-
Kurkuma – złota odporność. Jakie ma właściwości?
Badacze od dawna poszukiwali naukowych dowodów na to, że kurkumina może skutecznie leczyć raka, choroby serca, chorobę Alzheimera i wiele innych przewlekłych chorób. Jednak na drodze do tej teorii stały trudności we wchłanianiu jej przez...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie Wideo
-
Cudowne właściwości jarzębiny. Jak z nich skorzystać?
Jarząb pospolity, czyli jarzębina to drzewo, którego kwiaty i owoce mają działanie lecznicze. Choć w większości kojarzymy jarzębinę z czasów dzieciństwa, gdy stanowiła obowiązkowy element jesiennych prac plastycznych, to warto dowiedzieć...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jak zrobić kawę po turecku? Czy jest zdrowa?
Kawa po turecku to tradycyjny napój, który spożywany jest w krajach Bliskiego Wschodu. Jej parzenie to rytuał, którego trzeba się nauczyć. Wiele osób mylnie sądzi, że kawa po turecku to nasza „kawa zalewajka”, jednak nie jest to prawdą....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jak suszyć grzyby? A może lepiej zamrozić?
Suszyć czy mrozić? Oto jest pytanie! Odpowiedź nie jest oczywista, bo niektóre gatunki grzybów nadają się przede wszystkim do suszenia, inne mogą być mrożone po wcześniejszym obgotowaniu, a jeszcze inne możemy suszyć oraz mrozić. Sezon...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty
Anna Sierant
-
Dereń jadalny to niepozorny sposób na uzupełnienie (nie tylko) żelaza w organizmie
Dereń jadalny ma czerwone, pełne smaku owoce, które można zbierać aż do października. Dlaczego warto to robić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
Anna Sierant
-
Herbata z imbirem nie tylko na odporność, ale i odchudzanie
Herbata z imbirem to jeden z najpopularniejszych w okresie jesienno-zimowym napojów spożywanych przez Polaków. Warto wiedzieć, że działa też odchudzająco.
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty
-
Najpopularniejsze mity o diecie wegańskiej – obalone przez dietetyków
Dieta wegańska to modny w ostatnim czasie sposób odżywiania. Jednak wokół niej krążą różne mity. Dietetycy obalili najpopularniejsze trzy przekonania.
DietyŻywienie
-
Chcesz schudnąć? Oto 5 sposobów, jak nastawić się do tego psychicznie
Jedz więcej warzyw i ćwicz regularnie – te powtarzane w kółko zalecenia mogą do schudnięcia nie wystarczyć. Ważne jest też odpowiednie nastawienie.
OdchudzanieŻywienie
-
11 powodów, dla których dieta IF, czyli okresowa głodówka, nie jest bezpieczna
Dieta IF, nazywana też dietą intermittent fasting, przerywaną głodówką lub okresowym postem może być skuteczna, ale niektórym zaszkodzi. Komu?
OdchudzanieŻywienieDietySkładniki odżywcze
-
Czy wypicie kawy przed drzemką może zwiększyć poziom energii?
Picie kawy przed drzemką może wydawać się sprzeczne z logiką. Jednak wiele osób stosuje ten nawyk jako sposób na zwiększenie poziomu energii. Czy to rzeczywiście działa?
ProduktyŻywienie
-
8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
ProduktyOdchudzanieŻywienie
-
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
Anna Sierant
-
15 zaskakująco łatwych sztuczek, które pozwolą ci schudnąć
Odchudzanie. Któż z nas nie próbował? Nie jest to proste. Istnieje kilka sztuczek, które pomogą usprawnić ten proces, byś pożegnał się z kilogramami na dobre.
OdchudzanieDietyŻywienie
-
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
Anna Sierant
-
Kiedy należy przerwać dietę ketogeniczną? Oto 7 znaków ostrzegawczych
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jednak może mieć pewne negatywne konsekwencje. Kiedy należy ją przerwać?
DietyŻywienie
-
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
Anna Sierant
-
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo
-
Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
ProduktyŻywienie Wideo
-
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
Anna Sierant