-
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dlaczego Japonki nie tyją? Poznaj 5 sekretów ich szczupłej sylwetki
Japonki żyją długo i w dobrym zdrowiu, a dodatkowo nie tyją. Zobacz, jak utrzymują szczupłą sylwetkę i skorzystaj z tej wiedzy.
ŻywienieOdchudzanieMonika Witkowska
-
Ten popularny nawyk zmniejsza ryzyko depresji. Pewnie ty też to robisz
Depresja jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce i na świecie. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko jej wystąpienia? Naukowcy znaleźli na to prosty sposób. Rób to każdego dnia.
ŻywieniePaulina Cywka
-
Jak odświeżyć chleb i bułkę, by były chrupiące? Użyj jabłek, mleka lub wody
Znamy sposoby na przywrócenie świeżości pieczywa, bez wychodzenia z domu. Radzimy też, jak przechowywać pieczywo, by się nie starzało. Zobacz, czy można trzymać chleb i bułki w lodówce.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Lek na niestrawność masz w kuchni. To popularna przyprawa
Cierpisz na dolegliwości żołądkowe i niestrawność? Popularna przyprawa może zadziałać niczym lek. Jest nowe badanie na ten temat.
ProduktyŻywienie -
Herbata z aronii pomoże schudnąć i zwalczyć zaparcia. Jak ją zrobić?
Z aronii można przygotować nie tylko soki i nalewki, ale również herbatę. Sprawdź, na co pomaga ten pyszny napój i dlaczego warto go pić.
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywo
Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.
PrzepisyProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Głód emocjonalny pojawia się nagle. Czym jest i dlaczego tak trudno go zaspokoić?
Głód może przybierać różne formy. Najłatwiej rozpoznać jego fizyczną „odmianę”. Ale co w sytuacji, gdy sięgamy po kolejne przekąski, choć żołądek wcale się tego nie domaga? Jak nazwać to zjawisko? Sprawdź.
ŻywieniePaulina Cywka
-
Czy banan może leżeć obok jabłka? Tych owoców lepiej nie przechowuj razem
Niektórych owoców nie powinno się przechowywać obok siebie. Bliskiego sąsiedztwa nie lubią choćby banany i jabłka. Dlaczego? Odpowiedź może zaskoczyć.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Gotowanie w szybkowarze to oszczędność czasu i energii. Poznaj zasady
Gotowanie w szybkowarze pozwala zaoszczędzić czas i energię, tak kosztowną w dzisiejszych czasach. Gotując w tym urządzeniu, należy przestrzegać jednak określonych zasad, aby bezpiecznie przygotować smaczne i zdrowe potrawy.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Rodzinny obiad? Większość Polaków zamawia to jedno danie
Polacy kultywują tradycję wspólnych posiłków, ale jeśli nie przygotowują jedzenia sami, to większość zamawia jedno, konkretne danie. Nowe badanie na ten temat może zaskoczyć.
ŻywienieProdukty -
Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?
Jak zrobić idealny sos grzybowy? Mamy na to sprawdzony przepis. Ten sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek śląskich czy kopytek.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Gofry z serka wiejskiego będą obłędnie delikatne i chrupiące. Przepis
Gofry z serka wiejskiego to ciekawa alternatywa dla ich klasycznej wersji. Są proste w przygotowaniu, a wyjdą naprawdę pyszne i cudownie kremowe.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Siemię lniane zamiast jajka? Idealnie nadaje się do wypieków
Czy wiesz, że siemieniem lnianym możesz zastąpić jajka? Nadaje się ono do przygotowania każdego rodzaju ciasta. To dobra propozycja nie tylko dla osób na diecie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Kiszone patisony na odchudzanie. Zobacz, jak je zrobić
Kiszone patisony to świetny dodatek do sałatek i kanapek. Niewiele osób robi jednak te przysmaki. A szkoda mają bowiem wiele cennych właściwości.
OdchudzanieŻywienieProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Jak zamrozić szpinak? Co zrobić, żeby zachował kolor
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto mieć w lodówce przez cały rok. Dobrym sposobem, żeby je przechować, jest zamrożenie go. Dowiedz się co zrobić, żeby zachował kolor i jędrność.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Witkowska
-
Jak przechowywać ziemniaki, aby się nie psuły? Wykorzystaj ten owoc
Kiełków i pleśń na ziemniakach można uniknąć. Istnieją patenty na przechowywanie ziemniaków, aby się nie psuły. Wystarczy w pobliżu położyć pewien owoc.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Przepis na zupę z cukinii w 15 minut. Prościej i szybciej już się nie da
Jeśli nie macie czasu na gotowanie – postawcie na zupę z cukinii. Zrobicie ją w kwadrans, a zajadać będzie się cała rodzina.
ŻywieniePrzepisyJoanna Biegaj
-
Napady głodu możesz kontrolować. Co jeść, aby nie czuć głodu?
Czy wiedz, dlaczego po zjedzeniu niektórych produktów długo czujesz się najedzony i nie masz napadów głodu? Zobacz, jakie produkty mają wysoki indeks sytości i czym jest ten parametr.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy olej sojowy szkodzi jelitom? Wyniki badań zaskakują
Spożycie oleju sojowego może zaburzać mikroflorę jelitową, co szkodzi zdrowiu jelit. Zastanów się, zanim sięgniesz po ten olej.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Prawdopodobnie jesz dwa razy więcej soli, niż powinieneś. Ile soli można zjeść?
Polacy jedzą dwa razy więcej soli, niż jest to rekomendowane. Dieta bogata w sól to prosta droga do zrujnowania zdrowia.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty