:
Nocna owsianka czyli śniadaniowy hit dla zabieganych. Jak ją zrobić?

Źródło: odzywianie.wprost.pl, MedicineNet