-
Otyłość to ciężka choroba
Musimy głośno i wyraźnie mówić, że otyłość to choroba przewlekła, która nieleczona zabija – a nie mankament kosmetyczny – mówi Marzena Sekuła, psycholog, psychoterapeuta i doktorantka Uniwersytetu SWPS w Warszawie.
Artykuł sponsorowany -
Natto – aż nadto zdrowia w japońskim remedium
Natto to japońska potrawa ze sfermentowanej soi. Swoją oszałamiającą karierę w zachodnim świecie zawdzięcza jednej właściwości: jest najbogatszym znanym źródłem witaminy K2 w jej najbardziej aktywnej postaci. Poznajcie superfood z...
Artykuł sponsorowany -
Otyłość – cicha epidemia
Już co czwarty Polak zmaga się z otyłością, a do 2025 roku liczba ta wzrośnie do 30 proc. - wynika z szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia. Epidemia choroby otyłościowej jest faktem i mamy do czynienia z jej rosnącą skalą.
Artykuł sponsorowany -
Jak złagodzić objawy nieswoistych chorób zapalnych jelit
U osób cierpiących na nieswoiste choroby zapalne jelit upośledzone wchłanianie będące skutkiem toczącego się w jelitach stanu zapalnego nie pozwala pokryć zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze z pożywienia. Suplementacja...
ProduktyŻywienie -
Te pokarmy podrażniają żołądek. Ogranicz je dla zdrowia
Jeśli chcesz, żeby twój układ trawienny funkcjonował w jak najlepszym stanie, zapewnij mu zdrowy pokarm.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieSkładniki odżywcze -
Czy metformina pomaga schudnąć?
Metformina to środek, który pomaga schudnąć. Jak długo można brać metforminę i czy jest bezpieczna?
OdchudzanieŻywienieMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Jedz warzywa – poczujesz się szczęśliwszy! Warzywna dieta poprawia samopoczucie
Dorośli, którzy jedzą co najmniej trzy porcje warzyw dziennie, osiągają lepsze wyniki w subiektywnej skali szczęścia – donoszą badania opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
ŻywienieDietyProduktyMonika Witkowska
-
Jak powinieneś przechowywać żywność? Mamy dla ciebie kilka cennych wskazówek
Rocznie produkuje się ponad 280 mln ton plastiku. Jeżeli nie przekonuje cię argument ochrony planety, być może pomyślisz o tym inaczej, gdy dowiesz się, jak może to działać bezpośrednio na samego ciebie i twoich bliskich. Jakie są zalety...
Żywienie -
Dzięki tej diecie możesz wydłużyć swoje życie o 13 lat! Najnowsze badania są zaskakujące
Dietę możesz zacząć w każdym momencie swojego życia. Jeśli zacznie ją stosować 20-letni mężczyzna, ma szansę żyć o 13 lat dłużej. 60-latek, który zadba o odpowiedni jadłospis, wydłuży sobie życie o 9 lat.
ŻywienieDietyMonika Witkowska
-
Statystyki są alarmujące. Podpowiadamy, jak zdrowo przechowywać żywność
Zatrucie pokarmowe jest bardzo częstą wypadkową tego, jak przechowujemy naszą żywność. Obojętnie czy chodzi o zabieranie jedzenia do pracy czy chowanie go do lodówki, zamrażarki czy kuchennych szafek, bardzo ważne jest to, w jaki sposób...
Żywienie -
Wellbeing w pracy. Te 3 sfery są niezwykle istotne
Zmiany, jakie zaszły w ostatnim czasie na rynku pracy, od organizacji określonych zmian. Wiele z nich wprowadza kulturę prozdrowotną, w której coraz istotniejsze staje się zdrowie i samopoczucie pracowników.
Żywienie -
Złote mleko – zalety, wpływ na zdrowie, przepis, skutki uboczne
Złote mleko (inaczej golden milk) to napój o właściwościach zdrowotnych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jak zrobić złote mleko i kto powinien je pić?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Prosecco – właściwości zdrowotne. Poznaj 7 niepopularnych faktów na temat tego trunku
Prosecco to obowiązkowy element wielu imprez. Jak picie tego trunku może wpływać na nasze zdrowie.
ProduktyŻywienie -
Jak szybko schudnąć? Sprawdzone sposoby na odchudzanie
Jak szybko schudnąć, nie niszcząc sobie zdrowia? Warto skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów, które pomogą nam jak najszybciej schudnąć.
OdchudzanieŻywienieDietyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Przepis na walentynki: babeczki z malinami Ani Starmach
Ania Starmach regularnie dodaje w swoich mediach społecznościowych przepisy na różne pyszności. Jej babeczki z malinami to świetny pomysł na walentynkowy deser.
ŻywienieProduktyPrzepisy -
Co jest zdrowsze: jabłko czy banan? Wartości odżywcze owoców
Jabłka i banany to prawdopodobnie najpopularniejsze owoce w sklepach. Ale który z nich zasługuje na wybór w pierwszej kolejności?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Suplementy łykamy garściami. Nic dziwnego, że rokrocznie na rynek wchodzi nawet 25 tys. nowych produktów
W zeszłym roku Polacy wydali na suplementy diety 6,4 mld zł, a rekordowy pod tym względem był 2020, czyli pierwszy rok pandemii. Na rynek wciąż trafiają nowości, a NIK ostrzega, że państwowe instytucje nie nadążają z kontrolowaniem...
Żywienie -
Sok z buraków. Kalorie i właściwości odżywcze
Ile kalorii zawiera sok z buraków i dlaczego warto go pić? Sprawdź, jakie może przynieść korzyści zdrowotne!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nawyki żywieniowe, które pozwolą wyglądać o 10 lat młodziej
Czy wiesz, że dokonując drobnych zmian w codziennych nawykach żywieniowych, możesz podarować swojej skórze „drugą młodość”?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Mikrobiom i mikrobiota – charakterystyka, funkcje, różnice
„Mikrobiom” i „mikrobiota” to coraz częściej stosowane terminy, których znaczenie nie zawsze jest dla nas w pełni zrozumiałe. Odnoszą się one do zamieszkujących ludzki organizm drobnoustrojów. Dowiedz się więcej na ten temat.
Składniki odżywczeŻywienie -
Trudno ocenić własne BMI. Badanie wykazało, kto ma z tym największy problem
Mniej niż dwie trzecie dorosłych potrafi poprawnie oszacować własny wskaźnik masy ciała (BMI), a mniej niż połowa jest w stanie określić swój rozmiar ciała – wynika z polskiego badania opublikowanego przez pismo „Scientific Reports”.
ŻywienieOdchudzanie