-
Skrobia kukurydziana to świetny zagęszczacz zup i sosów. Wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Skrobia kukurydziana to produkt naturalnego pochodzenia, zaliczany do grupy węglowodanów złożonych. Jest to proszek, który ma biały kolor oraz neutralny smak i zapach. Do czego stosowana jest skrobia kukurydziana i czym różni się od mąki...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Trzy patenty na cudownie smaczne i delikatne uszka do wigilijnego barszczu
Uszka do wigilijnego barszczu śmiało możecie przygotować już teraz. Jeśli je zamrozicie – zyskacie więcej czasu na zrobienie innych potraw tuż przed Bożym Narodzeniem. Zdradzamy wam patenty, dzięki którym wszyscy goście będą chwalić...
ŻywienieProdukty
-
Dodaję ten składnik do gorącej czekolady. Smakuje obłędnie i rozgrzewa
Kiedy pogoda na dworze nie rozpieszcza i temperatura powietrza spada poniżej zera, zdarza mi się sięgać po gorącą czekoladę. Dodaję do niej jeden wyjątkowy składnik. Dzięki niemu napój zyskuje niepowtarzalny aromat i smak, a poza tym...
PrzepisyProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Karpatka w 15 minut bez pieczenia. Kocham ten patent i wreszcie czuję się „królową ciast”
Karpatka jest pysznym ciastem, które uwielbia większość z nas. Przygotowanie blatów jest jednak dość czasochłonne, a dla niektórych też po prostu trudne. Sprawdźcie, jak zrobić karpatkę bez pieczenia.
ŻywieniePrzepisy
-
Błędy na diecie, które wzmagają apetyt. Co robić, by nie podjadać w czasie odchudzania?
Jesteś na diecie, jednak konsekwentnie nie możesz schudnąć i ciągle masz ochotę na podjadanie? Sprawdź, co wzmaga apetyt i zacznij walczyć z tymi zgubnymi nawykami, a kilogramy zaczną lecieć w dół.
OdchudzanieŻywienie
-
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Dieta przed kolonoskopią jest konieczna. Zobacz, co można jeść, a czego nie przed badaniem
Kolonoskopia to badanie, które odgrywa istotną rolę w profilaktyce raka jelita grubego oraz jest stosowane w celach diagnostycznych, jeżeli u pacjenta występują objawy wskazujące na choroby okrężnicy. Do kolonoskopii trzeba się...
DietyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby makowiec nie popękał? Ciocia Helcia zdradziła mi patent, który zawsze działa
Podczas pieczenia makowca najważniejszy jest oczywiście finalny efekt smakowy, jednak warto zadbać też o estetykę tego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie popękał i naprawdę pięknie prezentował się na świątecznym stole.
ProduktyŻywienie
-
Bułka grahamka to źródło błonnika. Poznaj też inne zalety tego pieczywa i zobacz, czy jeść je na diecie
Bułka grahamka to smaczny i zdrowy rodzaj pieczywa, który warto włączyć do codziennej diety. Tradycyjna bułka grahamka powstaje z pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850 (mąka graham z pełnego przemiału), do której dodawane są woda, sól,...
ProduktyŻywienieOdchudzanie
Maja Błaszczyk
-
Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć? Najważniejsze zasady, by stracić dodatkowe kilogramy
Omijacie jedzenie śniadań? Nie dziwcie się więc, ze odchudzanie przychodzi wam z wielkim trudem. Tłumaczymy, dlaczego ten posiłek jest tak ważny, gdy walczycie z dodatkowymi kilogramami, a także, w jaki sposób należy go skomponować.
OdchudzanieŻywienie
-
Znajoma powiedziała mi, jak „podkręcić” śledzie w śmietanie. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Śledzie w śmietanie goszczą w moim domu nie tylko od święta. Często przyrządzam je bez żadnej szczególnej okazji. Ostatnio znajoma zdradziła mi, jak podkręca ich smak. Wypróbowałam jej trik i wyszły naprawdę pyszne.
PrzepisyProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Co jeść, a czego unikać przy bólu żołądka? Najczęstsze przyczyny dolegliwości
Ból żołądka może mieć różne przyczyny – często związany jest np. ze spożywaniem ciężkostrawnych potraw – i wskazują na niego nieprzyjemne dolegliwości zlokalizowane w górnej części brzucha. Na jakie choroby może wskazywać? Co wtedy jeść,...
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Ten składnik rujnuje smak sałatki jarzynowej. Unikam go, a goście chwalą jak nigdy
Sałatka jarzynowa, czyli klasyk na polskich stołach, nie zawsze smakuje tak dobrze, jak spodziewają się tego goście. Ja przestałam dodawać do niej jeden składnik i od tej pory jest naprawdę znakomita. Podpowiadamy, co musicie zmienić...
ProduktyŻywienie
-
Wystarczą dwa proste nawyki w codziennej diecie, a waga zacznie lecieć w dół. Przyjemnie i skutecznie
Odchudzanie kojarzy się z długą listą wyrzeczeń, na które nie zawsze mamy ochotę. Czasem jednak warto zwrócić uwagę na drobiazgi. Zimą postaw na dwa żywieniowe nawyki, które dodatkowo są naprawdę przyjemne i nie wiążą się z żadnymi...
OdchudzanieŻywienie
-
Dobry cholesterol może przyczyniać się do demencji? Ustalenia naukowców zaskakują
Nie tylko „zły”, ale również „dobry” cholesterol może sprzyjać występowaniu demencji. Dzieje się tak w jednym, ściśle określonym przypadku. Do zaskakującego wniosku doszli australijscy naukowcy.
Żywienie
Paulina Cywka
-
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały podczas smażenia? Wystarczy kilka kropli tego płynu
Pieczarki to wspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Zdarza się jednak, że podczas smażenia brzydko ciemnieją i stają się znacznie mniej apetyczne. Jak temu zaradzić? Przedstawiamy bardzo prosty i szybki sposób.
ProduktyŻywienie
-
Promocja na brzoskwinie w syropie w Lidlu. Obowiązuje tylko w Mikołajki
Lidl przygotował promocję na brzoskwinie w syropie. Oferta obowiązuje tylko przez jeden dzień – Mikołajki (6 grudnia). To dobra okazja, by nieco zaoszczędzić. Brzoskwinie w syropie przydadzą się podczas przyrządzania świątecznych wypieków.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Patent na pyszne i mięciutkie kluski śląskie. Już nigdy nie wyjdzie wam zlepiona breja
Kluski śląskie są kultowym daniem, które jednak nie każdemu wychodzi. Wystarczy podczas ich przygotowywania zastosować kilka trików, a potrawę pochwali każdy z domowników. Tłumaczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczne kluski śląskie.
ŻywienieProdukty
-
Na co zwracać uwagę przy wyborze słodyczy
Słodkości towarzyszą wielu z nas na co dzień. Kostka czekolady w duecie z filiżanką kawy, cukierek po wymagającym spotkaniu w pracy czy słodkie upominki, które tak chętnie wręczamy sobie na różne okazje. Coraz bardziej wymagający i...
Artykuł sponsorowany
-
Jak panierować rybę, żeby nie rozpadała się na patelni? Te triki podpatrzyłam u swojej teściowej
Choć przyrządzenie panierowanej ryby nie jest zbyt trudne, to popełnienie kilku błędów może sprawić, że okaże się ona kulinarną klapą. Podpowiadamy, co dokładnie należy zrobić, by tego uniknąć, a rybka nie rozpadła się na patelni.
ProduktyŻywienie