Groźna bakteria w popularnych słodyczach. To drugi taki przypadek w tym roku. GIS alarmuje

Groźna bakteria w popularnych słodyczach. To drugi taki przypadek w tym roku. GIS alarmuje

Dodano: 
Chałwa, zdjęcie ilustracyjne
Chałwa, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik/ KamranAydinov
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii popularnych słodyczy. Powód? Skażenie produktów groźną bakterią. To już drugi taki przypadek w tym roku.

Na początku stycznia Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie dwóch partii chałwy sezamowej skażonych salmonellą. Wszczęto wówczas postępowanie wyjaśniające i przeanalizowano skład kolejnych próbek produktu.

W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną [...] ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO”– czytamy w komunikacie opublikowanym przez GIS.

Jakie produkty wycofano ze sprzedaży?

Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy dwóch partii chałwy sezamowej wyprodukowanej przez przedsiębiorstwo Elis Ali Eski z siedzibą przy ulicy Gdyńskiej 32, 80-209 Tuchom:

Produkt: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg

  • Numer partii: 12.09/2,
  • Data minimalnej trwałości: 12.03.2025

Produkt: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym, 100 g

  • Numer partii: 12.10/1K,
  • Data minimalnej trwałości: 12.04.2025,
  • Wyłączny dystrybutor chałwy: sieć Kaufland

Skażone partie artykułów spożywczych nie są już dostępne w sklepach. Sieć Kaufland zapewnia, że wszystkie chałwy marki K-Classic objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na numer partii można zwrócić w każdym markecie Kaufland bez okazywania paragonu. Klienci otrzymają za zakupione towary zwrot pieniędzy.

Czy zakażenie salmonellą jest niebezpieczne?

Spożycie produktów, w których wykryto obecność salmonelli grozi zatruciem pokarmowym. Zazwyczaj ma ono łagodny przebieg i objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które trwają 7 dni. Zakażenie bakterią bywa jednak bardzo niebezpieczne w przypadku seniorów, małych dzieci i osób z obniżoną odpornością. Może bowiem doprowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i innych narządów, a nawet sepsy (posocznicy).

Czytaj też:
Smakuje jak chałwa i ma cenną właściwość – wspomaga odchudzanie. Przepis poleciła mi siostra
Czytaj też:
Chałwę w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Już dawno żaden deser nie zachwycił mnie tak bardzo

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny