-
Te bakterie w jelitach sprawiają, że... nie tyjesz! Nowe odkrycie może dokonać rewolucji
Nazywają się Prevotella, wchodzą w skład mikrobiomu jelitowego i mogą mieć spory wpływ na naszą sylwetkę. Wstępne wyniki badań naukowców z Seattle wskazują, że nasz organizm może dzięki nim pozbywać się nadmiaru zbędnych kilogramów.
ŻywienieOdchudzanie -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
PrzepisyŻywienie Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!
Zgłodniałeś? Zamiast szukać wymyślnych receptur na małe co nieco, skorzystaj z najprostszego i najsmaczniejszego rozwiązania. Obłędnie pyszne jabłka z odrobiną aromatycznego cynamonu mogą zasmakować ci bardziej niż tradycyjna szarlotka....
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
10 skutków ubocznych jedzenia fast food. Na co zwykle nie zwracasz uwagi?
Myślisz, że przez śmieciowe jedzenie tylko się tyje? Nic bardziej mylnego. Większość z nas w ogóle nie ma pojęcia o tym, jak szkodliwy jest nadmiar wysokoprzetworzonych produktów w codziennym pożywieniu – ich producentom wcale nie...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Co oznacza zjadanie swojej wydzieliny... z nosa? To mukofagia – zaburzenie na tle emocjonalnym
Mukofagia to dość nietypowe zaburzenie łaknienia, które objawia się zjadaniem wydzieliny z nosa. Wyjaśniamy, czym jest mukofagia i co na temat tego zaburzenia sądzą naukowcy.
Żywienie -
Rozdano Ig Noble. 10 absurdalnych odkryć, które nagrodzono w 2021 roku
Ig Nobel z medycyny powędrował do naukowców, którzy odkryli, że orgazm... udrażnia nos. Nagrodę z ekonomii wręczono zaś badaczom, którzy udowodnili, że istnieje wyraźny związek pomiędzy otyłością a... skalą korupcji wśród polityków z...
ŻywienieMonika Piorun
-
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?
ŻywienieSkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
PrzepisyŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA
Mieszkańcy Sabaudii w południowo-wschodniej części Francji przez ostatnie dekady zajadali się popularnymi grzybami łudząco podobnymi do jadalnych smardzów, przez co w tym regionie doszło do 20-krotnego wzrostu zachorowań na stwardnienie...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
Wideo -
Ty też masz już dosyć fit propagandy?
Być fit – to marzenie i cel tysięcy kobiet i mężczyzn w naszym kraju. Choć sam trend w swoim założeniu jest pozytywny i ma przynieść wymierne korzyści zdrowotne dla naszych organizmów, to w świecie zdominowanym przez media...
Artykuł sponsorowany -
Potrzebna strategia walki z otyłością
Rozmowa z dr n. ekon. Małgorzatą Gałązką-Sobotką.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
PrzepisyŻywienie Wideo -
Jak się pozbyć nadmiaru tłuszczu trzewnego? Wystarczy codziennie jeść... awokado!
Dlaczego kobiety powinny każdego dnia zjadać jedno awokado? Okazuje się, że to najlepszy i najprostszy sposób, by pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu trzewnego. Zaskakujące odkrycie naukowców z USA.
ŻywienieOdchudzanieProduktyMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
PrzepisyŻywienie Wideo -
O jakiej porze dnia najlepiej pić kawę? Odpowiedź nie jest tak oczywista
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera bardzo popularny stymulant zwany kofeiną. Wiele osób sięga po filiżankę tego napoju zaraz po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że bardziej korzystne jest picie jej...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Epidemia otyłości to wina tego powszechnie stosowanego pestycydu? Naukowcy nie mają już wątpliwości
Zdrowo się odżywiasz, a pomimo tego ciągle tyjesz? Okazuje się, że chloropiryfos stosowany do oprysków warzyw i owoców spowalnia spalanie kalorii. Tylko w ciągu jednego roku przybywa nam przez to co najmniej 2,5 kg masy ciała – twierdzą...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
W tych popularnych lodach dla dzieci wykryto rakotwórczy składnik. GIS ostrzega
Lody dostępne w sieci Biedronka zawierają tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Co jeść, by się lepiej uczyć, czyli... na czym polega „dieta geniusza”?
Nie każdy uczeń musi mieć doskonałe oceny, ale prawie każdemu zależy, by nauka nie sprawiała żadnych problemów. Pomóc w tym może wzbogacenie codziennego jadłospisu o pokarmy, które doskonale działają na mózg i ułatwiają przyswajanie wiedzy.
DietyŻywienieMonika Piorun
-
Zbyt wysoki poziom cholesterolu pomaga rozwijać się nowotworom. Nowe odkrycie
Nie dbasz o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie? Sam sobie szkodzisz! Okazuje się, że jego nadmiar ułatwia rozwój niektórych komórek nowotworowych powodujących m.in. raka piersi czy czerniaka.
Żywienie -
Dwóch afgańskich chłopców zatruło się grzybami. Trwa przeszczep wątroby 6-latka
Jeden ma 5 lat i nazywa się Ali. Drugi to jego o rok starszy brat Mustafa. U młodszego po zjedzeniu muchomora sromotnikowego doszło do nieodwracalnego uszkodzenia układu nerwowego. Starszego lekarze próbują ratować przeszczepem wątroby.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieMonika Piorun