Przechowujesz jedzenie na balkonie? Sprawdź, czym to grozi

Przechowujesz jedzenie na balkonie? Sprawdź, czym to grozi

Dodano: 
balkon
balkonŹródło:Shutterstock
Zdarza ci się, gdy jest chłodno wystawiać żywność na balkon? Gdy przygotowujemy przyjęcie lub świąteczny obiad miejsca w lodówce zaczyna brakować. Wtedy najczęściej ratujemy się wystawianiem garnków z potrawami na zewnątrz. Okazuje się, że nie jest to dobry pomysł.

Popularnym sposobem przechowywania żywności, w czasach kiedy nie znano jeszcze lodówek, były piwniczki i ziemianki. Podziemne pomieszczenia utrzymywały bez zasilania elektrycznego stałą temperaturę zimą i latem nie wyższą niż osiem stopni. Dobrze przechowywały się tam warzywa, niektóre gatunki owoców i przetwory. Czy podobne warunki znajdziemy zimą na balkonie? Otóż nie.

Czym grozi przechowywanie żywności na balkonie?

Żywność najlepiej przechowuje się w stałej temperaturze. Wahań temperatury na balkonie możemy jednak nie dostrzec. Jeśli na wystawiony na zewnątrz garnek będzie padało w dzień słońce, przechowywane w nim produkty mogą się popsuć. Gdy nie zorientujemy się w porę, bo wydaje na się, że potrawa jest świeża, może dojść do zatrucia pokarmowego. Lepszym pomysłem niż wystawianie żywności na balkon jest więc rozsądne wykorzystanie miejsca w lodówce i trzymanie w niej potraw – doradzają eksperci.

Choroby przenoszone przez ptaki

Zagrożenie dla przechowywanej na balkonie żywności stanowią ptaki, najczęściej gołębie czy sroki. Mogą dostać się do słabo zabezpieczonych produktów i zakazić je bakteriami czy brudem. Po kontakcie z odchodami czy piórami ptaków może dojść do zakażenia:

  • Salmonellą – bakteria znajduje się w odchodach gołębi lub. Może prowadzić do salmonellozy.
  • Papuzicą – zwana także Ornitozą – to infekcja przenoszona jest poprzez wdychanie bakterii z wysuszonych odchodów lub kontakt z piórami chorych gołębi.
  • Pomorem drobiu – to rodzaj wirusa, który może przenieść się na człowieka, jeśli ma kontakt z odchodami zakażonych nim ptaków.
  • Escherichią coli (E.Coli) – bakteria rozprzestrzeniana przez ptaki, może prowadzić do chorób takich jak zapalenie żołądka i jelit oraz posocznica.

Zabezpiecz szczelnie produkty, które wystawiasz na balkon

Pamiętaj o tym, żeby produkty żywnościowe, które wystawiasz na balkon były szczelnie zapakowane co uchroni je przed ptakami i brudem. Jeśli zapowiadane jest ocieplenie lub słoneczny dzień pamiętaj, żeby wstawić jedzenie do lodówki lub przenieść je w miejsce, gdzie nie dochodzą promienie słońca.

Czytaj też:
Marnujemy rocznie prawie 5 mln ton jedzenia. To efekt m.in. błędnego zrozumienia dat ważności
Czytaj też:
Przechowywanie ryżu. Jak długo można przechowywać ryż?

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis