-
Czy picie energetyków rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia?
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, inni bez energetyka. Są też tacy, którzy mimo porannej kawy i tak w ciągu dnia ratują się napojem z tauryną i kofeiną. Czy faktycznie tak bardzo szkodzą zdrowiu?
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo
-
4 pułapki słodzików. Już w nie wpadłeś?
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie...
ProduktyOdchudzanieŻywienieBezpieczeństwo żywności
-
Jak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanie
Nowe badanie przeciwciał wytwarzanych przez osoby z nadwrażliwością na gluten może pomóc w lepszym wykrywaniu choroby i leczeniu.
ProduktyŻywienie
-
Dieta ketogeniczna zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? Interesujące doniesienia
Specyficzne grzyby jelitowe związane z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera i występujące u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (MCI) można korzystnie zmienić, spożywając zmodyfikowaną dietę śródziemnomorską, twierdzą naukowcy z...
DietyŻywienie
-
Nestle zapłaci 2 miliardy dolarów za firmę farmaceutyczną leczącą z alergii na orzeszki
Nestle planuje zapłacić 2 miliardy dolarów, aby uzyskać pełną własność Aimmune Therapeutics, firmy zajmującej się leczeniem alergii na orzeszki ziemne. Szwajcarska firma inwestuje w przedsiębiorstwa zajmujące się ochroną zdrowia.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Od kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?
Powszechnie wiadomo, że suplementacja witaminy D jest wskazana w okresie jesienno-zimowym, ale co dokładnie to oznacza? Czy można wskazać konkretną datę, gdy trzeba wybrać się do apteki? Czym grozi niedobór witaminy D?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Niebezpieczne poziomy ołowiu w popularnych produktach dietetycznych
Pewna influencerka podważyła zasadność popularnej diety F-Factor, która słynie z białek w proszku i batonów proteinowych. Kilka kobiet skarżyło się na niepożądane skutki uboczne podczas stosowania tej diety.
Bezpieczeństwo żywnościDietyOdchudzanieŻywienie
-
Jak zachęcić dziecko do picia wody?
Niezbędna do życia. Niezastąpiona. Niestety, często o niej zapominamy. Specjaliści biją na alarm: pijemy za mało wody, za mało dajemy jej też naszym dzieciom.
Artykuł sponsorowany
-
Dieta niskowęglowodanowa czy niskotłuszczowa – która jest lepsza do utraty wagi?
Wiele osób stosuje diety niskotłuszczowe, aby schudnąć i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Niemniej jednak pojawiające się badania pokazują, że diety niskowęglowodanowe mogą być równie skuteczne.
DietyOdchudzanieŻywienie
-
3 nawyki, które warto zaszczepić u swojego dziecka
Naturalna ciekawość świata towarzyszy każdemu dziecku. To właśnie dzięki niej nasi mali odkrywcy każdego dnia uczą się czegoś nowego, co może kształtować ich w przyszłości. A najwięcej wynoszą… obserwując dorosłych! Jakie zachowania...
Artykuł sponsorowany
-
Jak przyrządzić zdrowe smoothie?
Smoothie może być niesamowicie odświeżające po ciężkim treningu lub nawadniające w upalny dzień. Właściwie przygotowany koktajl jest pełen ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
-
Czy czas spożywania posiłków jest ważny dla utraty wagi? Naukowcy: To możliwe
Niektóre badania sugerują, że nasz organizm bardziej efektywnie zużywa kalorie, gdy posiłki spożywamy rano, a nie wieczorem. Wskazuje to na strategię, która może być korzystna dla utraty wagi.
OdchudzanieŻywienie
-
Przez żołądek do zdrowia
Z Adamem Adamskim, kulturystą i właścicielem firmy cateringowej „Fit Malina”, rozmawiamy o zdrowym odżywianiu i aktualnych trendach na rynku cateringu dietetycznego.
Artykuł sponsorowany
-
Jak pandemia wpłynęła na osoby z zaburzeniami odżywiania? Niepokojące wyniki badań
Pandemia COVID-19 ma głęboki, negatywny wpływ na dziewięć na dziesięć osób z zaburzeniami odżywiania, ujawnia nowe badanie z Northumbria University w Newcastle.
Żywienie
-
Dlaczego lubimy określone pokarmy? Odpowiedź tkwi w genach
Większość ludzi zgodzi się, że przyjemność ze spożywania niektórych pokarmów wynika po części z zawartości tłuszczu. Nowe badania prowadzone przez Monell Chemical Senses Center wykazały, że umiłowanie tłustych potraw jest bardziej złożone.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Większość z nas je na śniadanie te produkty. Mogą zaszkodzić
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Podczas gdy jedni nie wyobrażają sobie, by wyjść z domu na pusty żołądek, inni sięgają po jedzenie dopiero w porze lunchu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, sprawdź, czego...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności
-
Protokół Buhnera, czyli zioła na boreliozę. Czy mogą zastąpić antybiotyki?
Zioła na boreliozę, czyli tzw. protokół Buhnera są polecane jako zmiennik antybiotykoterapii. W medycynie naturalnej ten sposób leczenia cieszy się dużą popularnością, jednak lekarze przestrzegają przed leczeniem boreliozy jedynie...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Dieta wolumetryczna – czy pozwala schudnąć?
Dieta wolumetryczna to plan żywieniowy pozwalający na utratę wagi poprzez spożywanie niskokalorycznych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów. Ma na celu zmniejszenie uczucia głodu poprzez priorytetowe traktowanie żywności o wysokiej...
DietyOdchudzanieŻywienie
-
Jak anoreksja hamuje rozwój młodych kobiet? Przerażające wyniki analiz
Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, dziewczęta z jadłowstrętem psychicznym mogą mieć zahamowany wzrost i mogą nie osiągnąć pełnego potencjału wzrostu.
ŻywienieOdchudzanie
-
Witamina F – co to takiego i gdzie jej szukać?
Nowym odkryciem specjalistów w dziedzinie odżywiania jest witamina F. Jednak nie jest ona witaminą w tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
Składniki odżywczeŻywienie
-
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami – czy wiesz, jak je rozróżnić?
Jak mówisz na ciasto z jabłkami? Jabłecznik czy szarlotka? Dla większości osób te dwa określenia odnoszą się do każdego ciasta z jabłkami, a wcale tak nie jest. Sprawdź, czym różnią się te dwa przysmaki?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo