Jeśli masz to mięso w domu, natychmiast się go pozbądź. Zawiera groźne bakterie

Jeśli masz to mięso w domu, natychmiast się go pozbądź. Zawiera groźne bakterie

Dodano: 
Mięso wołowe
Mięso wołowe Źródło:Pexels / Angele J
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii tatara wołowego. W mięsie wykryto niebezpieczne bakterie, które mogą wywołać poważne problemy zdrowotne.

Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o wycofaniu tatara z rynku ma związek z działaniami podjętymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Przeprowadzono badania tatara wołowego. Przeanalizowano skład pięciu próbek mięsa. W czterech z nich znaleziono bakterie Escherichia coli, które wytwarzają toksynę Shiga (STEC). Spożycie skażonego produktu zagraża zdrowiu.

Tatar wołowy – szczegóły wycofanej partii

Główny Inspektor Sanitarny w udostępnionym komunikacie podał więcej informacji na temat wycofanej z obiegu partii mięsa:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1032604
  • Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków,
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Producent skażonego tatara uruchomił procedurę wycofywania produktu ze sprzedaży natychmiast po otrzymaniu informacji o nieprawidłowych wynikach przeprowadzonych badań. Cały proces nadzorują odpowiednie organy.

Czym grozi spożycie skażonego mięsa?

Spożycie skażonego mięsa może wywołać wiele poważnych komplikacji zdrowotnych. „Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa” – czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.

Czytaj też:
To spaghetti bolognese zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Pamiętaj o dodaniu tego składnika
Czytaj też:
Mięso z laboratorium: „Kilogram kurczaka rośnie ok. 3 tygodni, wołowiny 6-8 tygodni”

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny