-
Czy warto dodawać odżywkę białkową do kawy?
Dodanie białka do kawy to jeden z najnowszych trendów wellness. Chociaż może to brzmieć jak dziwna kombinacja, wiele osób twierdzi, że przyspiesza utratę wagi i poprawia jakość treningów. Jak jest naprawdę?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Dlaczego po zjedzeniu posiłku typu fast food odczuwamy mgłę mózgową? Nauka nie kłamie
Następnym razem, gdy musisz zrobić coś natychmiast lub skupić się na czymś, odpuść sobie drive-thru. Żywność bogata w nasycone tłuszcze – jak fast food – nie tylko wiąże się z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca i wysoki...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Czy czekolada i kawa bezkofeinowa mają tę samą zawartość kofeiny?
Zawartość kofeiny w czekoladzie nie jest mitem. Jednak ile kofeiny tak naprawdę mieści się w czekoladzie? Czy wystarczy zjeść czekoladę, by nie zasnąć?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
-
Potwierdzono związek między obecnością litu w wodzie pitnej a samobójstwami
Lit – najlżejszy ze wszystkich stałych pierwiastków – zasila nie tylko akumulatory. Śladowe ilości litu są praktycznie w każdej skale na naszej planecie i znajdują się w naszym pożywieniu i wodzie. Według nowej analizy ta niewidzialna...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
-
„Jedz, aby pomóc”: z powodu COVID-19 będą dopłacać do hamburgerów w McDonald’sie
W Wielkiej Brytanii startuje program wsparcia dla branży gastronomicznej. Klienci lokali będą mogli cieszyć się posiłkami za pół ceny przez cały sierpień. Krytycy programu są wściekli, na promowanie niezdrowej żywności – fast foodów –...
ŻywienieDietyOdchudzanie
-
Polskie i ekologiczne
Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
Żywienie
-
Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Schudnij 5 kg przestrzegając codziennie tych kilku zasad
Jeszcze 5 minutek, jeszcze 5 kilogramów... Czas leci, a kilogramy nie? Kluczem do utraty wagi i utrzymania jej na dobrym poziomie jest wypracowanie zdrowych nawyków, które możesz praktykować bez trudu każdego dnia.
OdchudzanieŻywienie
-
Przez tydzień jadła zupki z proszku. Oto, co się z nią stało
Zalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
ProduktyŻywienie
-
Koszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo
-
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
ŻywienieSkładniki odżywcze
-
Błonnik – wspomaga pracę jelit i odchudza. Dlaczego jeszcze warto go spożywać?
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pełnowartościowe pokarmy roślinne są dla ciebie dobre. Coraz więcej badań pokazuje, że odpowiednie spożycie błonnika może korzystnie wpłynąć na trawienie i zmniejszyć ryzyko chorób...
Składniki odżywczeŻywienie
-
Jak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?
Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Nagromadzenie wody w organizmie latem. Jak z nim walczyć?
Nagromadzenie wody w organizmie powoduje, że z dnia na dzień może przybyć nam nawet kilka kilogramów. To w szczególności kobiecy problem, który ma m.in. bezpośredni związek z wahaniami hormonalnymi i cyklem menstruacyjnym. Latem nadmiar...
DietyŻywienie
-
QUIZ: Jakie zachowania utrudniają utratę wagi?
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Sprawdź, co wiesz o codziennych zachowaniach, które mogą niweczyć twoje wysiłki związane z odchudzaniem.
OdchudzanieŻywienie Quiz
-
W serach z Lidla wykryto groźne bakterie. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wszystkich rodzajów sera korycińskiego swojskiego, który kupić można było w sklepach sieci Lidl. Wykryto w nim bakterie Listeria monocytogenes - czynnik etiologiczny...
ProduktyŻywienie
-
Lubisz gorzką czekoladę? Oto powód, by sięgać po nią częściej. Badania nie kłamią!
Otwórz usta. Włóż kostkę gorzkiej czekolady. Przeżuwaj powoli i delektuj się. Uśmiechnij się szeroko i poczuj ulgę. Ta z pozoru grzeszna przyjemność... pomaga twojemu sercu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Ten jeden trik pozwoli ci zrzucić dwa razy więcej kilogramów. Jest prostszy niż myślisz!
Jeśli masz motywację do odchudzania, ale wydaje ci się, że liczba na twojej wadze ani drgnie, możesz rozważyć prowadzenie dziennika żywności. Badania pokazują, że śledzenie tego, co jesz, jest skutecznym narzędziem do utraty wagi.
OdchudzanieŻywienie
-
Alarm w Wieliczce i okolicach. Woda skażona bakteriami coli – nie należy jej pić!
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa poinformowało, że w Wodociągu Publicznym Wieliczka doszło do skażenia wody bakterią grupy Coli. Wody w części powiatu nie można spożywać. Nie nadaje się też ona do mycia.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Co producenci dodają do żywności i po co?
Producenci żywności lubią anonsować, że ich produkt nie zawiera konserwantów, zdając sobie sprawę z tego, że wielu konsumentów obawia się szkodliwego wpływu na zdrowie tego rodzaju składników produktów. Poznaj prawdę o stosowanych w...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie