-
Co jeść jesienią? 6 warzyw, które powinny na stałe zagościć w kuchni
Co by tu zjeść? Co zrobić na obiad? – jesienią te pytania nabierają szczególnego znaczenia. W okresie infekcji sezonowych warto sięgać po produkty, które są nie tylko smaczne i dobre dla zdrowia, ale też poprawiają naszą odporność....
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak na mózg wpływa cukier i sztuczne słodziki? Nowe odkrycie na temat słodkiego smaku
Nie od dziś wiadomo, że cukier działa jak narkotyk, a od jego smaku można się szybko uzależnić. Nowe wyniki badań naukowych wskazują jednak, że od słodyczy może zależeć także, w jaki sposób podejmujemy decyzje – zwłaszcza po spożyciu...
Żywienie -
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
PrzepisyŻywienie Wideo -
Czym jest stopa cukrzycowa i jak wspomóc jej leczenie? Sprawdź!
Cukrzycę uważa się za globalną epidemię XXI wieku. Obecnie 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę, a zgodnie z prognozami za 10 lat liczba ta osiągnie 5 milionów. Źle wyrównana cukrzyca prowadzi do rozwoju powikłań — wśród nich za jedno z...
Artykuł sponsorowany -
Gwiazda „Sexify” miała zaburzenia odżywiania. „Musiałam sama zawalczyć o siebie”
Depresja czy zaburzenia odżywiania to choroby, do których przyznało się już wiele gwiazd. Jedną z nich jest Monika z hitowego serialu Netflixa „Sexify”, czyli Sandra Drzymalska.
Żywienie Galeria -
Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?
Dzięki diecie opracowanej przez amerykańską specjalistkę ds. żywienia można chronić się przed chorobą Alzheimera i sprawić, by nasz umysł mimo upływu lat był ostry jak brzytwa do późnej starości. Na czym polega dieta MIND?
DietyŻywienie Wideo -
Jelita to nasz „drugi mózg”, który może być kluczem w leczeniu depresji i zaburzeń psychicznych?
Jeśli chcemy mieć pojęcie o tym, jak działa ludzka psychika wcale nie powinniśmy skupiać się tylko na tym, jak działa nasz umysł. Naukowcy dostarczają nam coraz więcej dowodów na to, że w poszukiwaniu skutecznych metod leczenia depresji...
Żywienie -
11 produktów, które najlepiej obniżają cholesterol według naukowców z Harvardu
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie – głosi znane przysłowie. Jeśli mamy problem z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, oprócz tych owoców warto włączyć do codziennej diety także kilka innych produktów polecanych...
Żywienie -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
PrzepisyŻywienie -
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Mimozami jesień się zaczyna, a wraz z nią... sezon przeziębień i dużo częstszych niż wiosną i latem infekcji. Zamiast faszerować się mnóstwem suplementów, do kupna których przekonują nas kolejne reklamy, lepiej skupić się na prostej...
Żywienie -
Nabiał wcale nie jest tak szkodliwy dla serca, jak wcześniej sądzono. „Francuski paradoks” obala mit
Spożywanie serów, jogurtów, masła czy śmietany może chronić przed zawałem – twierdzą naukowcy. Najnowsze wyniki badań, które określono mianem „francuskiego paradoksu”, wskazują, że jedzenie pełnotłustego nabiału wbrew pozorom może...
Żywienie -
Śpisz mniej niż 7 godzin na dobę? W ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski
Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz – w świetle najnowszych badań naukowych należałoby jednak nieco zmodyfikować to popularne przysłowie. Okazuje się bowiem, że ilość i jakość snu może znacząco wpływać na nasze wybory żywieniowe w...
Żywienie -
Wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów nowotworowych? Zaskakujące odkrycie
To, co jest trucizną, czasami może być też lekiem. Badania na myszach laboratoryjnych wykazały, że dzięki zwiększeniu ilości soli w codziennej diecie można hamować wzrost guzów nowotworowych.
Żywienie -
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
Żywienie -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
PrzepisyŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Jak pomóc osobie z bulimią? „Jest kilka naprawdę skutecznych sposobów”
Osoba, która ma bulimię bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z...
ŻywienieDiety -
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
PrzepisySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Uwaga! W popularnych suplementach diety wykryto rakotwórczy składnik. Ostrzeżenie GIS
W kilku seriach suplementów diety pojawił się tlenek etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia, a jego obecność jest niedozwolona w żywności na terenie Unii Europejskiej.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynę
Schemat jest prosty – widzisz apetyczne jedzenie i niemal od razu czujesz się głodny – nawet jeśli teoretycznie jesteś syty i dopiero co się najadłeś. Z jakiego powodu tak się dzieje?
Żywienie -
Otyłość wcale nie wynika tylko z przejadania się. Przyczyną może być ten problem
Ważniejsza jest jakość, a nie ilość tego, co jemy na co dzień, a najlepszym sposobem na ustalenie przyczyn otyłości jest tzw. model węglowodanowo-insulinowy, za pomocą którego można dokładniej niż do tej pory kontrolować masę ciała –...
ŻywienieOdchudzanieMonika Piorun